Çıplak Dalış Kulübüne üye olan Adalet Bakanı - Kuzey Buz Denizi’nde çıplaklar klübü - Norveç çıplaklar kampının ünlü üyeleri

Türkiye'de bir bakan böyle bir klübe üye olsa, hatta bırakın uyeliği sadece ziyaret etse yer yerinden oynar, en az 1 ay gündem olurdu..



Habere gelirsek:
Norveç Adalet Bakanı Knut Storberget, önce 2 bin 110 üyeli çıplak dalış kulübüne üye oldu sonra da Kuzey Buz Denizi’nde çıplak dalış yaptı.

Kulüp üyeleri ile kutup bölgesindeki Barentsk Denizi’ne giden bakan, 3.8 derecelik suya çırılçıplak daldı.

Yaptığının harika bir şey olduğunu belirten bakan, kulübe üye olmak için gereken üç şartı da şöyle belirtti ; "Çıplak olmalısınız, kafanız suyun altında olmalı ve karşı cinsten bir şahit yanınızda yer almalı".
Gencturkhaber

İzlanda'dan satılık su - İzlanda suyu içmek isteyenlere müjde: Kuzeyin temiz ve nefis suları yakında piyasada

Hep Toros suları mi içecegiz, birazda Kuzeyin buzlu sularından içelim.. :)


Haber:
Küresel ısınma ve çevre kirliliği tehditi altındaki su kaynakları, petrol gibi önemli bir ticari mal olma yolunda ilerliyor.
Dünyanın su zengini ülkelerinden İzlanda temiz su kaynaklarını pazarlama yollarını arıyor.

Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon insan, temiz su bulamadığı için yaşamını yitirirken Dünya Bankası 'nın tahminlerine göre 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisi temiz ve içilebilir sudan mahrum olacak.

Küresel ısınma ve çevre kirliliğinden etkilenen, yok olan temiz su kaynakları sorunu suyun giderek kamusal bir ihtiyaç olmaktan çıkarılıp küresel bir ticari meta haline dönüştürülmesine yol açıyor.
Finlandiya ve Kanada 'dan sonra dünyanın su zengini üçüncü ülkesi olan İzlanda , önemli miktarda yenilenebilir ve temiz su rezervine sahip.


İzlanda yakın gelecekte petrolden sonra çok önemli olacak bu temiz su kaynaklarını ihraç etmenin yollarını arıyor.
Yılda kişi başına düşen su miktarı 10 bin metreküpün üzerinde olan ülke, Sanayi ve çevre kirliliğine maruz kalmamış sularını şişeleyerek satmaya çalışıyor.


Bu alanda kendi girişimcilerinin yanı sıra yabancılara yatırım olanakları sağlıyor.

30 yıl içinde en az 46, en çok 52 ülkenin, 2050 yılında ise 65 ülkenin daha su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına dahil olacağını belirten uzmanlar, gelecekte Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC 'in yerini su ihraç eden ülkeler örgütünün alacağını vurguluyor.
Kaynak: TRT

Viking Kralı CIA için çalışmış olabilir mi? - Kral'dan CIA ajanı olur mu? - İşte Norveç'i sarsan iddalar!

Norveç'in eski kralı Olav'in, 2. Dünya Savaşı sırasında ABD İstihbarat Teşkilatı için çalıştığı ileri sürüldü
Washington'daki Ulusal Arşiv Departmanı tarafından açıklanan dokümanlarda, Norveç'in o dönemdeki veliaht prensi Olav ve Norveç Dayanma Gücü Başkanı Jens Christian Hauge CIA'in temelini oluşturan Stratejik Servis Ofisi (OSS) için muhbirlik yapmış. Klassekampen gazetesinin yayınladığı rapora göre Hauge'nin ismi, OSS'nin 1942-45 yıllarındaki çalışanları arasında bulunuyor. Abcnyheter.no haber sitesi de Norveç'in eski kralı King Olav'ın ismi de bu listede yer aldığını ileri sürdü. Norveçli birçok politikacının da isminin bulunduğu listede en dikkat çekenlerden birisi de dönemin Savunma Direktörü Wilhelm Hansteen.
Kral Olav'ın OSS -şimdiki CIA- için neler yaptığı tam olarak bilinmiyor. Norveç Kraliyet Aile biograficisi Lars Roar Langslet'e göre, Amerika İstihbarat Teşkilatı, Norveç'in kral adayı ile yakın iletişime geçmek istiyordu. Çünkü bu dönemde Norveç Almanlar tarafından işgal edilmiş ve Veliaht Prens Olav babası Kral Haakon ile Londra'ya sürgün edilmişti. Langslet, Olav'ın savaşın sona erdiği 1945 yılından sonra OSS için çalışmayı bıraktığını düşünüyor.
Savaş tarihçisi Lars Borgersrud ise, OSS'nin bir 'savaş zamanı' istihbarat teşkilatı olduğunu ve böyle bir zamanda işgal altında olan Norveç'in ABD istihbarat teşkilatıyla iletişim içinde olmasının gayet doğal olduğunu savunuyor.
kaynak: Habervaktim

İsveçli sanatçı Sofia Talvik'in yeni klibi "It's Just Love" - İsveçli şarkıcılar - Sofia Talvik klipleri,

Yıldızı her geçen gün daha da çok parlayan Sofia Talvik'in yeni albümü 'Street of Dreams' den ilk klip: It's Just Love

İzlanda'dan yeni bir rekor: Reykjavik'te termometre dün 25,7 dereceyi gösterdi - İzlandalıları ter bastı

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te termometre dün 25,7 dereceyi gösterdi. Bunun, sistematik ölçüm yapılmaya başlandığı 1870 yılından bu yana başkentte kaydedilen en yüksek sıcaklık olduğu bildirildi.

Meteoroloji kurumundan bir yetkili, "Rekor sıcaklık, dün 17.00 sularında kurumun bahçesinde kaydedildi. Bu, Reykjavik'te şimdiye kadar tespit edilen en yüksek sıcaklık" dedi.

2004 yılında başkentte 24,8 derece sıcaklık kaydedilmişti.

İzlanda'nın doğu kesiminin rekoru ise 30,5 derece. Bu rekor 1939 yılında kayda geçirilmişti.

Kuzey Avrupa, son günlerde hiç de alışılmadık sıcaklıklarla karşı karşıya bulunuyor. Sözgelimi Stockholm'de termometre bir haftadır 30 derece civarında seyrediyor.
Zaman

Oslo - Oslo'dan sokak manzaraları - Oslo limanından görüntüler - yaz aylarında Oslo - Norveç'in başkentinden izlenimler,

2007 yazında Oslo limanı ve çevresi, (video by Esther Borbas)

"Björk’le bir pagan ayini" - Yiğit Karaahmet

"Björk’le bir pagan ayini"
Yiğit Karaahmet, Akşam, 05.08.2008

Haftalardır İstanbul’un billboardlarını yan yana iki tavuk süslüyor. Biri Recep’in tavuğu. Diğeri de Björk’ün tavuğu. Recep’in tavuğunun derdi telefon tarifeleri. Björk’ün tavuğunun ise birçok derdi var. İzlanda’dan başlayan yolculuğu, senelerdir birçok meseleye dokunduktan sonra hâlâ son hızla devam ediyor. Şimdi de ‘Volta’ adlı dünya turnesinde ve bu Volta’nın bir ayağı da İstanbul. Bu tavuğun pazar geceki maceralarının detaylarını merak edenler, buyursunlar:

RECEP’İN tavuğuyla Björk’ün tavuğunun pek ortak noktası yok. Ancak şöyle ki Björk konseri yaklaşık 70-80 dakika kadar sürdü. Ne olduğunu pek anlamadık. Konserin bilet fiyatlarının da 90 YTL olduğunu düşünürsek; Gel vatandaş gel! Her yöne dakikası 1 YTL’ye Kuruçeşme’de Björk konseri.

BKM her sene mutlaka iyi bir iş yapıyor ve hiç boş geçmiyor. Björk konseri de kısa sürdü ama bu yazın en iyi performanslarından biriydi. Hatta Kuruçeşme Arena’nın bir türlü düzeltilemeyen olumsuz şartlarına rağmen hipnotize ediciydi bile denilebilir.

BJÖRK hediye paketi-koltuk örtüsü deseni arasında pembe bir elbise giymişti. Ayakkabı giymeyi ise reddetmişti ve tüm gece çıplak ayaklarıyla sahnedeydi.

TÜM sahne dev bayraklarla, flamalarla donatılmıştı. Ayin gibi bir gösteri olacağı başından belliydi.

BJÖRK’E sahnede kendi ekibinin yanı sıra İzlanda’dan gelen ve sadece kızlardan kurulu 10 kişilik bir üflemeli çalgılar orkestrası da eşlik etti. Ama kızlar sadece enstrüman çalmadılar. Bazı şarkılarda head bang yaptılar, bazılarında dans ettiler, bazıların da ayin üyeleri oldular, bazen de solo çalarak şovun en önemli parçası oldular. Işığa göre renk değiştiren kıyafetleri gerçekten çok başarılı bir tasarımdı.

AYNI şekilde Björk’ün, Homogenic albümünün dahi prodüktörü Mark Bell’de konser ekibinin içindeydi. Björk’ün olanca cool’luğuna karşı kendisi kitleyi gaza getirmeyi hedeflemişti. Ayrıca kendisi sayesinde ilk kez canlı olarak ‘react table’ görmüş olduk. React table bir tür likit ekran masa gibi düşünülebilir. Üstüne bir takım aletler koyarak ekrandaki görüntüleri tuhaf bir şekilde değiştirebiliyorsunuz (Çok korkunç bir şekilde anlattım ama hemen hemen böyle bir şey).

BASİT bir sahne gibi görünmesine rağmen çok başarılı şovlar yaptılar. Birbirleriyle tek bir beden gibi çalışan kalabalık bir orkestra izlemek bile gayet doyurucuydu. Onun üstüne Björk’ün o minicik haliyle tüm sahneyi doldurması da çok güzeldi. İzleyiciyi ayakta tutmak için bazı şarkılarıyla oynama yapmışlardı ve o ritimler ışıkla bütünleşince gerçekten çok etkileyici görünüyordu.

KONSER kısa sürdü ama neden? Şikayet edecek bir şey yok çünkü alkışlamazsanız ve sahneye izleyici olarak katkıda bulunmazsanız konseri bitirirler elbette. Bu insanlar sadece Türkiye’ye gelmiyorlar konser için, turnedeler. Ve gittikleri her yerde izleyici tepkileri de şovun bir parçası. Tepkiler ne kadar azsa şov da ona göre değişiyor. Şarkıcıyı bis’e çağırırken bile sıkılıyoruz. Björk konser bitiminde sahneye tekrar geldi ve ‘Uyuyorsunuz’ gibi bir şeyler söyleyerek Anchor Song’a geçti. Bitimde ise merakla beklenen Declare Independence’ı söyledi. Beklentiler boşa çıktı Björk ortalığı karıştıracak bir şeyler eklemedi şarkıya. Konser de lazerlerle, konfetilerle bitiverdi.

Kuruçeşme’de muhteşem bir pagan ayini izlemiş olmanın verdiği tuhaf haz damağımızda kalmadı desem yalan olur.

İzlanda Devlet Başkanı Grimsson, 4. kez bu göreve getirildi

İzlanda'da, 1996'dan beri devlet başkanı olan Olafur Ragnar Grimsson, bu yılki seçimde rakibi çıkmayınca, 4. kez devlet başkanı oldu.

İzlanda Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği'nin açıklamasında, Olafur Ragnar Grimsson'un 4 yıl için yeniden devlet başkanı olduğu ve bugün parlamentoda kendisi için tören düzenleneceği belirtildi. Grimsson'un, bu yılki seçimde rakibinin çıkmadığı ve İzlanda Anayasası'na göre seçime gidilmeden yeniden devlet başkanı olduğu kaydedildi.

İzlanda'nın kuzeybatısında 14 mayıs 1943'te dünyaya gelen Grimsson, ilk olarak 1996 yılının Haziran ayında seçimle göreve gelmişti. Grimsson, 2000 yılında, kendisinden başka aday çıkmayınca doğrudan 2. kez devlet başkanı olmuştu. 2004'te Grimmson'ın karşısına bir başka aday çıkmış, Grimsson ise oyların yüzde 85,6 sını alarak 3. kez devlet başkanı seçilmişti.

Daha önce İzlanda Üniversitesi'nde profesörlük yapan Grimsson, 1988-1991 yılları arasında da ülkenin maliye bakanlığı görevini yürütmüştü.
Kaynak: Yenişafak Gazetesi

Norveç Haberleri - Norveç üzerine makaleler - Norveç'ten Haberler - Norveç hakkında yazılar

HABERLER:

Norveç'ten '100 bin işçi' açıklaması - Norveç'in Türkiye'den işçi alımı gerçegi >>>>

Kutuplarda kebabçılık! >>>>

Norveç kralı CIA ajanı mıydı? >>>>

Adalet Bakanı Storberget çıplaklar kulübünde >>>>

Danimarka Haberleri - Danimarka hakkında yazılar - Danimarka'dan Haberler - Danimarka üzerine makaleler

HABERLER:

Danimarka'da "Başörtüsü Güzeli" yarışması >>>>
Danimarka'dan Türk müfettişlerine "insan hakları eğitimi" >>>>

Galatasaray'da bir İzlandalı - Galatasaray'ın sürpriz ismi Eidur Smari Gudjohnsen

DÜNYA YILDIZI GUDJHONSEN

haber kaynagi: turkspor.net

Oliveira'nın G.Saray'ın kapısından dönmesinden sonra Galatasaray yönetimi B planını uygulamaya koydu ve Barcelona'nın ünlü yıldızı Gudjohnsen ile görüşmelere başladı..

BUZ ADAM LAKAPLI EİDUR GUDJOHNSEN KİMDİR?
Eidur Gudjohnsen, İzlandalı futbolcu İzlandaca, Hollandaca, İngilizce ve Danca bilmektedir.

İzlandalı oyuncu futbola 1994 yılında İzlanda'nın Valur kulübünde başladı. Daha sonra PSV Eindhoven'a giden oyuncu bekleneni veremeyince, O sezon İngiltere 1. liginde mücadele eden Bolton Wanderers'a gönderildi. Premier League'de yıldızı parlayan oyuncu, Chelsea'nin dikkatini çekti ve 5.750.000 € transfer bedeliyle Chelsea'ye transfer oldu. Chelsea'de uzun süre takımda ilk 11'de yer aldı. Her fırsatta bir Jimmy Floyd Hasselbaink hayranı olduğunu belirtten Gudjohnsen, genç yaşta Hasselbaink'le futbol oynama imkanı bulmuştur. 2005-2006 sezonunda Chelsea'de forma şansı bulamaması nedeniyle İspanyol kulübü FC Barcelona'ya transfer olmustur.

Ayrıca Eidur Smari Gudjohnsen, İzlanda Milli Takımında da 1996 yılından beri forma giymektedir.Valur Reykjavik takımının altyapısından yetişmiştir.Valur Reykjavik'de 17 maçta 7 gol atıp 1 yıl boyunca oynamıştır. Babası da kendi gibi futbolcudur.

Babası Arnor Gudjohnsen 34 yaşındayken 17 yaşında olan oğlu Eidur Gudjohnsen ile bir milli maçta beraber oynamışlardır. Ancak aynı anda saha da bulunmamışlar. Arnor Gudjohnsen'in bir de gol attığı maçta oğlu Eidur Gudjohnsen ilk yarı sonunda babasının yerine oyuna girmiştir. İzlanda bu maçta Estonya'yı 3 - 2 mağlup etmiştir. Bu aynı zamanda baba oğulun aynı kadroda bulunduğu tek milli maçtır.

Baba Gudjhonsen İzlanda formasıyla A Milli takımımızı 5-1 mağlup ettikleri karşılaşmada Ay Yıldızlı ekibimizin kalesine tam 4 gol göndermiş ve bu onun kariyerinde bir maçta 4 gol attığı tek karşılaşma olmuştur..

Finlandiya Haberleri - Finlandiya hakkında yazılar - Finlandiya'dan Haberler - Finlandiya üzerine makaleler

HABERLER:

Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke seçildi >>>>
Finlandiya Büyükelçisi Maria Serenius'un veda mektubu >>>>

İsveç Haberleri - İsveç hakkında yazılar - İsveç'ten Haberler - İsveç üzerine makaleler

MAKALELER / YAZILAR

Alev Alatlı: İsveç: İmaj her şeydir! (1) >>>>
Alev Alatlı: Saltzjoben ruhu' İmaj her şeydir! (2) >>>>



HABERLER:

İsveçliler "Cehenneme inanmıyorum" dedi! >>>>
İsveç'te siyasi gündemine oturan doğum günü davetiyesi >>>>
Gümüşlük, ‘Küçük İsveç’ olacak >>>>
İsveç ve Danimarka postaneleri birleşiyor >>>>
İsveç'e yerleşmek kolaylaşıyor >>>>

İzlanda Haberleri - İzlanda hakkında yazılar - İzlanda'dan Haberler - İzlanda üzerine makaleler

MAKALELER / YAZILAR



HABERLER:

En uzun yaşayan erkekler İzlanda'da >>>>

Grimsson 4. kez Devlet Başkanı oldu >>>>

Galatasaray'da bir İzlandalı >>>>

Reykjavik'te sıcaklık rekoru >>>>

İzlanda'dan satılık su >>>>

İsveç milli marşı - İsveç'in ulusal marşı sözleri ve müziği - İsveç'den harika resimler eşliğinde milli marş videosu - ( Swedish National Anthem)

İsveç milli marşı ve orjinal İsveçce sözleri ve ingilizce çevirisi.. ve harika fotoğraflar..

Du gamla, Du fria,
Du fjällhöga Nord,
Du tysta, Du glädjerika sköna,
Jag hälsar Dig vänaste land uppå jord!

Chorus:
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna!
Din sol, din himmel, Dina ängder gröna!

Du tronar på minnen från fornstora da'r,
Då ärat, Ditt namn flög över jorden,
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.

Chorus:
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden!

.....................

İngilizce cevirisi

Thou ancient, thou free,
thou mountainous North,
Thou quiet, thou joyful beauty!
I greet Thee, most beautiful land upon earth!

Chorus:Thy sun, Thy sky, Thine meadows green!
Thy sun, Thy sky, Thine meadows green!

Thou throne upon memories of great olden days,
When honoured thy name flew over the world,
I know that thou art and wilt be as thou wert!

Chorus:
Yes, I want to live I want to die in the North!
Yes, I want to live I want to die in the North!

Norveç'te Çeçenler Kürtlere Saldırdı - Norveç'te Çeçen Kürt kavgası

Norveç'te Çeçen Kürt kavgası: 23 yaralı

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.

Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Mülteci merkezi yetkilisi Ole Morten Lyng, NRK radyosuna verdiği demeçte, "Burada yaşamayan, dışarıdan gelen 40-50 kişilik çelik sopalı ve palalı Çeçen grubu merkeze saldırdı" dedi.

Lyng, "Ayrıca bıçak taşıyor gibiydiler. Odalara girdiler ve Kürtleri dışarı çıkarıp dövdüler" diye konuştu. Lyng, Norveç haber ajansı NTB’ye verdiği demeçte ise olayın merkezdeki Kürtler ve Çeçenler arasındaki küçük bir anlaşmazlıktan patlak verdiğini söyledi.

Norveç polisi ise olayı ne doğruladı, ne de yalanladı ve kimsenin tutuklanmadığını bildirdi.
Kaynak: Stargundem.com

Norveç'teki Rock festivaline kan bulaştı - Norveç Metal festivalinde ilginç ölümler

Norveç'te düzenlenen bir rock festivaline katılan 2 kişi ölü bulundu.

Polis sözcüsü Asbjörn Enoksen, ülkenin güneyindeki Agder kenti yakınlarında düzenlenen Kvinesdal festivaline katılan 2 kişinin ölü bulunduğunu, 6 kişinin de hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Enoksen, "Nasıl öldüklerini kesin olarak bilemiyoruz. Bir otobüste bulundukları sırada dumandan boğulduklarını tahmin ediyoruz" dedi.

Hastaneye kaldırılan 6 kişinin de aynı otobüsün dışında bulunduklarını belirten Enoksen, bu kişilerin de dumandan zehirlendiğini tahmin ettiklerini kaydetti. Enoksen ölenlerin kimliği konusunda bilgi vermedi.

Festivalin organizatörlerinden Jony Mala, 10 Temmuz Perşembe günü başlayan festivalin planlandığı gibi yarın sona ereceğini söyledi.

Festivalde, Alice Cooper, Motörhead, Helloween, Soilwork ve Turbonegro gibi şarkıcı ve gruplar sahne alıyor.
kaynak: Haber7.com

Norveç'e yerleşmek veya sığınmak isteyenler icin bilgiler 2, "Eğitim 2" - Norveç'te yaşam ve göçmenlik - Norveç ve Eğitim,

Norveç'e Sığınma için Başvuru detayları sayfasi icin Tıklayınız

Norveç'e Sığınma ve oradaki yaşam konusunda genel bigliler:
Bölüm 2 - Eğitim (sayfa 2)

Ebeveynler ve okul
Ebeveynler ve okul, çocukları yetiştirmek için beraber çalışırlar. Sınıftaki tüm çocukların ebeveynleri yılda iki kez çocuklarının öğretmenleri ile görüşmeye çağırılırlar. Buna veli toplantısı adı verilir.

Yılda bir kez her çocuğun ebeveynleri davet edilerek öğretmenin çocuğun okuldaki gelişimini anlattığı ve ebeveynlerin de görüşlerinin sorulduğu bir toplantı düzenlenir. Bu toplantılardan önce yaşça büyük çocukların okul hakkında nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadıklarını yazı ile dile getirmeleri istenir.

Ebeveynler tavsiyeye ihtiyaç duyduklarında ya da diğer meseleler hakkında görüşmek istediklerinde çocuğun öğretmenleriyle görüşme talep edebilirler.

Dil konusunda yardım
İlkokula ve ortaokulun ilk sınıflarına giden çocuklar normal müfredata ek olarak Norveçce dersleri alabilirler. Öğrenciler Norveçce anlamayı, konuşmayı, okumayı ve yazmayı öğrenmelidir. Norveçce diğer konuları öğrenebilmek İçin önemlidir.

Bazı okullarda Norveçce konuşmayan çocuklar İçin ayrı sınıflar bulunmaktadır. Öğrenciler bu sınıflara altı aydan iki yıla kadar bir süre İle katılabilirler. Burada odak noktası Norveçce öğrenmektir. Diğer okullar öğrencileri sınıflara direk yerleştirirler. Bu durumda bu öğrencilere dil konusunda fazladan yardım edilir.

Öğretmenleri öğrencilerin normal müfredatı takip edebilecek kadar Norveçce bilgisine sahip olduklarına inandığında öğrenciler yaşlarına karşılık gelen sınıflara geçerler.

Öğretmenlerinin rehberliği eşliğinde ebeveynler çocuklarının Norveçceyi ana dilleri olarak mı yoksa ikinci dilleri olarak mı kullanacaklarına karar verirler. Öğrenci okul kariyer sırasında Norveçcenin ikinci dil olduğu sınıflardan normal Norveç sınıflarına geçebilirler.

Ana dilde eğitim çocukların okumayı ve yazmayı öğrendiği ilkokulda en büyük öneme sahiptir. Ancak gerek duyulduğunda ana dilde eğitimin süresi uzatılabilir. Bu durumda öğrenci, aynı sınıfta hem anlatılacak konunun öğretmeniyle hem de ana dilde eğitim veren öğretmeniyle derse girer ve anlatılan konu kendi diline tercüme edilir.

Norveç dilinde konuşmada, okumada ve yazmada zorluk çeken öğrenciler orta okulun ilk sınıflarında da ana dilde eğitim alabilirler. Ana dilde eğitim normal bir okul gününün ardından ek olarak yapılabilir ve öğrencinin normalde gittiği okuldan başka bir okulda yapılabilir.

Lise
16-18 yaşlarındaki sığınmacıların 10 yıllık zorunlu eğitimi ya da kendi ülkele-rinde bir eşdeğerini tamamlamalarının ardından bir liseye kayıt yaptırabilme hakkını kazanırlar. Bir üniversiteye ya da daha yüksek eğitime devam etmek için lise eğitimini tamamlamış olmak gerekir.

Çocukları lisedeyken çocuklarının okul kitapları masraflarını genelde ebeveynleri öder. Kabul merkezi sakinleri merkez aracılığı ile UDI’ye ders kitapları masrafları için maddi destek talebinde bulunabilirler.

Bazı öğrenciler lisede ek dil eğitimine ihtiyaç duyabilirler. Bazı okullar bu nedenle öğrencilerin iki yıl boyunca Norveçce ve İngilizce ilave eğitim alabilecekleri bir temel kurs alabilirler. Bu kurs aynı zamanda onlara başka konular üzerine çalışmaları İçin ek zaman sağlar. Daha fazla bilgi için okul danışmanı ile temasa geçin.

Eğitim konusundaki bilgilerin 1. sayfasina gitmek icin tiklayin

Norveç'e sığınma ve yerleşme konusu ana sayfasına gitmek icin tıklayın

Norveç'e yerleşmek veya sığınmak isteyenler icin bilgiler 2, "Eğitim 1" - Norveç'te yaşam ve göçmenlik - Norveç ve Eğitim,

Norveç'e Sığınma için Başvuru detayları sayfasi icin Tıklayınız


Norveç'e Sığınma ve oradaki yaşam konusunda genel bigliler:
Bölüm 2 - Eğitim (sayfa 1)

Her çocuğun eğitim görme hakkı vardır. Çocuklarını okula -göndermekten ebeveynler sorumludur. Bu bölümde Norveç eğitim sisteminin nasıl işlediği hakkında bilgiler verilmektedir.

Norveç’teki okullar
Norveç’te ebeveynlerin çocuklarını okula göndermek ve ödevlerini yapmış olmalarından emin olmak zorunda olduğu on yıllık bir mecburi eğitim vardır. İlk ve orta okullar ücretsizdir ve yerel yetkililer çocukların okul kitapları masraflarını karşılarlar. Çocuklar altı yaşına bastıkları yılın Ağustos ayında okula başlarlar.

Çocuklar her konudaki derslere girmelidir. Ebeveynlerin isteği doğrultusunda çocuklar Hıristiyan Bilgi ve Din ve Ahlak Eğitimi (Christian Knowledge and Religious and Ethical Education - CKREE) müfredatının bir kısmından muaf tutulabilirler. Birinci ve ikinci yıllarında çocuklar okulda normalde 4-5 saat giderler. Daha ileriki yaşlardaki çocuklar için bu süre daha fazladır. Norveç’teki çocuklar öğle yemeklerini kendileri getirirler. Okulda yemek verilmez.

Okuldaki ilk yıllarından itibaren çocuklara ev ödevi verilir. Ebeveynler çocuklarının ödevlerini yapmalarından ve ödevlerinde onlara yardım etmekten sorumludur. İlkokuldaki ve ortaokulun ilk sınıflarındaki çocukların ev ödevlerine not verilmez ancak öğretmenler ebeveynlere çocuklarının okuldaki durumları hakkında geribildirimde bulunurlar.

Erkekler ve kızlar aynı sınıflarda derse girerler ve tüm konuları, beden eğitimi de dahil olmak üzere,beraber öğrenirler. Bu, eğitim yasasınca karara bağlanmıştır. Okullarındaki ilk yıllarında çocukların birçoğu haftada bir gün sınıf dışında eğitim alırlar. Buna açık hava dersi denir. Norveç’te hava yılın büyük kısmında çok soğuk, yağmurlu, buzlu ve karlıdır. Bu yüzden çocukların sıcak tutacak giysilere, botlara ve yağmurluklara sahip olmaları önemlidir. Ayrıca ıslanmaları durumunda değiştirmeleri için yedek kıyafet de bulundurmalıdırlar.

Kayıt
Her çocuk okula başlamadan önce yerel okula kayıtlarını yaptırmış olmalıdır. Çoğu kişiye kayıtlarını ne zaman yaptıracaklarına dair bir mektup yollanır, ancak aynı zamanda yerel gazetede de bir ilan yayınlanır. Çocuğun beş yaşına bastığı yıl-genelde Eylül ayı -içerisinde-ebeveynler okula müracaat etmeli ve bir kayıt formu doldurmalıdır. Üç aydan fazla süre ile Norveç’te kalacak çocuklar ülkeye ayak basmalarından kısa süre sonra okula başlamalıdır.

Okul sonrası bakım (After-school care - SFO)
Tüm okullar en küçük yaştaki çocuklar İçin yetişkin gözetiminde oyun -oynayabilecekleri okul sonrası bakım sunarlar. Çocukları için okul sonrası bakım isteyen ebeveynler aylık bir ücret ödemelidir. Okul sonrası bakımda çocuklara hafif bir öğün yemek verilir.


Eğitim konusundaki 2. sayfaya gitmek icin tiklayin

Norveç'e sığınma ve yerleşme konusu ana sayfasına gitmek icin tıklayın

İsveç-Norveç ortaklığı Euro 2016'ya aday - iskandinavya futbol haberleri

İsveç ve Norveç'in 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'ni ortakla düzenlemek için girişimlere başlayacak.

İsveç Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Sune Hellstromer, Stockholm'de yayın yapan SR adlı bir radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, İsveç ve Norveç'in Euro 2016'yı ortaklaşa düzenlemek için girişimlere başlayacağını ve konuyla ilgili gerekli dokümanlarında Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'ne gönderileceğini ifade etti.

Hellstromer, bundan sonraki turnuvalarda 16 yerine 24 takımın mücadele etmesinin planlanmasıyla ilgili olarak ise bu konunun kendileri için bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti.

Hellstromer, Norveç ve İsveç'in 4'er stadyumla turnuvaya ev sahipliği yapmayı düşündüklerini de aktardı.

İsveç, 8 takımın mücadele ettiği 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'ne ev sahipliği yapmıştı. Norveç'in ise henüz büyük bir futbol organizasyonunda ev sahipliği bulunmuyor.

UEFA Başkanı Michel Platini'nin ülkesi Fransa'nın da 2016 için devrede olduğu bildiriliyor.

2012 Finalleri'ne ise Polonya-Ukrayna ortaklığı ev sahipliği yapacak. 2000 yılında Belçika-Hollanda, 2008'deki İsviçre-Avusturya ortaklıklarından sonra 2012'de de turnuvaya iki ülke birden ev sahipliği yapmış olacak.
kaynak: nethaber.com

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)