İsveç'e yerleşmek kolaylaşıyor - İsveç'ten oturma ve çalışma izni kolaylığı - İsveç işçi alacak,

Norveç'in kalifiyeli iş gücünü çekmek için vize işlemlerini kolaylaştırma girişimlerinden sonra, komşu ülke İsveç de benzer bir düzenlemeye gitme kararı aldı.

İsveç hükümeti bundan böyle yasal yollardan ülkeye gelen ve toplu iş sözleşmelerine uygun bir iş bulup çalışanlara otomatik olarak 2 yıllık oturma ve çalışma izni verecek. Bundan önceki katı uygulamalarından dolayı İsveç Göçmen Dairesinin icraatları eleştirilmiş, kurum, çarpıcı haberleriyle gündem konusu olmuştu.

İsveç ile ilgili konular için lütfen buraya bakınız: www.avrupaulkeleri.com/2014/05/isvec.html

İsveç'e yerleşmek
Bahse konu yasa tasarısı ile ilgili olarak medyaya konuşan İsveç Göçmen Bakanı Tobias Billström, 'Gerçekte büyük bir iş gücüne ihtiyacımız var. Aynı zamanda Avrupa Birliği (AB)'ye komşu ülkelerden AB ülkelerine yerleşmek isteyen çok sayıda insan var. Tüm AB ülkelerinin de uygulaması gereken bir modeldir bu' dedi.

Norveç ve İsveç'in ardından, diğer Nordic ülkesi Danimarka'da nasıl bir gelişme olacağı merak konusu. Daha önce, Danimarkalı iş adamlarını bir çatı altında toplayan 'Dansk Industri' isimli kuruluş da benzer bir öneride bulunmuş, ancak siyasi bir destek bulmamıştı.
kaynak: Star

İsveç’te Master Eğitimi - İsveç Master Proğramları - İsveç'te Doktora Eğitimi, İsveç Üniversitelerinde Doktora ve Master, İsveç öğrencI bursları,

İSVEÇ'TE MASTER PROĞRAMLARI

İsveç’te İngilizce yürütülen yaklaşık 150 Master eğitimi mevcuttur. Bunlardan yaklaşık 40 tanesi teknoloji ve mühendislik içerir. Master programına yada Doktoranızı yapabilmeniz içinde, bununla ilgili bir Üniversite diplomanız gerekir. Bir kaç Master proğramı dışında tüm Master proğramları devlet tarafından finanse edildiğinden dolayı, tüm İsveçli ve yabancı öğrencilere ücretsizdir. İsveç’te ‘Master’s degree’ karşılığı olan ‘Magisterexamen’ eğitimi İngilizce verilir.

Öğrencilerin İsveç’te bir Master proğramına kabul edilmeleri için İsveç Yüksek Öğreniminde 120 kredi puanına tekabül eden puan almaları gerekir. Öğrencinin başvuru kabulü her Üniversitenin ilgili bölümü tarafından verilir. Bazı Master proğramlarında, öğrencinin karşılaması gereken özel giriş şartları’da mevcuttur.
Genel olarak Master proğramları bir yıl olmakla beraber 40 kredi puanına tekabül eder. Bunun dışında bazı proğramlar, özellikle mühendislik dalında, 60 kredi puanına tekabül edip bir buçuk yıl sürer.

‘Magisterexamen’ eğitimi ilgi alanına göre ve akademik geçmişinize göre iki şekilde verilir İsveç’te:

-‘ders eni’, geçmiş akademik kariyerlerine bir başka konuyu eklemek isteyen öğrenciler için

-‘ders derinliği’ geçmiş akademik kariyerlerine aynı konu ile devam etmek isteyen öğrenciler için uygundur. Öğrencilerden genel olarak en az 20 kredi puanına tekabül eden bir yada 10 kredi puanına tekabül eden iki bağımsız tez istenir.


GİRİŞ ŞARTLARI
Genel giriş şartı, İsveç yüksek eğitim sisteminde 120 kredi puanına tekabül etmek üzere öğrencinin 120 kredi puanlık diploması yada derecesi olması gerekir. Bir ‘Bachelor’s degree’ bu koşul için yeterlidir. Bunun dışında öğrenciler ‘proficiency in English’ belge ile kanıtlamaları gerekir. TOEFL yada MELAB örnek kabul edilen testlerdir.
Ardından seçilme prosedürü, öğrencinin başvurduğu Üniversite yada Üniversite koleji tarafından öğrencinin aldığı notlar ve daha önce okuduğu kurslara göre yapılır. Bütün bunlar öğrencinin başvuru neticesini etkiler.

İSVEÇ'TE DOKTORA EĞİTİMİ/ARAŞTIRMACI EĞİTİMİ
Araştırmacı bölümlerin genel olarak resmi İsveççe dilini bilme şartı olmasa da, İsveççe yi bilmek yinede bir çok dersin ve seminerin İsveççe’de yürütüldüğünden dolayı gerekir.Öğrenciler doktora eğitiminin yanı sıra İsveççe dili dersi alması da tavsiye edilir.


BAŞVURMA YÖNTEMİ
Başvurma prosedürü Üniversiteden Üniversiteye göre biraz değişken olsa da genel prosedür aşağıdaki gibidir:

Tüm başvurular (hem İngilizce hem İsveççe) doğrudan, başvurulan Üniversiteye yada Üniversite kolejine yapılır. Son başvuru tarihleri değişken olsa da, genel olarak sonbahar dönemi için son başvuru tarihleri Nisan ortalarındayken, ilkbahar dönemi için son başvuru tarihleri Ekim ortasındadır. Başvuru formları ve bilgi her Üniversitede ve Üniversitenin web sayfasında mevcuttur.

Lisans seviyesindeki başvuruların çoğu National Admissions Office for Higher Education tarafına yapılır. Burada öğrenciler direk olarak ilgilendikleri bölümlere başvurmaz. Başvurma broşürleri (sadece İsveççe) İlkbahar dönemi için Ağustos ayından itibaren bulunur (son başvuru tarihi 15 Ekim) ve sonbahar dönemi için Şubat ayından itibaren bulunur (son başvuru tarihi 15 Nisan).

Notlarınızın İngilizceye çevirili olması gerekir, bunun yanı sıra bazı Üniversiteler İngilizce dışında Almanca, Fransızca ve İspanyolca kabul edebilirler. Üniversitelerin çoğu yetkili çevirmen tarafından yapılmış çevirileri kabul eder. Bu konuda daha net bilgi edinmeniz için başvurmak istediğiniz Üniversite ile görüşmeniz gerekir.


İSVEÇTE ‘EUROPEAN STUDIES-İSVEÇ-TÜRK BURSLARI
Öğrenci seviyesi: Söz konusu burslar genel olarak Master seviyesi eğitim için geçerlidir fakat Doktora eğitimi içinde mevcuttur.

Öğrenci dönemi: Burslar iki dönem için verilir fakat uzatılma ihtimali vardır.

Eğitim alanı: Avrupa eğitim dalına öncelik tanınırken, başka eğitim alanlarına da burs verilir.

Dil: Üniversite ve Üniversite Kolejlerine kabul edilmek üzere, öğrencinin İngilizcesi uluslararası profieciency test ile onaylanması gerekmektedir. Söz konusu geçerli olan testlerin örneği: TOEFL, IELTS, MELAB yada Cambridge First Certificate. Öğrenci kabul edilmek için gereken puanı öğrenmek üzere ilgili Üniversite ile kontak kurması gerekir.
Burs şartları: Şu an burs araştırmacı ve master öğrencileri için aylık 7,400 SEK olmakla beraber, PhD diploması olan öğrencilerimiz için 9,000 SEK’dir. Söz konusu burslar tek öğrencinin geçimi içindir ve diğer aile mensuplarının masraflarını karşılamaz. Burs alan öğrenci, burs aldığı süre içinde herhangi hastalığa yada kazaya karşı İsveç Enstitüsü tarafından sigortalıdır.

Nasıl başvurulur:
Master proğramları
Master proğramı başvuruları doğrudan ilgili Üniversite/Üniversite kolejine gönderilmelidir.

İlgili Üniversite yada Üniversite Koleji kısıtlı sayıda öğrenciyi İsveç Enstitüsüne burs için tavsiyede bulunur. Ardından İsveç Enstitüsü burs alacak olan öğrencileri seçer.

Master proğramı seviyesinde öğrenciler kesinlikle burs başvurularını direkt olarak İsveç Enstitüsüne göndermemeliler, doğrudan İsveç Enstitüsüne gönderilen başvurular dikkate alınmaz.

Öğrencilerin Master proğram başvuruları ile ilgili olan tüm soruları direkt olarak ilgili Üniversiteye yapmalıdır.

İleri Üniversite seviyesi, Doktora bölümü ve Doktora sonrası eğitim .

Başvurudan önce başvuru yapmak isteyen öğrenci kabul için bir İsveç Üniversite bölümü ile kont gerekir.. Bu kont başvuran öğrencinin bulunduğu Enstitüde görevli olan Profesör yada Akademik Tavsiyecisi (Academic Adviser) tarafından da yapılabilir.

Başvurduğunuz Enstitü size davetiye göndermesi için minimum şart, başvuranın net bir şekilde öğrenim görmek istediği dalı yada araştırmayı belirtip yanında özgeçmişini göndermesi.

Başvuru formlarını öğrenciler İsveç Enstitüsünün web sayfasından http://www.si.se/ temin edebilirler.


Önemli adresler:
The Consulate General of Sweden in İstanbul
P.K 12580072 BeyoğluİSTANBUL
Fax: +212 252 41 14

The Swedish İnstitute (İsveç Enstitüsü)
Skeppsbron
2Box 7434SE-103 91
Stockholm Sweden


Bu konularda bilgiler veren bir diger konu da burada: İsveç’te Eğitim - İsveç Üniversite Kayıtları

İsveç’te Eğitim - İsveç Üniversite Kayıtları - İsveç'te lisans, master ve doktora, İsveç'te Yüksek Öğrenim ve Burslar, İsveç Üniversitelerine giriş,

İsveç’te okumaya karar vermeden önce, istenilen genel şartları yerine getirmeniz gerekir. Söz konusu şartlar Lisans seviyesi, Master seviyesi ya da Doktora seviyesine göre değişkendir. Tüm şartları aşağıdaki başlıkların altında okuyabilirsiniz.

AKADEMİK ŞARTLAR
Okumak istediğiniz bölüm ile ilgili akademik şartlara uyulması gerekmektedir. Lisans seviyesinde okuyabilmeniz için hem genel giriş şartları hem de bazı özel giriş şartları karşılayabilmeniz gerekir. Genel şartlar aşağıdaki gibidir:

-Lisans seviyesinde okumak isterseniz, minimum kendi ülkenizde Üniversitede okumaya hak kazandıran bir lise diplomanız gerekmektedir.

-Müracaatınızla birlikte uluslar arası İngilizce proficiency test sertifikanızında bulunması gerekir. Geçerli olan İngilizce testler ve minimum puanlar aşağıdaki gibidir:

-Test of English as a Foreign Language (TOEFL). Puan 500-550 (yazılı test için) ve 213 (bilgisayar testi için)

-International English Language Testing Service (IELTS). Puan 6.0

-Cambrigde EFL examination tests (Derece A yada B)

-Michigan English Language Assessment Battery (MELAB). Puan:90



Üniversiteyi İsveççe okumak isterseniz, Uluslararası geçerli olan İsveççe dili testini (TISUS) geçmeniz gerekir. İsveççe dili eğitiminin (Test in Swedish for University Studies, TISUS) ücreti yaklaşık 140 USD’dır ve bir yıl olmakla beraber aşağıdaki Üniversitelerde Ingilizce bilen öğrencilere verilmektedir :

Folkuniversitetet i Lund,
Folkuniversitetet i Umeå,
Göteborgs universitet,
Linköpings universitet,
Malmö Högskola,
Stockholms universitet,
Uppsala universitet,

Bunlar umumi giriş şartlarıdır. Bir çok eğitimin ve proğramın özel giriş şartları vardır ve bölüme göre değişkendir. Bundan dolayı tam bilgi edinmek için okumak istediğiniz branşın eğitimi verildiği Üniversite ile kontak kurmanız gerekir. Her Üniversitenin ve Üniversite Kolejin öğrenci seçme prosedürü’de değişkendir.
Yabancı öğrencilerin çoğu İsveçe gelmeden vize ve oturma izinleri almaları gerekir.


VİZE ALMANIZ ŞART MI?
Nordik veya Avrupa Birliği ülkelerinin dışında bir ülkenin vatandaşı iseniz ve İsveç’te okumak istiyorsanız, öğrenci oturma izni için başvurmanız gerekir. Söz konusu vizeler Swedish Migration Board tarafından verilir ve gelmeden önce almanız gerekir. Vize için kendi ülkenizdeki İsveç Elçiliğine yada Konsolosluğuna başvurabilirsiniz. Ancak İsveç’te bir eğitime, kursa yada proğrama kabul edildikten sonra söz konusu başvurularınızı yapabilirsiniz. Başvurma ücreti ise 1,000 SEK’dir (yaklaşık 120USD)

Öğrenci oturma izni için başvurduğunuzda Swedish Migration Board’a tüm öğreniminiz boyunca masraflarınızı karşılayabilecek durumda olduğunuzu göstermeniz gerekir. Şu an Swedish Migration Board tarafından set edilmiş masraf kriteri yılın 10 ayı için ayda 6,300 SEK’dir. Swedish İnstitute (İsveç Enstitüsü) tarafından verilen burs ile gelen öğrencilerimiz ise müracaatlarında bunu belge ile göstermeleridir. Bunun dışında kabul edildiğiniz Üniversite tarafından verilen akseptans mektubunu da göndermeniz gerekir. Öğrenci oturma vizenizi zamanında alabilmeniz için İsveç’e gelmeden en az 6-8 önce başvurmanız gerekir.


İSVEÇTE ÜNİVERSİTE VE ÜNİVERSİTE KOLEJLERİ

Blekinge Institute of Technology
Chalmers University of Technology, Göteborg
Dalarna University College
Ersta Sköndal University College
Göteborg University
University College
Jönköping International Business School
Karlstad University
Karolinska Institutet
Kristianstad University College
Linköping University
Luleå University of Technology
Lund University
Malmö University College
Mid-Sweden University College
Mälardalen University College
Royal Institute of Technology
SLU, Swedish University of Agricultural Sciences
Stockholm Institute of Economics
Stockholm School of Economics
Stockholm University College of Physical Education and Sports
Stockholm University
Södertörns Högskola, University College
Umeå University
University College of Borås
University College of Gotland
University College of Gävle
University College of Jönköping
University College of Kalmar
University College of Music Education in Stockholm
University College of Skövde
University College of Trollhättan/Uddevalla
Uppsala University
Växjö University
Örebro University


STOCKHOLMDE SANAT KOLEJLERİ (YÜKSEKOKUL):
Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design
Royal University College of Fine Arts
Royal University College of Music
National Academy of Mime and Acting
Stockholm University College of Opera
University College of Dance
University College of Film, Radio, Television and Theatre
H.M Queen Sophia University College of Nursing

Önemli adresler:
The Consulate General of Sweden in İstanbul
P.K 12580072 BeyoğluİSTANBUL
Fax: +212 252 41 14

The Swedish İnstitute (İsveç Enstitüsü)Skeppsbron
2Box 7434SE-103 91
Stockholm Sweden

İsveç’te Master ve Doktora Eğitimi hakkinda bilgiler icin tiklayin

İzlanda Haberleri: "En uzun yaşayan erkekler İzlanda'da" - İzlanda'dan dünya rekoru, İzlandalı kadınlar, İzlanda'da ortalama ömür süreleri,

İzlandalı erkeklerin, 79.4 yıl ile erkekler arasında ortalama ömür süresinde geçen yıl dünya rekorunu ellerinde bulundurdukları bildirildi.
İzlanda İstatistik Kurumu Sözcüsü Olöf Gardarsdottir, "Bu bir dünya rekoru, İzlandalı erkekler Japonlardan bile daha fazla yaşıyor. Bu durumla ilgili bir açıklamamız yok, ortalama ömür sürelerinin neden bu kadar yüksek olduğu konusunda bir şey söylemek zor" dedi.
Japon erkeklerin ortalama ömür süreleri 78.6 yıl.
Bu arada İzlandalı kadınların ortalama ömür sürelerinin ise geçen yıl 82.9 yıl olduğu, bu oranın dünyadaki en yüksek oranlardan biri olduğu belirtildi.
İzlanda'da erkek ve kadınların ortalama ömür süreleri birlikte hesaplandığında ise bu sürenin yine geçen yıl ortalama 81 yıldan fazla olduğu, bu oranın Japonya'da 82 yıldan fazla, Fransa'da yaklaşık 81 yıl ve ABD'de yaklaşık 78 yıl olduğu kaydedildi.
Zaman Gazetesi, 3-Nisan,2008

İsveç ve Danimarka postaneleri birleşiyor - İsveç ve Danimarka'da tek postane olacak.. ( iskandinav ükeleri haberleri )

İsveç ve Danimarka postanelerinin yakın bir zamanda birleştirilip tek bir kurum olarak hareket etmesi hedefleniyor.

Teklifi, Salı günkü basın toplantısında Merkez (Center) Parti lideri Maud Olofsson açıkladı. Teklif, kamuoyunda değerlendirilmeye başlamışken, İsveç medyasında bundan önceki bir başka büyük birleşme olayına atıfta bulunularak; "Bu birleşme de İskandinavya Havayolları (SAS) birleşmesi gibi fiyasko mu olacak?" sorusu gündeme geldi.

Yeni projeye göre, iki kurumda çalışan 50 bin kişinin kurulacak yeni şirketten hisse alabileceği ifade ediliyor. Birleşik postanenin merkezi, İsveç'in başkenti Stockholm'de olacak ve İsveç postanesinin genel müdürü de birleşik şirkette görevine devam edecek. İsveç gazetelerinden DN, bu durumu "Bu esnada kaybeden Danimarka postanesinin genel müdürü olacak" şeklinde değerlendirdi.

İsveç postanesinin genel müdürü Erik Olsson 2003 yılında devraldığında, kurumu iflas eşiğinden kurtarmıştı.
Postane evliliklerinin 2011 yılına kadar bütün AB ülkelerine yayılması bekleniyor.
Zaman Gazatesi, 2 Nisan, 2008

Avrupa Müslümanlaşıyor, entegrasyon zorlaşıyor, azınlık psikolojisi derinleşiyor - Avrupa'da Çokkültürlülük sorunu, Avrupa'da Yabancı düşmanlığı,

RECEP KARAGÖZ* / 1-12.2007 / Star Gazetesi


Avrupa giderek yaşlanıyor. Aldığı göçler ve nüfus artışının göçmenler lehine olması dolayısıyla da giderek Müslümanlaşıyor. Uzun yıllar Almanya’da yaşamış araştırmacı yazar Recep Karagöz, Avrupa’daki Müslüman göçmenlerin yaşadıkları sorunları, entegrasyon politikalarının göçmenler üzerindeki etkilerini, azınlık psikolojisinin yol açtığı davranış şekillerini ve özellikle Türkiye’nin Avrupa’daki Türklerle ilgili tutumunu yazdı.


AVRUPA kıtasının Müslümanlarla tanışma/karşılaşması erken yıllara dayanmaktadır. 20. yüzyılın ilk yarısında Hindistan-Pakistan’dan İngiltere’ye, Kuzey Afrika ülkelerinden Fransa’ya başta kolonyal ve muhtelif sebeplerden ötürü ve aynı yüzyılın ikinci yarısından sonra Türkiye’den Avrupa’nın ekonomik olarak kalkınmış ülkelerine yönlenen göç dalgası sonucunda Avrupa Müslüman toplumu meydana gelmiştir. Batı Avrupa ülkelerine Müslüman göçü evlilik, iltica vb. yollarla devam etmektedir.

Bugün Avrupa Müslüman toplumunu ve tarihini 20. yüzyılın ikinci yarısındaki salt iş gücü göçüyle birlikte başlatmak ve söz konusu göç sonucunda oluşan nüfustan ibaret saymak; yapılacak bütün tartışmaları, değerlendirmeleri yanlış yönlendirecek ve yanlış sonuçlar doğuracaktır. Süreci Endülüs ve Osmanlı’nın kıtada oluşturduğu İslam medeniyeti tarihiyle başlatmak; bugünün sorunlarına doğru, kalıcı ve sağlıklı çözümler üretmekte yardımcı olacaktır.

Yine Avrupa Müslüman toplumunun etnik ve kültürel dokusunun farklılıklardan oluştuğunu göz önünde bulundurmalıyız. Toplumu etnik açıdan salt Türklerden, Araplardan veya değişik etnik gruplardan müteşekkil olarak düşünmek, mezhebi farklılıkları yok saymak, göç etmiş olduğu coğrafyanın kültürel yapısını dikkate almamak da yanlış değerlendirmelere yol açacaktır.

Avrupa Müslüman toplumuna dair, Avrupa içinden ve dışından yazılı ve sözlü yapılan değerlendirmelerde, yukarıda üst başlık şeklinde vurgulamaya çalıştığımız görüşlerin hiç dikkate dahi alınmadığını gözlemliyoruz.

Dolayısıyla yapılan değerlendirmeler, çözüm noktasında ya bütünüyle yanlış veya içinde birçok eksiklik barındırıyor. Kasıtlı veya iyi niyetle üretilen bu yanlış veya içinde birçok eksiklik barındıran görüşler Avrupa Müslüman toplumunun önemli bir kesimini doğrudan etkilemektedir.

Yaşlı nüfus artıyor
Avrupa’da, Müslümanlar dışında kalan nüfusun artmadığı, tam tersi azaldığı, tüm resmi araştırmalarda ortaya çıkmaktadır. Bunun aksine Müslüman nüfusta ise azımsanamayacak bir çoğalma gözlemlenmektedir. Ayrıca, Avrupa nüfusu yaşlanmasına karşın gerek evlilik yoluyla gelenlerin genç olması ve gerekse doğum oranının yüksek olmasından dolayı Müslüman nüfus gençleşmektedir. Örneğin 80 milyon nüfuslu Almanya’da Müslümanların sayısı bugün itibarıyla 3,5 milyon civarında iken, yaklaşık 20 yıl sonra Almanya halkının yüzde 10’undan fazlası Müslümanlardan müteşekkil olacaktır.

Aynı yönde bir gelişmeyi birçok Avrupa ülkesine teşmil etmek, Avrupa Müslüman toplumunun demografik geleceğine ve bütün sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bize doğru bir bakış açısı kazandıracaktır.

Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi merkezi ülkelerde yoğun olan Müslüman nüfusun yanı sıra Avrupa’nın Danimarka, Polonya, Portekiz, İspanya, Yunanistan gibi kenar ülkelerinde de azımsanamayacak oranda Müslüman nüfus bulunmaktadır.

Yeni katılımlarla birlikte ‘Avrupa Birleşik Devletleri’ndeki Müslümanların sayısı 20-25 milyon civarındadır. Avrupa Birleşik Devletleri’nde yerleşik Müslüman nüfus oranı tek başına birçok üye ülkenin yekûn nüfusundan daha fazladır. Hatta birden fazla üye ülke nüfusunu birleştirecek olsak dahi toplam Müslüman nüfus oranına ulaşamayacaktır. Başka bir açıdan; bir tek Avrupa ülkesinde yaşayan Müslüman nüfus oranının dahi birden fazla üye ülkenin nüfusuyla karşılaştırıldığında daha fazla olduğu görülecektir.

Konuyu anlaşılır kılmak için birkaç karşılaştırma verelim. Yeni katılımlarla birlikte Avrupa Birleşik Devletleri’ndeki genel Müslüman nüfusun 20-25 milyon civarında olduğuna yukarıda temas etmiştik. Üye ülkelerinden Hollanda 15.7, Belçika 10.2, Danimarka 5.3, Finlandiya 5.1, İrlanda 3.7, Lüksemburg 0.4 milyon genel nüfusa sahip. Adaylığı kesinleşen bazı ülkelerin genel nüfuslarına bakacak olursak: Litvanya 2.5, Slovakya 5.4, Malta 0.4, Slovenya 2 milyon.

Avrupa’daki genel Müslüman nüfus; Belçika ve Hollanda’nın toplam nüfusuna eşittir. Veya Lüksemburg, Danimarka, Finlandiya, Portekiz ve İrlanda’nın da toplam nüfusuna eşittir.

Çokkültürlülük sorunu
Avrupa Müslüman toplumun kültür yapısına dair çok şey yazılabilir. Avrupa’daki Müslümanlar dünyanın başka hiçbir bölgesinde bulunamayacak kadar birbirinden farklı bir yapıya sahiptirler. Avrupa’da; Türk, Arap, Fars, Arnavut, Boşnak gibi zaten Müslüman olanların yanı sıra Alman, Fransız, İngiliz, Flaman vb. etnik bir yapı mevcut. Etnik yapı kadar da birbirinden farklı diller var. Hanefi, Şafi, Şii, Maliki vb. mezhebi yapıyı bir arada görmeniz mümkün.

Değişik coğrafyaların değişik gelenek ve göreneklerini dar bir alanda müşahede etmeniz imkán dáhilinde. Yine değişik coğrafyaların kılık kıyafet, yemek ve içeceklerini, sanat faaliyetlerini, bu ve benzeri faaliyetlerde estetik anlayışlarını görmeniz de olası. Aynı mahallede, cadde veya sokakta Türklerin, Arapların, İranlıların cami, dernek veya kültür teşekküllerini bir arada bulmanız ve farklı mimari anlayışları görmeniz de mümkün..

Bütün bu, biri diğerinden farklı kültürel yapılanma; Avrupa Müslüman toplumunun, kimi zaman lehine kimi [çoğu] zaman da aleyhinedir. Birçok sorunun çözümsüzlüğünün arkasında söz konusu kültürel farklılığın doğru değerlendiril[e]memesi yatmaktadır. Müslümanlar, etnik, coğrafik, kültürel [dil, kılık-kıyafet, medeni ilişki vb.] farklılıkları birer dogma olmaktan çıkar[a]madıkları sürece sorunlar çözümsüz ve sürüncemede kalmaya devam edecektir.

Azınlık psikolojisi
1960 yılından itibaren Avrupa ülkelerine gelen göçmenlere ilişkin, 80’li yılların başlarına kadar sürdürülen tartışma, Müslüman göçmenlerin kalıcı olduğu neticesinin anlaşılmasının ardından yerini başka tartışmalara bırakmıştır.

Yeni tartışma, muhtelif uluslardan müteşekkil Müslümanların hangi kimlikle bu ülkelerde yaşam mücadelesi verecekleri noktasında odaklaşmaktadır. Avrupa ülkelerinde yerleşik düzene geçen Müslümanlar kendilerini çeşitli sosyolojik kavramlarla tanımlamaktadır.

Müslümanlar, kimliklerini mensubu oldukları ulusal menşeleri öne çıkararak ifade etmektedirler. ‘Batı Avrupa Türkleri’ gibi.

Ulusal bilinç yükselişte
Müslümanların sürekli ulusal menşelerine atıfta bulunmaları ve kimi zaman bunu esas kriter olarak öncelemelerinden ötürü, ortak bir tanım etrafında konsensüs sağlanamamıştır.

Bunun çeşitli nedenleri vardır: Sözgelimi, azınlık psikolojisi, Müslümanları ulusal kimliklerine sahip çıkmaya sevk etmektedir. Öte yandan Avrupa ülkeleri, özellikle Almanya, Müslümanların inançlarına, dillerine, kültürlerine, gelenek ve göreneklerine karşı önyargılı yaklaşmıştır. Irkçılık, ayrımcılık da Müslüman göçmenleri, ulusal kimliklerini daha bir sıkı sahiplenmeye sevk etmiştir.

Peki Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan Müslümanların sorunları aynı ya da benzer mi? Bu soruya tek başına evet veya hayır cevabı vermek doğru bir yaklaşım değildir. Zira farklı ülkelerde yaşayan Müslümanların ortak sorunu olduğu gibi her ne kadar Avrupa Birliği üyesi olsalar da farklı sorunları da bulunmaktadır. Sözgelimi bir ülkede İslam, resmi din olarak tanınmış olduğu hálde bir diğer ülkede İslam resmi din olarak tanınmamaktadır. Bir ülkede İslam din dersi resmi okullarda okutulurken diğerinde okutulmamaktadır.

Camiye gidenle gitmeyenin, dini yaşam tarzı háline getirenle getirmeyenlerin sorunlarını büyük çoğunluğu ortaktır.

Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşak göçmenlerin ve yerli Müslüman halkların farklı sorunları yanında ortak sorunları daha fazladır. Burada her bir kesimin ortak olan veya ortak olmayan sorunlarına ayrı ayrı değinmek yerine, Avrupa’da yaşanan kimi sorunlara kısa başlıklar halinde değinelim.

Yabancı düşmanlığı artıyor
Bütün Avrupa’yı etkisi altına alan ırkçı ve yabancı düşmanlığı dalgası Müslümanların karşılaştıkları en önemli sorunların başında gelmektedir. Özellikle 11 Eylül sonrasında, resmi ve sivil çevrelerce estirilen İslam eşittir terörizm havası, Avrupa’daki ırkçılık ve yabancı düşmanlığı dalgasını bütünüyle Müslümanların üzerine yöneltmiştir.

Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığını Gözetleme Merkezi’nin (EUMC) verilerine göre, Avrupa genelinde ırkçı ve yabancı düşmanı potansiyeli sürekli artış göstermektedir. Aynı araştırmaya göre, Avrupa’da her üç insandan biri kendini ‘ırkçı’ olarak nitelemektedir.

İlk hedef Müslümanlar
Avrupa’da yükselen ırkçılık dalgasıyla eşzamanlı olarak oluşturulan İslam karşıtı propagandalar, İkinci Dünya Savaşı öncesi Yahudilik karşıtı anti-semitizm hareketini hatırlatmaktadır. 2000’li yıllarda tekrar hortlayan ırkçılık canavarının birinci hedefi maalesef Avrupa’nın en büyük azınlığını oluşturan Batı Avrupa Müslüman toplumudur.

İslam’ın resmî din olarak tanınması, resmi okullarda İslam din derslerinin okutulması, İslam okullarının açılmasına müsaade edilmesi, üniversitelere [İslam] ilahiyat fakülteleri kurulması, İslam anaokullarının açılmasına izin verilmesi, başörtüsünün bütün eğitim birimlerinde ve kamu kurum ve kuruluşlarında serbest bırakılması, özgün mimari ile cami yapımına müsaade verilmesi, minare yapımına karşı çıkılmaması, ezan okunmasının serbest bırakılması, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça ve Latince gibi Batı dilleri yanı sıra Türkçe, Arapça, Urduca, Farsça gibi Müslüman göçmenlerin dillerinin eğitim programlarına dáhil edilmesi gibi istekler, Avrupa Müslüman toplumunun çözüm bekleyen ortak sorunlarının yalnızca bir kısmıdır.

Avrupa ülkeleri Müslümanların meselelerini çözmede isteksiz davranmaktadır. Bunun çeşitli nedenleri vardır. En önemli nedenler arasında; Müslümanların, bireysel ve kurumsal meseleleri giderildiği takdirde entegrasyonlarının [uyum] zorlaşacağı savıdır. Diğer bir ifadeyle, kimliksizleşmeleri imkánsız hale gelecektir. Avrupa’da sarf edilen uyum kavramının gerisinde yatan anlayış; farklı kültürleri buharlaştırıp Batı kültürünü toplumun bütün kesimlerine kabul ettirmek/dayatmaktır.

Sağ yönetimlerin tutumu katı
Orta Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok üye ülkenin resmî mercileri tarafından Müslümanların meselelerinin çözüme kavuşturulamamasında, ülkedeki bütün Müslümanları temsil eden ‘muhatap’ bir ‘kurum’ bulunmayışı yatmaktadır. Meseleleri karşılıklı konuşup yetkili kılacakları tek bir muhatap bulamadıklarından sürekli yakınmaktadırlar.

İleri sürdükleri görüşlerinde elbette haklılık payı vardır. Eğitimde müfredatın hazırlanması, din dersi okutacak öğretmenlere yeterlilik belgesi verilmesi, ders araç ve gereçlerinin tespiti; cami giderleri, cemiyet giderleri için yasal olarak Müslümanlardan toplanacak vergilerin organizasyonu, herhangi bir dini sorunun cevaplanması vb. konularda yetkili bir kuruluşun bulunmayışı ciddi bir eksiklik olarak ortadadır. Avrupa ülkelerinde resmi mercilere, bütün Müslümanları temsil eden muhatap bir kuruluşun bulunmayışı, Müslümanların en önemli eksikliğidir. Muhatap bir kuruluş meydana getirilemediği sürece sorunların çözümsüzlüğü konusunda topu sürekli resmi mercilere atmanın doğru olmadığı aşikárdır. Sorunların çözümsüzlüğü Avrupa devletlerinin kendilerine yönelik asimilasyon politikalarını kolaylaştırmaktadır.

Batı Avrupa Müslüman toplumunun sorunlarına gerek Avrupa hükümetleri ve gerekse Türkiye Cumhuriyeti mevcut ve geçmiş hükümetlerinin, çözüm üretemediği ortadadır. Bu temel gerçekten hareketle Batı Avrupa Müslüman toplumu kendi çözüm önerilerini üretmek zorundadır. Bunun öncelikli sorumluluğu da, yeni kuşak üniversitelilerin üzerindedir.

Avrupa Müslümanları
Avrupa ülkelerine göç yoluyla gelmiş bulunan ve uzun yıllardır bu ülkelerde kalıcı olarak yerleşmiş olan Müslümanların siyasete ilgisiz kaldıkları görülecektir. Bunda, yukarıda temas ettiğimiz etkenlerin yanı sıra başka faktörler de rol oynamıştır.

Siyasete ilgisiz kalış, siyasal sistemlerin karar alma süreçlerinde Müslümanları etkisiz kılmıştır. Müslümanlar yönetimde görev alarak siyaseti yönlendirme misyonuna da uzak durmuşlardır. Hal böyle olunca, yapılan itirazlar cami veya derneklerin dışına taşarak siyasal platformlara taşınamamıştır.

Müslümanlar, Avrupa düşüncesine hákim olan modernizmin ve sekülerizmin potasında erimemelidir. Modernizm her tür gelenek, görenek gibi kültürel değerleri ahtapot gibi sararak boğmak istemektedir. Oysa Müslümanların, bırakınız bu değerlerden vazgeçmeyi, Avrupa toplumlarına da bu değerleri kazandırması gerekmektedir. Bunlar Avrupalı Müslüman kimliği olgusu içinde de yer bulmalıdırlar. Ve bunlar, Avrupalı Müslümanları diğer toplumlardan ayırıcı, seçici özellikler olmalıdır.

Kimlik buhranını aşmış Müslümanlar Avrupa medeniyeti için bir kazanım olduğu kadar dünya Müslümanları için de bir kazanım olacaktır. Avrupalı Müslümanlar, Batı medeniyetine kaybettikleri ruhu yeniden kazandırabilirler ve İslam medeniyetine de yeni açılımlar sağlayabilirler.

Norveç’te Socrates/Erasmus Hakkında Bigliler - Norveç öğrenci değişim programı, Norveç’te burs imkanı, Norveç’te Master ve doktora, Norveç Erasmus,

Socrates/Erasmus Hakkında:

Erasmus Avrupada birçok üniversiteyi ve koleji kapsayan öğrenci değişim programıdır.

Bu program size yurtdışında derecelerinize ek çalışmalar katmanızı sağlamaktadır.Değişim programı 3 ile 12 ay arası değişim göstermektedir.Misafir olduğunuz üniversite okul harcından feragat ediyor ve Avrupa Birliği eğitim süreniz boyunca sizi desteklemek amacıyla bağışta bulunuyor.
Bu program AB ülkesi vatandaşı olan her öğrenciyi kapsamaktadır ve katılım için en az bir yıl yüksek öğrenim görmüş olmanız gerekmektedir.

Norveç’te okumak isteyen birçok öğrenci için burs imkanı sağlanmaktadır.

Eğer Avrupa yükesk öğretim enstitülerinin birinde öğrenciyseniz Socrates/Erasmus programına katılabilirsiniz.

Ayrıca Norveç birçok programlar alanında burs imkanı sağlamaktadır.Bu programların en önemlileri şunlardır:

The Erasmus Link to Norway: (http://siu.no.erasmus.link)
Bu program Erasmus programı kapsamında olup programa üye olan 12 Avrupa ülkesinden birinde okumakta olan öğrenciler için 2003-4 akedemik yıl içinde Norveç’te 1 yıllık eğitim imkanı sağlanmaktadır.

The Norad fellowship Program:
Gelişmekte olan ülkelerin öğrencilerine sağlanan Master düzeyinde eğitim olanaklarıdır.

The Quota Programme:
Norveç her yıl özellikli eğitim programlarına Orta ve Doğu Avrupada ve gelişmekte olan birçok ülkeden öğrenci kabul etmektedir.Bu programları kapsamını ve hangi enstütüleri içerdiğini öğrenmek için Norveç Ünv. ve Kolejlerine başvurmanız yeterlidir.


Bu programlar master,doktora ve uzmanlık alanlarını içermektedir.

Erasmus Programı ve olanaklar ile ilgili bilgi için aşağidaki adres ve telefon numaralarına başvurabilirsiniz;

Centre for International University Cooperation (SIU)
Norwegian Council for Higher Education
P.O. Box 7800
N-5020
BERGEN
Norway

Street address:
Vaskerelven 39, 5014 Bergen, Norway
Phone: +47 55 30 88 00
Fax: +47 55 30 88 01



Norveç'te Yüksek Öğrenim ve Burslar konusunda bilgi için buraya tıklayınız;

Norveç Eğitim Sistemi ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz;

Norveç Eğitim Sistemi - Norveç Üniversite Sistemi - Norveç'te lisans, master ve doktora, Norveç'te Akademik hayat,

Toplumsal Eğitim sistemi 4 üniversite, 6 Özellikli Üniversite Enstütüleri, 26 Üniversite Kolejleri ve 2 Ulusal Sanat Enstitülerinden oluşmaktadır.Ayrıca ufak bir parça özel sektör mevcuttur.

Üniversiterler büyük oranda akademik konular sunmaktadır. Bununla birlikte özellikli üniversite enstitüleri lisans, master ve doktora eğitim derecesinde olan temel öğrenim üzerinde özel sorumluluk taşımaktadır.Özellikli Üniversite Enstitülerinin isimlerinden de anlaşıldığı üzere iş hayatında, spor, zıraat, mimarlık, müzik ve veterinerlik gibi birçok alanda eğitimler sunmaktadır.

Üniversite kolejlerinin bircoğu özel meslek kursları sunmaktadır.Örneğin bunlar öğretmenlik, hemşirelik, sosyal işler, gazetecilik v.sdir.Bazı kolejler daha geleneksel eğitim sunmaktadır.Belirli konular üzerinde lisans ve hatta master, doktora düzeyinde eğitim vermektedir.

Ünivesite ,Kolej ve Enstitüler arası değişim sağlayan sistem sayesinde öğrenciler farkında olmadan akademik gelişimleri açısından önemli olan bilgiler edinmektedirler.

Üniversiteler arasında öğrenci derecelendirmesi farklılık göstermemektedir.Lisans 3 yıl full-time, master 2 yıl full-timedır.Master düzeyinde eğitim yapanlar 1 veya 2 sömestri tez yazımına ayırmaktadır.Doktora eğitimi daha çok teori ve araştırma tekniklerini kapsamaktadır.Tez yazımı haricinde tez genel bir savunma üzerinde olmak durumundadır.

Norveç Eğitim sistemi ile ilgili ileri bilgi Norveç Eğitim Bakanlığından alınabilir.

The Norwegian Agency for Quality Assurance in Education (NOKUT) MEB haricinde devlet kuruluşudur.NOKUT’un varoluş amacı eğitimde gelişim ve denkli sağlamak, kuruluş ve gerekli kursları tedarik etmek ve bunlar haricinde temel var oluş amacı, Norveç’te yüksek eğitim düzeyinin kalitesini geliştirmek ve denetlemektir.

Norveç'te Yüksek Öğrenim ve Burslar konusunda bilgi için buraya tıklayınız;

Norveç'te Eğitim - Norveç'te Yüksek Öğrenim ve Burs - Norveç Üniversiteleri - Norveç Erasmus Programları - Norveç'te Üniversitelere kayıt,

NORVEÇ’TE YÜKSEK ÖĞRENİM VE BURS:
Dünyanın kuzey köşesinde bulunan Norveç hem geniş eğitim imkanlarıyla hemde boş zaman aktiviteleri açısından zengin bir ülke.

Eğitimde ideal yer olarak gösterilen Norveç geniş ve kaliteli kurs programları ve büyük esneklik gösteren programlara sahip.Sanat alanlarından, doktora öğrenciliğine ve doktora seviyesine kadar öğrencilerin tatminini sağlayacak birçok olanaklara sahip.Norveç Üniversite ve Özel Okulları da sıcak bir ortam ve öğretmenlere kolay ulaşılabilir bir atmosfere vardır.Bilgisayar kullanın olanakları üniversitelerde ücretsizdir.


Elverişlilik:

Yurt: Genelde Erasmus öğrencileri için kalacak yerler garantidir.Yüksek kalitede ,öğrencilerin yiyecek ihtiyaçlarını kendi karşıladıkları ,2-3 kişilik dairelerde kalmaktadırlar.

Geçim: Bir öğrencinin yıl içinde geçimini sağlamak için ne kadar harcama yapması gerektığını tespit etmek zordur, ancak öğrenciler harcamalarında kısıtlamalara giderek ödemelerini düşürebilirler.

Sömester: Birçok Norveç Üniversitesinde 2 dönem sömestri vardır.
1.sömestr – Ağustos ortası ile Kasım sonu
2.Sömestr – Ocak ortası ile Mayıs sonu

Birçok üniversitenin ayrıca yaz okulları da mevcuttur.

Dil: Dil konusu endişe edilecek bir konu değildır.Büyük coğunlukta herkes İngilizce konuşmakta ve birçok üniversite İngilizce eğitim vermektedir.Birçok alanda en çokda zorunlu olan edebiyat, İngilizce olarak eğitim verilmektedir.


Enstütülerin Listeleri:
Erasmus Programına giren Enstitülerin Listesi:
Listeli olan Üniversitelerin web.sayfalarından bilgi almak mümkün.Bircoğunun İngilizce acıklamaları var,

Üniversiteler:
Agricultural University of Norway
Norwegian School of Economics and Business Administration
Norwegian University of Science and Technology (NTNU)
The Norwegian University of Sport and Physical Education
University of Bergen
University of Oslo
University of Tromsø
The Norwegian School of Veterinary Science

Üniversite Kolejler:
Agder University CollegeAkershus University CollegeBergen University CollegeBodø University CollegeBuskerud University CollegeFinnmark University CollegeGjøvik University CollegeHarstad University CollegeHedmark University CollegeLillehammer University collegeMolde University CollegeNarvik University CollegeNesna University CollegeNord-Trøndelag University CollegeNorwegian Academy of MusicOslo Academy of the ArtsOslo School of ArchitectureOslo University CollegeSami University CollegeSogn og Fjordane University CollegeStavanger University CollegeStord/Haugesund University CollegeSør-Trøndelag University CollegeTelemark University CollegeTromsø University CollegeVestfold University CollegeVolda University CollegeØstfold University CollegeÅlesund University College,

Özel Üniversiteler ve Kolejler:
BI Norwegian School of Management The College of Diakonia and NursingBetanien College of NursingDiakonhjemmet CollegeDiakonhjemmet Hospital and CollegeQueen Maud's College (DMMH)NLA school of Religion and EducationThe Norwegian Lutheran School of Theology



Ne Okuyabilirim:
Büyük esneklik ve yüksek kalite sebebi ile Norveç Üniversiteleri okumak için ideal yerdir.

Öğrencilerin arzularını tatmin etmek için meslek alanlarından, doktora öğrenciliğine ve doktora eğitimine kadar birçok alanda seçenek mevcuttur.
Ayrıca günlük yaşam içersinde de Norveç Üniversitesi ve Kolejlerinde öğretmenlere kolay ulaşılır ve küçük gruplar altında görüşmeler yapılabilir.

Üniversitelerin birçoğunda bilgisayar, Internet kullanımı mevcut ve ücretsizdir.


Norveç Üniversitelerine kabul edilmek:
Norveçte yüksek eğitime devam etmek için minumum düzeyde şartlar gerekiyor.Liseyi başarı ile bittirmiş olmak kabul için yeterlidir.Norveç’te Yüksek eğitime kabul olmak için lise eğitimi haricinde lise mezunu öğrencisi standartlarında olan genel olgunluk sınavını geçmiş olmak yeterlidir.Bazı bölümlerin harici şartları vardır.

Lise mezuniyet dıploması 12 yıllık eğitim sonrası alınmaktadır, bu 1997 yılında 13 yıla çıkartılmıştır.

Birçok Üniversite öğrencisinin halk enstitülerine ve yüksek okullara başvurusu Merkezi Başvuru Santrali olan University and Colleges Admission Service (Samordra opptak in Norwegie (UCAS) ) ine yapılmaktadır.Bu merkeze başvuru şartı Norveç’te sürekli veya uzatılabilir oturum izni olanadır.En son başvuru tarihi 1 Marttır.

Birçok üniversitenin ve kolejin sürekli oturum izni olmayan yabancı öğrenciler için özel programlar vardır.Bu programaların eğitimi ingilizce olup okula kabul aşamaları bu programdan sorumlu olan eğitim enstitüleri tarafından takip edilmektedir.Okullara son basvuru tarihi yoktur.

Eğer Norveç Üniversiteleri ve Kolejlerinde okumak istiyorsanız gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için Samordna opptak’a veya kabul olmak istediğiniz üniversiteye doğrudan başvurarak öğrenebilirsiniz.


ETCS:

Birçok Norveç Enstitüsü European Credit Transfer System dahilindedir.Bu sistemin amacı Avrupa yüksek eğitim sistemi, akedemik programlar ve eğitim alanları arasındaki değişkenliklerden dolayı çıkan sorunlarda kolaylık sağlamaktır.

ECTS, akademik not ortalamaların ve kursların tanınmasında yardım sağlamakdır.Yabancı öğrencilerin doğru kurslar seçmesinde yol gösterici olmaktadır.ECTS ile ilgili bilgiler internette mevcuttur.


Norveç'te yaşayan birinden Norveç'te eğitim konusunda bilgiler


NOTLAR
Norveç Eğitim Sistemi ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz;

Norveç öğrenci değişim programları ve Norveç'te Erasmus konusunda daha fazla bilgi için buraya bakınız;

Finlandiya'da Eğitim - Finlandiya'da Yüksek Öğrenim ve Burslar - Finlandiya Üniversiteleri - Finlandiya'da Üniversitelere kayıt, Finlandiya bilgileri,

Eğitim Eğitim Sisitemi Tablosu

Finlandiya'da Üniversitelere Giriş:
Üniversiteler lisans ve Yüksek lisans programları vermektedir.

Eğitim dili Fince veya İsveçcedir.

Öğrencilerin üniversite eğitimi alabilmeleri için olgunluk (matriculation) sınavına girmek zorundadırlar.Öğrenci olgunluk sınavından sonra üniversitelere yerleştirme sınavdan alınan sonuç veya almış oldukları lise not derecelerine bakılarak yapılmaktadır.Ayrıca seviye belirlemesi sınav artı lise not derecesine göre de yapılmaktadır.

Olgunluk sınavı ilk 1852 yılında Helsinki Üniversitesine girebilmek için yapılan kişinin genel başarısını belirlemek ve Latin diline olan hakimiyetimi belirlemek için yapılamktaydı.
Ancak günümüzde yapılan bu sınavın amacı lise eğitimini tamamlamış olan kişinin eğitimi süresi boyunca verilen eğitimi hazmetmiş olup olmadığının ve gereken olgunluğa erişip erişmediğinin tespit edilmesidir.Başarı ile tamamlana, bu sınav kişinin üniversite eğitimine bir adım atmasında basamak olamaktadır.Sınav lise seviyesindeki okullarda yapılmaktadır.Matriculation Sınav Merkezinin görevi soruları oluşturmak ve cevap anahtarını hazırlamaktır.Eğitim Bakanllığı’nın görevi Merkez Başkanını , kurulu seçmek ve Üniversiteler, Enstütülere ve Ulusal Eğitim Merkezlerinde görevlendirmektir.Seçilen 300 kişilik kurul olgunluk sınavının konusunu belirlemek ve oluşturmaktır.Sınavın teknik bölümü sınav başkanlık sekreteri tarafından yürütülmektedir.

Bu sınav yılda iki kez yapılmaktadır.Biri ilkbahar döneminde diğeri ise sonbahar döneminde ve heryerde aynı anda yapılmaktadır.

Sınav birbirini takip eden üç bölümden oluşmaktadır.Bu sınav ister bir dönemde yada 3 dönemde tamamlanabilir.

Sınav 4 ana bölümden oluşmaktadır.Bunlar Anadili, Seçmeli 2.yabancı dil, Yabancı dil ve öğrenci alan seçimine göre Sayısal veya Sosyal bölümlerdir.
Sınav Seviyesi:
Sınav 2 seviyeden oluşmaktadır.1.matematik, seçmeli 2. dil ve yabancı dıl,bunlar zorluk decelerine göre ileri derece ve temel bilgi olarak ayrılmaktadır.2. ise seçmeli 2.dildir ve bu da ileri ve orta derece olarak ayrılmaktadır.

Öğrenciler okulda okumuş oldukları derslerin seviyesine göre seçim yapma hakkına sahiptirler.Başarı için öğrencinin ana bölümlerden birinde ileri derecede başarı göstermesi gerekmektedir.Öğrencinin seçmiş olduğu sınav seviyesi okulda okumuş olduğu seviye ile doğru orantılı olup olmadığı Liseler Başmüdürlüğü tarafından kontrol edilmektedir.
Üniversite:
Üniversitede okuyan birçok öğrenci ya olgunluk sınavını başarı ile tamamlamıştır ya da 3 yıllık meslek enstitüsünü bitirmiştir.Üniversitelere giriş öğrencilerin not derecelerine ve olgunluk sınavı başarılarına bağlıdır.Açık Öğretim Fakülteleri geçmişteki eğitime bakılmaksızın herkese açıktır.Açık Öğretim Fakültesi eğitimi Yüksek Halk Eğitim Merkezleri, Yetişkinler Okul Merkezleri ve Yaz Okulları tarafından yürütülmektedir.

Lisans , Yüksek lisans, Doktara ve Uzmanlık eğitimi veren üniversitelerin eğitim süreleri değişim göstermektedir.Lisans eğitimi 3 yıl, Master 2 yıl ve Doktora eğitimi 4 yıldır ancak pratik ile daha uzun süre olabilir.Finlandiya Hükümeti ayrıca üniversite öğrencilerine finansal destek sağlamaktadır.

Genel Üniversite giriş şartlarını taşıyan yabancı öğrencilerinde Finlandiya da okuma hakkı vardır.Gerekli görülen genel eğitimi almış ve kendi ülkelerinde üniversiteye girmeye hak kazanmış öğrencilerin başvuruda bulunma hakkı vardır.Dil imkanları üniversitelerde değişim göstermektedir.Özel Üniversiteler hakkında bilgi üniversitelerin kendinden alınmaktadır.
Finlandiyada Yüksek Öğrenim:
Finlandiya da yüksek öğrenim 2 paralel sektörden oluşmaktadır.Üniversiteler ve Meslek okulları.Üniversiteler bilimsel çalışma ağırlıklı eğitim verirken, meslek okulları daha cok güncel hayatta uygun meslek eğitimi vermektedir.

Yüksek Öğrenim Finlandiya’nın Milli Stratejisinin temel taşını oluşturmaktadır.Üniversitelere başvuruda bulunan öğrencilerin 2/3 ni istedikleri bölümlere yerleştirildikleri taktirde, yüksek eğitim kapasitesine ulaşacaktır.Her sene başvuru sayısı kabul edilen öğrenci sayısının kat kat üzerindedir.
Üniversitelere kimler başvurabilir:
Aşağıdaki şartların birini taşımak Üniversiteye kabul edilmeniz için yeterlidir.

1-Öğrenci yerleştirme sınavı
2-Enternasyonel Mezuniyet sınavı
3-Avrupa Mezuniyet sınavı
4-Reiteprüfung sınavı
5-Yüksek Düzey meslek sınavı, enstütü seviyesi veya en az 3 yıllık meslek alanı sınavı
6-Meslek yüksek okul sınavı
7-Yüksek eğitim alma başarısını kendi ülkesinde sağlamış yabancı öğrenciler.
8-Açık Öğretim Fakültesine devam eden ve üniversitelerin belirledığı başarıyı sağlayan öğrenciler.
Yabancı Öğrencilerin Oturum İzni:
Yabancı öğrencilerin okudukları süre boyunca oturum izni vardır.Avrupa Birliği Ülkesi olmayan ülke öğrencilerini Finlandiya’ya gelmeden önce okuyacaklar okuldan okula kabul edildiklerini gösterecek belge almak zorundadır.Eğer eğitim süresi 1 yıldan fazla ise oturun izni her yıl tekrar 1 sene uzatılamaktadır.Öğrenci kendi ihtiyaçlarını karşılayacak maddi imkana sahip olduğunu kanıtlamak zorundadır.Öğrenci velileride bu eğitim süresince kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek maddi imkana sahip olduğunu kanıtlayabildikleri sürece ülkede bulunabilir.Öğrencilerin okudukları süre içinde özel çalişma izni olmaksızın haftada en cok 20 saat veya haftasonu full-time çalışma hakkı vardır.

Öğrenciler B statüsü konumunda oturum izni almaktadırlar.B statusun konumunda olan öğrenci 2 yıllık oturum süresinden sonra devamlı oturum süresi alabilme imkanı yoktur.
A statüsü oturum izni olan, 2 yıl bu ülkede bulunmuş ve sürekli oturum izni olan öğrencilerin finansal destek isteme hakkı vardır.

Avrupa Birliği vatandaşı olan ve çalışma izni olan herkesin finansal destek alma hakkı vardır.Ayrıca çalışma izni olan herkesin bir Finlandiya vatandaşı gibi finansal destek isteme hakkı vardır.
Değişim programları dahilinde olan Finlandiya ya gelebilme imkanı vardır ve maddi destek gelinen ülke tarafında yapılmaktadır.
Yabancı Öğrenciler için Finansal Destek:
Sürekli oturum izni olan öğrenciler normal finansal destek alabilme hakkına sahiptirler.
Yabancı ülke vatandaşı olan ve Finlandiya’da eğitim hariç, 2 yıl kalmış ve sürekli oturum iznini sağlamış kişilerin finansal destek alabilme hakkı vardır.

İki yıldan az süre Finlandiya’da yaşamış olan mülteci veya asya ülkesinden gelen sürekli oturum iznini sağlamış olan kişilerde finansal destek alabilirler.Ayrıca 18 yaşından önce Finlandiyaya gelmiş ailesinin sürekli oturum izni olanlarda finansal destek alabilirler.v.s.

Daha geniş bilgi Individual Educational Institution , The Social Insurance Instition Local Offices , The Centre for Student Financial Aid den alınabilir.

Dil Sınavı ve Kursları:
The National Certificate of Language Proficiency, yetişkinler için yapılan bir sınav sistemi.Sınavın amacı dili kullanma becerisini ölçmektir.Kişinin konuşması, dinlemesi, okuması veya yazması ölçülmektedir.

Sınav farkıl dillerde yapılmaktadır: İngilizce, Fince, Almanca, İtalyanca, Rusça, İspanyolca ve İsveçce.
NOT: Finlandiya'da egitim ve diger konular ile ilgili linkleri blogumuzda bulabilirsiniz...

İzlanda'da Eğitim - İzlanda'da Yüksek Öğrenim ve Burs - İzlanda Üniversiteleri - İzlanda'da Üniversitelere kayıt, İzlanda'da öğrencilik,

İZLANDA’DA YÜKSEK ÖĞRENİM VE BURS:


Genel Bilgiler:

İzlanda’da Yüksek Öğretimin temeli İzlanda Üniversitesine dayanmaktadır.Şu an toplam 8 tane yüksek öğretim veren enstitü mevcuttur.

1997 yılında belirtilen yasalar ile Yüksek Öğretimin çerçevesi ve aktiviteleri belirlenmiştir.Bu yasalar çerçevesinde geleneksel üniversiteler ve enstitüleri için ’’haskoli’’ terimi kullanılmaktadır.Farklı yasalar ile de halk eğitim merkezlerinin ve özel üniversitelerin çerçevesi belirlenmiştir.Özel üniversiteler ve halk eğitim merkezleri kendi çalışma alanlarının tanımını, araştırma , yerel organizasyonlar vs. ile yapmak zorundadır.

Tüm halk üniversitelerin yönetimi Senatoya , Rektör,Fakülte toplantılarına,fakülte birliklerine ve dekana bağlıdır.Senato; Üniversitenin temel kurallarını belirtmekte, genel politikasını belirlemektedir.

Devlet her üniversite ile performans anlaşması yapmaktadır.Bu anlaşma üniversitenin çalışmalarını ve amaç için izlenen yolu takip etmektedir ve hükümetim yapacağı maddi yardımı belirlemektedir.

İzlandalı öğrencilerin yüksek öğrenimlerini yurt dışında yapmak gibi bir gelenekleri mevcut.Yaklaşık %16 oranında öğrenci yurt dışında okumaktadır bunun geneli yüksek lisanstır.


Bulunan Enstitüler:

Ülkede toplam 8 enstitü mevcuttur.Bunların çoğu devlet üniversitesidir.Devlet desteği alan 3 tane özel üniversite vardır.Her enstitünün kendine ait çalışma programı vardır.

Bulunan 8 enstitüden en büyük olanı İzlanda Üniversitesidir.Toplam 11 tane fakültesi vardır.Bunlar; insan bilimi, ekonomi, işletme, mühendislik, hukuk, tıp, ezacılık, hemşirelik, doğa bilimi, odontoloji, sosyal bilim, ve teoloji.

Akureyri Üniversitesi; toplam 5 fakültesi vardır.Sağlık bilimi, iş yönetimi, balıkçılık, öğretmen eğitimi ve enformasyon teknolojisi.

İzlanda Eğitim Fakültesi; ilk ve orta öğretime için öğretmen yetiştirmektedir.Ayrıca beden eğitimi ve gelişim terapisi konusunda eğitim vermektedir.

İzlanda Mühendislik ve Teknoloji Koleji; yönetim, yüksek mühendis ve makine mühendisliği, laborant ve radyoloji teknoloji eğitimi vermektedir.

Hvanneyri Ziraat Üniversitesi; 2 yıllık bir program ziraat diploması veriyor artı bir yılda okunduğunda BS derecesine ulaşıyorsunuz.

Bifröst İşletme Okulu ; özel olan bu okul işletme yönetimi konusunda eğitim veriyor.Üniversite üç bölüme ayrılmış durumda.Bunlar işletme ve yönetim, iş hukuku ve açık öğretim.Ayrıca üniversite aynı zamanda hazırlık bölümünüde yönetiyor.

Reykjavik Üniversitesi üç fakültesi bulunan bir özel üniversitedir.Bölümleri: bilgisayar,hukuk ve işletme.

İzlanda Sanat Akademisi; dört enstitüsü bulunan özel bir üniversitedir. Bölümleri: Tasarım, görsel sanat, tiyatro ve müzik.


Okula Kabul:

Enstitülere kabul giriş sınavı veya bu sınava eşdeğer başka derece ile olmaktadır.Bu sınav haricinde okula kabulde iş hayatı tecrübesi olması okula kabul olabilmeyi sağlamaktadır.Genelde meslek ve teknik alanlarda çalışmış olmak yüksek öğretime kabul edilmekte etken olmaktadır.

1997 yılında belirlenen yasalara göre her enstitü kendi kabul kriterlerini belirlemektedir. Öğrenimlerini yurtdışında yapmış öğrenciler için kabul İzlanda eğitim sistemi seviyesinde öğrenim görmüş olmaları şartı aranmaktadır.

İlk yıl için kayıt yapacak olan öğrencilerin Mayıs sonu Haziran başı başvuruda bulunmaları gerekmektedir.Kuzey ülkeleri hariç diğer yabancı ülkelerden gelecek olan için son başvuru tarihi 15 Mart’ta sona ermektedir.Bazı enstitüler güz döneminde de kabul almaktadır.


Ücret, Öğrenci Finansı:

İzlanda da yüksek öğretimde öğrencilerden kayıt ücreti haricinde bir ücret talep edilmemektedir.Özel yüksek öğretim kurumları ücret almaktadır.

Yüksek öğretime başlamış olan öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için Öğrenci Borç Fonundan para talep edebilirler.Verilecek olan para öğrencinin eş durumuna veya yaşam koşullarına göre belirlenmektedir.Borç geri ödeme öğrencinin öğrenimini tamamladıktan veya öğrencilik ile ilişiği kesildikten 2 yıl sonra yapılmaktadır.EEA anlaşmasına göre Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve EEA-EFTA ülkeleri (İzlanda,Norveç ve Liechtenstein) için bu ülkelere de 1 yıl süre ile çalışmış olanlar borç para talebinde bulunabilir.Ayrıca Kuzey ülkelerinden gelen ve İzlanda’da sürekli oturum izni olan ve İzlanda’da yüksek öğrenime kayıtlı olan ve kendi ülkelerinden herhangi bir maddi yardım almayan öğrenciler borç para talebinde bulunabilir.İzlanda Borç Fonu ayrıca diğer ülke öğrencilerine de borç alma imkanı sağlamaktadır, ancak bu o iki ülke arasındaki anlaşma şartlarına göre belirlenmektedir.

İzlanda Bilim,Kültür ve Eğitim Bakanlığı, yabancı öğrencilere İzlanda Üniversitesinde İzlanda Dili ve Edebiyat alanında yüksek öğrenim gören öğrencilere 1 yıl burs imkanı sağlamaktadır.

NOT: İzlanda Eğitim Bakanlığı ve benzer linkleri sitemizde bulabilirsiniz

Helsinki resimleri - Helsinki'den görüntüler, Finlandiya'nın başkendi Helsinki fotoğrafları, Finlandiya videoları,

Helsinki foto slide show,

Danimarka fotoğrafları, Danimarka Milli Marşı, Danimarka'dan resimler,

This is the National Anthem of Denmark.Denmark is a country in southern Scandinavia with about 5 550 000 inhabitants.It's capital is called Copenhagen (København in Danish) and is the biggest city in Scandinavia (Metropolitan Area that is, with 1,873,667 inhabitants).

İsveç Haberleri: Gümüşlük, ‘Küçük İsveç’ olacak - Bodrum’a İsveçli akını, Gümüşlük'te İsveçlilerin villaları,

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne Paskalya tatili için gelen 60 İsveçli aileden 40'ı villa satın aldı. Bodrum’da yaşayan İsveçli sayısının hızla arttığını belirten işadamı Ali Pamir, Myndos Antik Kenti kalıntıları üzerine kurulu Gümüşlük’ün, İsveçlilerin gözdesi haline geldiğini söyledi.
Bodrum’a bağlı Gümüşlük beldesinde 3 yıl önce 120 dönümlük arazi üzerinde iki site kurarak lüks villalar yapan merkezi Amerika’daki Berggruen A.Ş. ile Pamir-Soyuer A.Ş., 40 konutu İsveçli işadamlarına sattı. Villaların ailelere teslimi için özel Paskalya tatili turu düzenlendi. Villa sahipleri, beraberlerinde yakınlarını da Bodrum’a getirdi. Gümüşlük tepelerinde Kardak manzaralı Berggruen Tatil Sitesi’nde Paskalya için düzenlenen şenlikte çocuklar yüzme havuzunda düzenlenen yarışmalara katıldı. Yüzler boyandı, büyükler bira içme yarışında birincilik için mücadele etti. Çevreyi yeşillendirmek için eğlence sırasında 50 - 150 euro’dan 20 fidan satılarak gelir elde edildi.

15 milyon euro’luk yatırım
Bölgeye 15 milyon euro’luk yatırım yaptıklarını belirten Berggruen A.Ş.'nin Türkiye Temsilcisi ve Pamir - Soyuer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pamir şöyle dedi:
Dört yıl önce yatırım yapmaya başladık. Gümüşlük’e gelen İsveçli aileler hayran kaldı. Projeye ilgi büyük oldu. Gümüşlük’te yaşayan İsveçlilerin sayısı hızla artacak.Yaptığımız yatırıma değdi."
İsveçlilere villa satışında pazarlama işini üstlenen Engel& Volders Emlak ve Yatırım Limited Şirketi’nin Alman yöneticisi Heike Tanbay, İspanya ve İtalya’dan sonra İsveçlilerin tatil amaçlı gayrimenkul yatırımlarının Türkiye’de Alanya ve Bodrum’da yoğunlaştığını söyledi. Tatil için 6 yıldan bu yana geldiği Bodrum’da 2 yıl önce villa satın alarak yerleşen Maria Vergenner de ailesiyle hayatının en güzel yıllarını Bodrum’da geçirdiğini söyledi. Bodrum’a son yıllarda İsveçli akını olduğunu anlatan Vergenner, "Bodrum’un iklimi gibi insanları da sıcak ve cana yakın" dedi. YAŞAR ANTER BODRUM DHA
Milliyet

İsveç Haberleri: CEHENNEM TARTIŞMASI - İsveçliler "Cehenneme inanmıyorum" dedi! -


Papaz Holm’ün “İnsanların sonsuza kadar cezalandırıldığı bir cehennem hayatı yok” sözü rahipler arasında büyük bir tartışmaya yol açtı; İsveç’te bu konuda yapılan bir ankete katılanların yüzde 80’i “Cehenneme inanmıyorum” dedi
Danimarka’da rahipler, İncil’de cehennem ile ilgili bir açıklamanın yer almadığını belirterek, dinle ilgili yeni açıklamalarda bu konuya yer verip vermemeyi tartışıyor. Danimarka’daki, cehennemle ilgili bu tartışmanın Norveç’te 2010’a kadar bitirilmesi planlanan yeni İncil çevirileri dolayısıyla gündeme geldiği bildirildi.
‘O zaman cennet de yok’Danimarka’nın Aorhus kentinde bir kilisede görevli papaz Jacob Holm, gazetelere yaptığı açıklamada, cehennemin insanların hayattayken içlerinde yaşadıkları bir hal olduğunu belirterek, “İnsanların sonsuza kadar cezalandırıldığı bir cehennem hayatı yok. İncil’de böyle bir tarif bulunmuyor” dedi. Cehennem tanımının ilk kez Ortaçağ’da yapıldığını ve İncil’e bu dönemde girdiğini kaydeden papaz Jacob Holm, “Tanrı bize sonsuz sevgisini bağışladığı için cehenneme göndermez” dedi. Tartışmaya katılan papaz Anders Dalgaard ise her şeyin zıttı ile var olduğunu kaydederek, “Cehennem yoksa, cennet de yoktur” iddiasında bulundu. Nüfusun büyük çoğunluğunun Protestan olduğu Danimarka’da bu tartışmaların İncil’in yeni çevirisi çerçevesinde yürütüldüğü ve cehennem kavramının bu çevirilerde yer almayacağı kaydedildi. İsveç gazetelerinde cehennemle ilgili anket sorusuna yanıt veren okurların yüzde 80’i cehennemin var olduğuna inanmadıklarını belirtti. n STOCKHOLM AA
Milliyet

'Norveç çalışacak 100 bin eleman arıyor' peki ama "Norveç'e kimler gidebilecek?" - Norveç'te çalışmak için neler gerekli? Norveç'te nasıl iş bulunur

4 bin dolara maaş imkanı! Peki kimler Norveç'e gidecek? İşte gerekli şartlar;


Norveç'e kimler gidebilecek?'Norveç çalışacak 100 bin eleman arıyor' haberinden sonra okurlarımızdan gelen talep üzerine, gereken şartları ve kimlerin yurtdışına gidebileceğini araştırdık.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret eden Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen, ülkesinde faaliyet gösteren şirketlerin, işgücü temininde büyük sıkıntı yaşadığını anlatmış, Türkiye'nin bu konuda önemli fırsatlara sahip olduğuna dikkat çekmişti. "18-29 yaş arasında 13,5 milyonluk bir işgücü potansiyelimiz var. Bu da 4,5 milyonluk bir ülke için çok anlamlı geliyor" diyen Çelik ise, istenen 100 bin işçinin 6 ayda gönderilebileceğini vurgulamıştı.

Norveç Göçmen Bürosu'ndan alınan bilgiye göre, herhangi bir işte çalışabilmek için çalışma izninizin olması şart. 3 aydan sonra da oturma izni almanız gerekiyor.

Çalışma izni için başvuru şartları:
- Üniversite mezunu (uzman eğitimli) ya da meslek lisesi veya dengi bir okulda en az 3 yıllık mesleki eğitim almış olanlar (özel vasıflı)

- Uzmanlık alanı aranan pozisyon için uygun olanlar (örneğin öğretmenlik mezunu iseniz öğretmenlik için başvuru yapmanız tercih ediliyor)

- Profesyonel tecrübenin de bir önceki işverenden alınacak güven mektubu ile belgelenmesi gerekiyor. Bu belge işçinin hangi alanlarda uzman olduğu ve ne kadar çalıştığı bilgilerini içermeli.

- Başvuru yaptığınız şirketin resmi bir belge ile sizin adınıza konsolosluğa istekte bulunması gerekiyor

Süreç nasıl işliyor?

Her bir pozisyon için farklılık gösteren başvuru formunun doldurularak vatandaşı olunan ülke yetkililerince onaylandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte Norveç konsolosluğuna teslim ediliyor.

- Başvuru formlarını bu siteden indirebilirsiniz. Teslim edilen tüm evraklar konsolosluk tarafından inceleniyor ve herhangi bir engel bulunmaması durumunda çalışma izni çıkarılıyor ve bu çalışma izni ile vize işlemlerine başvuru yapılıyor.


Başvuru formu ile birlikte teslim edilmesi gereken diğer evraklar;

-Diploma ya da sertifika gibi eğitime ilişkin belgeler (Bu belgelerin arasında eğitimin süresi ve içeriği hakkında da ayrıntılı bilgi verilmeli)
- Özgeçmişiniz ve iş deneyimleriniz gibi bilgileri içeren ve önceki işvereninizin de imzasının bulunduğu ayrıntılı bir CV
- İşvereninizin sizin adınıza yapmış olduğu istek belgesi
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz
- Fotoğraf
- Pasaport fotokopisi

Tüm belgelerin İngilizce veya Norveççe’ye çevrilmiş olması gerekiyor. Ayrıca başvuru yapılmadan önce Norveç konsolosluğundan detaylı bilgi alınması gereklidir.

Norveç'ten '100 bin işçi' açıklaması - Norveç ve binlerce işçi olayı, Norveç iş müracatı, Türkiye'den işçi alımı konusu,

Norveç İşçi Piyasası Genel Müdürü Rune Solberg, Türkiye'de manşetlere çıkan 'Norveç'in 100 bin işçiye ihtiyacı var' ilişkin haberlerine açıklık getirdi.
Solberg, 100 bin işçinin "acil ihtiyaç" olarak algılanmaması gerektiğini, bunun orta ve uzun vadede ihtiyaçları olduğunu söyledi.

İşçi Piyasası Genel Müdürü Solberg, Çalışma Bakanı Bjarne Hakon Hanssen'in Türkiye'ye, Türkiye üzerinden Norveç'e iltica eden kişileri görüşmek için gittiğini ancak gündeme işçi alımının da geldiğini belirtti. Son 10 yıldır vasıflı işçi açıklarını kapatmak için uğraş verdiklerini anlatan Solberg, "Norveç Parlementosuna bu konuda bir öneri sunuyoruz. Vasıflı işçiye ihtiyacımız olduğunu belirtiyor ve bu sebepten dolayı göç yasalarında nasıl kolaylıklar sağlayabileceğimiz konusunda öneride bulunuyoruz." dedi. Türkiye'den yapılacak işçi alımının tamamen işveren ile işçi arasında olacağını vurgulayan Solberg, "Devlet olarak yapacağımız tek şey yasalarda bazı esneklikler sağlamaya çalışmak. Bunun dışındaki her şey Norveçli işveren ile Türkiye'den gelecek işçi arasındaki anlaşmaya bağlı." ifadelerini kullandı.

İŞVERENLERE TÜRKİYE'Yİ ÖNERİYORUZ
İşçi Piyasası Genel Müdürü Solberg, Oslo'nun özellikle Türkiye'yi seçmediğini sadece işverenlere Türkiye'yi önerdiklerini anlattı. Solberg, "Biz özellikle Türkiye'yi seçmiyoruz. İşverenlerimize Türkiye'yi öneriyoruz sadece. Ama tercih yine işverenlerin. Biz devlet olarak sadece öneride bulunuruz. Tercih işverenlerin. Bizim önem verdiğimiz şey, hangi ülkeden geldiği değil, gelecek işçilerin vasıflı işçi olması." dedi. Hangi sektörde açık olduğuna net cevap veremeyeceklerini belirten Norveçli yetkili, "Şu sektöre şu kadar açık var gibi bir rakamsal açıklama yapmam çok zor. Bu, sektörün talepleri doğrultusunda belli olacak bir durum." şeklinde konuştu.

100 BİN İŞÇİ ORTA VE UZUN VADEDEKİ İHTİYACIMIZ
Cihan muhabirinin "100 bin işçi ihtiyacı var" şeklinde haberleri hatırlatması üzerine Solberg, "Sayılar hakkında her zaman farklı görüşler olmuştur. Ortaya çıkmış bu sayı, acil ihtiyacımız olan bir rakam gibi algılanmamalı. Orta ve uzun vadedeki ihtiyacımız olan rakam olarak düşünülmeli." şeklinde cevap verdi.
kaynak: Samanyoluhaber

Norveç'te Yaşam, Norveç'e yerleşmek isteyenler için kısa bilgiler (ingilizce) - Norveç hayali kuranlar içiin püf noktalar, Ligin in Norway, Norwegian

Living in Norway

Norway is one of the three Scandinavian countries in the Northern part of Europe. With a population of 4,6 million Norway is not among the most crowded places on the planet. But we very much enjoy the space and our diverse nature, and visitors are often astonished by Norwegians' active way of life. So don't get surprised if your Norwegian friends insist on going hiking, even if the weather maybe is more suitable for staying in the sofa.

Explore the unknown and challenge your own limits - the people of Norway has never been afraid of going their own ways. A thousand years ago the Vikings sailed their ships south to the Mediterranian, east to the Black Sea and all the way west to Greenland, and many historians claim they even made it to New Foundland in North America.

Today, Norway is a modern country where our explorative mindset is geared towards technology, innovation and developing a knowledge based society. We also continue to further develop our oil & gas industry, fisheries and traditional industrial areas.

Thriving on the top of EuropeNorway is a European country even though we are not part of the European Union (EU). But through the EEA-agreement we are fully integrated with the large European community in regards to everything from trade and economy to education and research. And as a participant in the Schengen agreement, travel to and from Norway is easy for people with legal residency in another Schengen country.

For the last four years the United Nations (UN) has ranked Norway as having the highest standard of living in the world. This annual ranking is based largely on average levels of education and income, combined with expected length of lifetime, but also factors like human rights and cultural freedom. Norway is weighed high for its high literacy rate in addition to educational levels and material wealth.

Cold country? Warm people!Ok, the cat is out of the box - there are no palm trees in Norway! But in the summer we enjoy periods with warm weather, and due to the Gulf Stream the coastal areas are rather mild in the winter time. Nevertheless, you should bring warm clothing when visiting Norway in the winter.
Norwegians have a reputation of being somewhat introvert and difficult to get to know. But this should just be perceived as a first impression misunderstanding. Norwegians are generally both welcoming and open minded towards foreigners. If we don't take the first step, don't be afraid to approach us for a conversation. We have a direct way of communicating and often speak out our opinions.

Norveç'te Eğitim - Norveç Üniversiteleri, Norveç Kolejleri ve Akademiler, Norveç Yüksek Eğitim Kurumları, universities and colleges in Norway,

Norveç’te oturma izni aldığınızda yüksek öğretim veren bir üniversitede eğitim almanıza izin verilir. Yüksek eğitim için bazı şartların yerine geti-rilmesi gerekir. Eğer kendi ülkenizde tanınan niteliklere sahipseniz bunları Norveç hükümet yetkililerinin de tanımasını sağlamalısınız. Daha fazla detay için sığınma evi personeline ya da yetişkin eğitim merkezine danışabilirsiniz.

Norveç Üniversiteler, Akademiler ve Kolejler;

Universiteler;

University of Oslo (UiO) (Oslo)
University of Bergen (UiB) (Bergen)
University of Tromsø (UiT) (Tromsø)
Norwegian University of Science and Technology (NTNU) (Trondheim)
Norwegian University of Life Sciences (UMB) (Ås)
University of Stavanger (UiS) (Stavanger) (estb. 2005; previously the University College of Stavanger) University of Agder (UiA) (estb. 2007; previously Agder University College)

Akademiler
The Oslo School of Architecture and Design (AHO) (Oslo)
Norwegian School of Economics and Business administration (NHH) (Bergen)
Norwegian School of Sport Sciences (NIH) (Oslo)
Norwegian School of Veterinary Science (NVH) (Oslo)
Norwegian Academy of Music (NMH) (Oslo)
MF Norwegian School of Theology (MF) (Oslo)

Kolejler:
Aalesund University College (Ålesund)
Akershus University College (HIAK) (Lillestrøm)
Bergen National Academy of the Arts (Bergen)
Bergen University College (Bergen)
Bodø University College (Bodø)
Buskerud University College (Kongsberg)
Diakonhjemmet University College (Oslo)
Finnmark University College (Alta)
Gjøvik University College (Gjøvik)
Harstad University College (Harstad)
Hedmark University College (Elverum)
Lillehammer University College (Lillehammer)
Molde University College (Molde)
Narvik University College (Narvik)
Nesna University College (Nesna)
Nord-Trøndelag University College (HiNT) (Steinkjer)
Norwegian Defence School of Engineering (Lillehammer)
Norwegian Military Academy (Oslo)
Norwegian Naval Academy (Bergen)
The Norwegian Police University College (Oslo)
Norwegian Teacher Academy (Bergen)
Oslo National Academy of the Arts (Oslo)
Oslo University College (Oslo)
Royal Norwegian Air Force Academy (Trondheim)
Sámi University College (Guovdageaidnu)
Sogn og Fjordane University College (Sogndal)
Stord/Haugesund University College (Stord)
Sør-Trøndelag University College (Trondheim)
Telemark University College (Porsgrunn)
Tromsø University College (Tromsø)
Vestfold University College (Tønsberg)
Volda University College (Volda)
Østfold University College (Halden)

Danimarka Eurovision şarkısı 2008, Denmark Eurovision 2008, Simon Mathew, All night long

Simon Mathew - All Night Long

İsveç Ligi Maçları - İsveç Liginde Bu Hafta - İsveç Allsvenskan Maç sonuçları, - Kuzey Ligleri, İskandinav ligleri,

İsveç Ligi Maçları her hafta sağ sütunda güncellenmektedir..

Finlandiya Haberleri: Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke - Finlandiya'da yaşam, Finland News,


Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Avusturya oluşturdu.
Bu ülkeleri de İsviçre, İrlanda, Avustralya takip etti. Gelir, eğitim gibi sosyal etkenlerle çevre etkenlerinin incelendiği araştırmada, Finlandiya'nın kaliteli hava ve suyunun yanı sıra bebek ölümlerindeki düşük oranı, vatandaşları doğal afetlerden, su kirliliğinden koruması açısından birinci sırada olduğu belirtildi.

Norveç Haberleri: Kutuplarda kebabçılık! - Svalbard'da bir seyyar kebabçı - Kebap için kutupları seçti - Kutup kebabçısı - Svalbard Island, Norway,

Dünyanın en kuzeyindeki kebabçı bir göçmen. Vize alamadığı için uluslararası alanda yaşıyor.

48 yaşındaki Kazem Ariaiwand, İran'dan kaçıp kendine huzurlu bir hayat kurmaya geldiğinde, kutup ayılarının insanlardan daha yoğun nüfusa sahip olduğu bu buzlar altındaki köşede kamyonetiyle seyyar kebapçılık yapacağını tahmin etmiyordu. Amerikan ordusundan aldığı mutfak kamyonetle etrafa iştah açıcı kokular yayarak kebap satan Kazem, artık Antarktika'nın bu ücra köşesinin bilinen bir siması

Tahranlı Kazem'in dünyanın en kuzey ucundaki seyyar kebapçı olmasının öyküsü sık karşılaşılan bir sorundan kaynaklanıyor. Ülkesinden kaçıp Norveç'e gelen ancak sığınma başvurusu reddedilen Kazem, 1920 yılında yapılan bir anlaşmayla Norveç'e bağlı, ancak uluslararası alan sayılan, turist vizesi ya da ikamet izni istemeyen Svalbard takımadalarına gitmiş.

Yalnız ticari uçakların gidebildiği, en uzak noktadaki takımada, Kazım'in yasal olarak kalabileceği tek yer. Bu takımadaların başkenti, 2 bin kişinin yaşadığı Longyearbyen'e geldiğinde eski eşi ve o zaman 15 yaşında olan oğlu Norveç'te oturma iznini kazanmış.

Beş parasız, tanıdık kimsesi olmayan ve sadece sırtında çantasıyla buraya gelen Kazem, uzun süre kalma ihtimali olduğunu anlayınca Longyearbyen'in küçük merkezinde park edip 'Kırmızı Kutup Ayısı' adını verdiği mutfak-kamyonunda hazırladığı kebapları satmaya başlamış. Şimdi 20 yaşında olan oğlu senede bir kez onu görmeye geliyor. İranlı Kazım en son şubat ayında yaptığı vize başvurusu da reddedildiği için bu adada yaşamaya devam ediyor.
Hurriyet

Norveç Eurovision şarkısı - Norveç finalisti parça, Norveçi Eurovision'da temsil edecek şarkı - Maria Haukaas Storeng - Hold on Be

Maria Haukaas Storeng - Hold on Be

Norveç Büyükelçiliği - Norveç Konsolosluğu - Norveç Büyükelçilik Bilgileri, Norveç Konsolosluğu İstanbul,

Norveç Krallığı Ankara Büyükelçiliği:

Adres: Kırkpınar Sok., No: 18/ 3-4, 06540 Çankaya, Ankara
Telefon: 405 80 10
Faks: 443 05 43
email: emb.ankara@mfa.no
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Perşembe 08:30-16:30, Cuma 08:30-14:00

Norveç Vizesi için gerekli belgeler - Norveç Vizesi başvuru bilgileri - Norveç Vizesi nasıl alınır, Turistik ve Ticari Norveç Vizesi, Norwegian visa,

Norveç Ticari Vizesi almak için:

1) Pasaport (En az 1 yıl Geçerlilik süresi)
2) 2 Adet arka fonu beyaz biyometrik resim
3) Vergi levhası (fotokopisi)
4) İmza sürgüleri (fotokopisi)
5) Ticaret sicil gazetesi (fotokopisi)
6) Faaliyet belgesi son 3 ay içerisinde alınmış olacak (fotokopisi)
7) SSK İşe giriş bildirgesi
8) SSK Hizmet dökümü
9) Son 3 aylık maaş bordrosu
10) Şirket antetli kağıdına konsolosluğa hitaben seyahat detaylarını belirten dilekçe Norveçce yada ingilizce yazılmış olması gerekmektedir kaşeli imzalı
11) Norveç'deki şirket den davetiye noter tasdikli (orijinali) (üzerinde görüşme yapılacağı tarihleri ve sürekli görüşme yapılacak ise davetiye üzerinde belirtilmesi gerekmektedir) Yada fuar davetiyesi, giriş kartı vb. (davetiyenin aynısının büyükelçiliğe de fakslanması gerekmektedir) Faks: 0312 447 86 94 / 0312 443 05 44
12) Hotel Uçak rezervasyonu
13) 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası (Tarafımızdan yapılmaktadır)
14) Mal beyanı gösteren belgeler (Banka hesap cüzdanı fotokopisi, tapu ruhsat vb. fotokopiler)
15) Kimlik (fotokopisi)
16) Başvuru yapacak kişi evli ise evlilik cüzdan fotokopisi, boşanmış olanlardan boşanma ilamı ve kimlik fotokopisi yada bu belgelerin hepsin içeren Nüfus dairesinden alınmış nüfus kayıt örneği.Büyükelçilik vize başvurusunda sunulan evrakların hepsinin ingilizce yada norveçce noter tasdikli tercümesini istemektedir.

Not: 7-8 ve 9'ncu maddeler çalışanlar için geçerlidir,



Norveç Turist Vizesi için gerekli belgeler:

Tam doldurulmuş başvuru sahibi tarafından imzalanmış vize başvuru formu
2 adet yeni çekilmiş arka fonu beyaz biometrik fotoğraf
Pasaport; (vize bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.)
Çalışıyorsa işyerinin antetli kağıdına Konsolosluğa hitaben seyahat detaylarını belirten kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi
Firmanın vergi levhası (fotokopi)
Firmanın ticaret sicil gazetesi ilanı (fotokopi)
Firmanın faaliyet belgesi (fotokopi)
Firmanın imza sirküleri (fotokopi)
SSK işe giriş bildirgesi (fotokopi)
Maaş bordrosu (fotokopi)
Hesap cüzdanı (fotokopi)
Otel ve uçak rezervasyonu
Seyahat sağlık sigortası; (30.000,- € teminatlı)

Not:
Norveç Schengen Vize sistemine dahildir.
İlk defa Schengen vizesi alacak kişilerin Konsolosluğa şahsen başvurması gerekiyor.
Konsolosluk ek evrak talebinde bulunabilir.
Konsolosluk randevu usulü çalışmaktadır.
Diplomatik (Kırmızı) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahiplarine vize uygulamıyor. Hususi (Yeşil) Pasaport sahiplerine ise 90 güne kadar olan kalışlarda vize uygulamıyor.

Norveç Ligi Maçları - Norveç Liginde Bu Hafta (6-7 Nisan 2008) - Norveç Tippeligaen Maç sonuçları, - Kuzey Ligleri, İskandinav ligleri,

Norveç Liginde Bu Hafta, T0plu sonuçlar:

Aalesund 4 - 2 Brann Bergen

Fredrikstad 2 - 1 Molde

Ham Kam 3 - 2 Viking

Lyn 3 - 1 Bodo/Glimt

Tromso 2 - 0 Valerenga Oslo

Stabaek 4 - 2 Lillestrom

Stromsgodset ? - ? Rosenborg

Danimarka Büyükelçiliği, - Danimarka Konsolosluğu, - Danimarka Büyükelçilik Bilgileri ve Danimarka Konsolosluk Bilgileri, Danish Embassy in Turkey,


Danimarka Krallığı Ankara Büyükelçiliği:

Adres: Mahatma Gandhi Caddesi No.74, G.O.P., Ankara
Telefon: 446 61 41 (pbx)
Faks: 447 24 98
email: ankamb@um.dk
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Perşembe: 09:00 – 16:30, Cuma: 09:00 – 16:00



Danimarka Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu:

Adres: Meygede Sokak No: 2, 34342 Bebek, İstanbul
Telefon: (212) 359 19 00
Faks: (212) 359 19 02
Görev Bölgesi: Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Edirne.

Danimarka Vize başvuruları, gerekli belgeler ve oturma izni şartları için Tıklayınız

Danimarka Vizesi - Danimarka Vizesi başvurusu ve gerekli belgeler - Danimarka Vizesi nasıl alınır - Danimarka vize başvurusu nasıl yapılmaktadır,



Dikkat!

Danimarka Schengen Vize sistemine dahildir. (İzlanda vizesi de buradan alinabilir)
İlk defa Schengen vizesi alacak kişilerin Konsolosluğa şahsen başvurması gerekiyor.
Konsolosluk ek evrak talebinde bulunabilir.
Diplomatik (Kırmızı) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahiplarine vize uygulamıyor. Hususi (Yeşil) Pasaport sahiplerine ise 90 güne kadar olan kalışlarda vize uygulamıyor.

(Vize çeşitlerine göre farklı başvurular yapilir, aşagıdaki genel vize bilgilerinin altında ayrıca bunlara ulaşabilirsiniz)


Ankara’daki Büyükelçilikten başvuru nasıl yapılmaktadır?

Vize ve oturum için başvurular, Ankara’daki Danimarka Büyükelçiliğine veya İstanbul Başkonsolosluğuna yapılmaktadır Danimarka Fahri Konsoloslukları’na vize ve oturum başvuruları yapılmamaktadır.

Başvuru yapmak ve verilmiş olan vizeleri almak üzere, vize bölümü Pazartesi- Perşembe günleri saat 9.00-12.30 arasında açıktır. Vize bölümüne 0090 312 446 6141 numaralı telefondan 131 nolu dahiliyeden ulaşılabilinir. Vize bölümü bu numaradan, Pazartesi-Perşembe 15.00 - 16.00 saatleri arasında aranabilir; vize ve oturum konusundaki sorularınıza Danimarkaca veya Türkçe olarak cevap vermektedir.

Vize bölümü Cuma günleri kapalıdır.

Danimarka Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu adres ve telefonlarına buradan ulaşabilirsiniz


Başvuru sahiplerinin dikkat etmesi gereken genel hususlar:

Vize ve oturum başvurularının şahsen yapılması zorunludur.

Başvuruların değerlendirilmeye alınabilmesi için, istenilen bütün evrakların eksiksiz olması gerekmektedir (istenilen evraklar aşağıda belirtilmiştir);

· Başvuru anında işlemler için ücret alınmaktadır (nakit ve YTL olarak). Başvurunun reddedilmesi halinde bu ücret iade edilmez;

· Ancak gideceğiniz hedef ülkenin Danimarka ve İzlanda olması halinde vize başvurusunda bulunabilirsiniz;

· Büyükelçilik başvuru formalarının eksik veya imzalanmamış olması durumunda reddetme hakkına sahiptir;

· Büyükelçilik sahte evrak veya eksik bilgi verilmesi durumunda başvuruyu reddetme hakkına sahiptir;

Güvenlik sebeplerinden dolayı ,sadece müracaat edecek olan kişi vize bölümüne girebilir.Vize müracaatında bulunmayacak olan ve refakat eden aile, tanıdık vb.Büyükelcilik dışında beklemek zorundadır.


Vizenize olumlu cevap geldiğinde yapılması gerekenler?
Vize müracaatınız olumlu olduğunda Elçilik bunu müracaat eden kişiye bildirir ve vizesini alabilmesi için gereken olan evrakları getirmesini istenir. Vizenin alınabilmesi için gerekli olan evraklar:

§ Gidiş dönüş uçak bileti
§ Harcamalarınızı karşılayabileceğinizi dair belge
§ Seyahat Sağlık Sigortası
§ Geçerli pasaport

Vizeler:
Aile / Arkadaş ziyareti vizesi için gereken belgeler ve şartlar

Ticari Vize için gereken belgeler ve şartlar


Oturma izinleri:
Aile Birleşimi için oturum izni / Evli olarak gitmek isteyenler

Danimarka'da Eğitim nedeni ile oturum için gereken belgeler ve şartlar

Danimarka'da çalışılması durumunda oturum / çalışma izni için gerekli belgeler ve şartlar

Danimarka Büyükelçiliği adres ve telefonlari icin Tiklayiniz

İsveç Büyükelçiliği Ankara - İsveç Konsolosluğu İstanbul - İsveç'in Ankara Büyükelçiliği ve Konsolosluk Bilgileri


İsveç Krallığı Ankara Büyükelçiliği:

Adres: Katip Celebi Sok., No. 7, 06692 Kavaklıdere, Ankara
Telefon: 455 41 00 (pbx)
Faks: 455 41 20
email: ambassaden.ankara@foreign.ministry.se
Çalışma Saatleri: Pazartesi – Perşembe 08:30/16:30 Cuma 08:30 – 14:30
Vize bölümü Cuma günleri kapalıdır.


İsveç Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu:

Adres: İstiklal Caddesi no: 497 Beyoğlu, 80072, İstanbul
Telefon: (212) 334 06 00
Faks: (212) 252 41 14
email: generalkonsulat.istanbul@foreign.ministry.se



İsveç Fahri Konsoloslukları >>>

İsveç hakkında bilginmesi gerekenler >>>


.

İsveç Ticari Vizesi için gerekli belgeler - İsveç için Ticari vize başvuru bilgileri, İsveç Vizesi hakkında önemli bilgiler,

İsveç Ticari Vizesi için gerekli belgeler,

Dikkat!

İsveç Schengen Vize sistemine dahildir.
İlk defa Schengen vizesi alacak kişilerin Konsolosluğa şahsen başvurması gerekiyor.
Konsolosluk ek evrak talebinde bulunabilir.
Diplomatik (Kırmızı) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahiplarine vize uygulamıyor. Hususi (Yeşil) Pasaport sahiplerine ise 90 güne kadar olan kalışlarda vize uygulamıyor.

Gerekli Belgeler:

1 Adet Eksiksiz Doldurulmuş ve Vize Başvuru Sahibi Tarafından İmzalanmış Vize Başvuru Formu
Firmanın Antetli Kağıdına İsveç Büyükelçiliği-Konsolosluğu Dikkatine Gideceği Tarihleri ve Tüm Masrafların Firma Tarafından Karşılanacağını Belirten Dilekçe (orjinal)
İsim Detaylarınında Belirtildiği Onaylı Ticari Davetiye
2 Adet Yeni Çekilmiş Arka Fonu Beyaz Biometrik Fotoğraf
Vize Bitiş Tarihinden İtibaren En Az 6 Ay Geçerliliği Olan Pasaport
Firmanın Son Tarihli Vergi Levhası (fotokopi)
Firmanın Faaliyet Belgesi (fotokopi)
Firmanın İmza sirküleri (fotokopi)
Firmanın Sicil Gazetesi (fotokopi)
Firmanın Hesap Cüzdanı (fotokopi)
SSK İşe Giriş Bildirgesi (fotokopi)
Maaş bordrosu son 4 aylık
Kredi Kart Fotokopileri
Otel ve Uçak Rezervasyonları
Seyahat sağlık sigortası; (30.000,- € teminatlı)

İsveç Vizesi için gerekli belgeler - İsveç Vizesi başvuru bilgileri - İsveç Vizesi nereden ve nasıl alınır, Sweden visa for Turkish citizens,

İsveç Turistik Vizesi için gerekli belgeler;

Dikkat!

İsveç Schengen Vize sistemine dahildir.
İlk defa Schengen vizesi alacak kişilerin Konsolosluğa şahsen başvurması gerekiyor.
Konsolosluk ek evrak talebinde bulunabilir.
Diplomatik (Kırmızı) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahiplarine vize uygulamıyor. Hususi (Yeşil) Pasaport sahiplerine ise 90 güne kadar olan kalışlarda vize uygulamıyor.


Gerekli Belgeler:

Tam doldurulmuş başvuru sahibi tarafından imzalanmış vize başvuru formu
2 adet yeni çekilmiş arka fonu beyaz biometrik fotoğraf
Pasaport; (vize bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.)
Çalışıyorsa işyerinin antetli kağıdına Konsolosluğa hitaben seyahat detaylarını belirten kaşeli ve imzalı vize talep dilekçesi
Firmanın vergi levhası (fotokopi)
Firmanın ticaret sicil gazetesi ilanı (fotokopi)
Firmanın faaliyet belgesi (fotokopi)
Firmanın imza sirküleri (fotokopi)
SSK işe giriş bildirgesi (fotokopi)
Maaş bordrosu (fotokopi)
Hesap cüzdanı (fotokopi)
Otel ve uçak rezervasyonu
Seyahat sağlık sigortası; (30.000,- € teminatlı)


İsveç Konsolosluk adresleri be bilgileri >>>

İsveç Vizesi ile ilgili soru ve yorumlarınız için Tıklayın >>



.

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)