Norveç Klisesi açıldı - Türkiye'deki ilk Norveç Sjomannskirken Klisesi hizmete girdi - Türkiye'de Norveç kliseleri

Norveç'in resmi kilisesi Sjomannskirken'in dünyadaki 32. şubesini Alanya'da Ramazan ayında hizmete açmasına, Demokrat Partili (DP) Belediye Meclis Üyesi Hilmi Arıkan tepki gösterdi.
Tepkilerden çekinen Sjomannskirken isimli kilisenin, Alanya'daki şubesinin ismini de gizlemesi dikkat çekmişti. Sjomannskirken'in www. sjomannskirken.no adresindeki resmi internet sitesinde Alanya'da açılan kilisenin ismi ve görevli papazın ismi belirtilirken, resmi açılışı yapılan binanın tabelasında kilise ismi geçmemesi de gözlerden kaçmamıştı. Sjomannskirken'in logosunun kullanıldığı kilisenin ismi tepki ihtimaline karşı "Norveç Evi" olarak kullanılıyor.

"İBADETLERİNİ YAPABİLİRLER"
Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, kilisenin açılacağından haberinin olduğunu, ancak yasal müracaatlar hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Karaoğlu, "Kültür evi olarak açıldığını biliyorum. Lokal gibi de kullanıyorlar. Ancak bana kilise açacaklarına dair bir soruyla gelmemişlerdi. Artık Alanya sıradan bir Alanya değil. Değişik milletlerin toplulukları var. Bu insanlara ibadetlerini yapabilmeleri için Kültür Sarayı'nda bir yer tahsis etmiştik. Öte yandan ibadet konusunda taleplerinin olması en doğal hakları. Bana göre burada ibadet yapmalarında bir sakınca yok. Örneğin Almanya'da da çok sayıda cami yapılıyor. Yabancılara da ibadet özgürlüğü tanınmalı" dedi. Hürriyetçi Türk (Hür-Türk) Alman Dostluk Derneği Başkanı Fahri Yiğit ise, yabancıların da düşünce ve ibadet özgürlüğü olduğunu dile getirdi. Yiğit, "Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşımız 2 bin civarında cami yaptı. Orada da bu özgürlük var. Burada açılan kilisenin de kanunlar çerçevesinde olduğunu tahmin ediyorum. Müslümanlar hoşgörülüdür. Ayrıca tabelalarındaki ifadeyi de korktukları için yazdıklarını sanmıyorum. Her türlü kültürel faaliyetlerini ve dini ibaretlerini yapmalarında sakınca görmüyorum" diye konuştu.

Saadet Partisi (SP) İlçe Başkanı Hasan Uğur ise konuyu şöyle değerlendirdi: "İnsanların ibadetlerini yapmalarına engel olamayız. Ancak buna karşın binayı lokal olarak neden kiraladıklarını anlamadık. Açıktan ibadet yapabilirler, sorun olmaz. Gizlilik olunca kafalar karışıyor. Aniden papazının değişmesi de ilginç."
ARIKAN TEPKİLİ
DP'li Meclis Üyesi Arıkan, dini tesislerin yapılmasının belli şartları olduğunu söyledi. Arıkan, "İmar planlarında bunlar belirli kurallara tabidir. Cami yapımları için sınırlamalar var. Örneğin cami yapımı için 2 bin 500 metrekare alan olmalı. Belediyenin bu şekilde bir yere müsaade etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu güne kadar gerek meclise, gerekse encümene böyle bir konu geldiğini görmedim ve duymadım. Bu müesseseden haberimiz olmadı. Bir anda ortaya çıktı. Tabi Başkan Sipahioğlu'nun kendi özel inisiyatifiyle müsaade edip etmediğini de bilemiyorum. Ancak onlar için de camilerdeki gibi kurallar uygulanmalı. Böyle apartman altlarında, mahalle aralarında uygun olmaz. Alanya'nın kuralsız bir şehir olduğunu söylediğim zaman tepki aldım. Ancak işte bu durum da benim söylediğimi kanıtlıyor. Bu işler gizli kapaklı olamaz. Ben yaptım oldu mantığıyla olmaz" diye konuştu.
Kaynak: Mithat KARA / Yeni Alanya Gazetesi

İsveç'i tarantulalar işgal etti - İsveç'te yaşayan dev örümcekler - Tarantula örümceklerinin yeni vatanı İsveç

Kene belasından sonra İsveç'e bir de dünyanın en zehirli örümceği olan "tarantula"lar yerleşti. Ülkenin birçok kesiminden insanların buldukları tarantulaları Stockholm'deki Doğa Müzesine, haberdar etmek için gönderdikleri öğrenilirken, birçok çeşidinin ülke genelinde olduğu tahmin ediliyor.

Stockholm açık hava müzesi Skansen'den bir yetkili olan John Hontalas, SVD gazetesine: "Tarantulalar çoğunlukla yurtdışından ithalat için gelen araçlarla geliyorlar ülkeye. İsveç'i de seviyorlar, iklimini gayet çok seviyorlar." şeklinde konuştu. Bu örümceklerin genelde insana saldırmadığını ve insanları görünce kaçıp gittiklerini söyleyen Hontalas, yine de dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Uzmanlar, tarantulaların nemli, sıcak ortamlarda bulunmayı sevdiklerini ve böyle ortamlarda o güçlü ve yapışkan ağlarını kurmayı tercih ettiklerini belirtiyorlar. İsveç'te de genelde tuvaletlerde ve garajlarda bulundukları kaydediliyor. İsveç'in güneyindeki Halland bölgesinde iki depo işçisinin yakınlarda bu örümceklerce sokulduğu ve şuan hastanede oldukları haberi alındı. TT Haber Ajansı'na konuşan Doğa Müzesi müdürü Bert Gustavsson, bu tür sokma risklerinin ülke genelinde artmasını beklediklerini ifade etti. Bu örümceklere karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan müze müdürü, görüldükleri yerde fotoğraflarının çekilip müze gönderilmesi ve durumdan haberdar edilmesi gerektiğini ekledi.
Kaynak: Ramazan Kerpeten / ZAMAN



"Gönlümdeki Köşk Olmasa" - Danimarkalı kadın yönetmenin filmi TRT'de - Türk- Danimarka ortak yapımı olan “Gönlümdeki Köşk Olmasa” adlı film

Yönetmen:
Elisabeth Rygaard
Oyuncular:
Mazlum Çimen, Şebnem Köstem, Menderes Samancılar, Kul Hasan, Serra Yılmaz ve çocuk oyuncu Bora Akkaş

Danimarkalı kadın yönetmen Elisabeth Rygaard imzalı Türk- Danimarka ortak yapımı olan “Gönlümdeki Köşk Olmasa” adlı film ekrana geliyor. Filmin başrollerinde Mazlum Çimen, Şebnem Köstem, Menderes Samancılar, Kul Hasan, Serra Yılmaz ve çocuk oyuncu Bora Akkaş yer alıyor. Senaryosunu uzun yıllar Danimarka’da yaşayan saz ve ses sanatçısı Yüksel Işık’ın yazdığı, Âşık Veysel’in yaşamı ve felsefesinden esinlenen film, Anadolu’da yaşayan bir ailenin köyde bıraktıkları oğulları Osman’ın öyküsünü anlatıyor. Veysel’i örnek alan Osman’ın tutkusu iyi bir saz sanatçısı olmaktır. Osman, yıllar sonra Danimarka’ya gider ve babasıyla karşı karşıya gelir…

Yayın
14.09.2008 20:00 / TRT2
14.09.2008 02:05 / TRT2

İsveç kanser hastalarına umut veriyor - İsveç Stockholm Kraliyet Teknik Üniversitesi (KTH) kanser araştırmaları ve kanser tedavisi

İsvec teki Stockholm Kraliyet Teknik Üniversitesi (KTH) öncülüğünde yürütülen insan vücudundaki protein hücreleri araştırmalarının, kanser tedavisinde bir umut olacağı ifade ediliyor. İsveç'te yapılan beş yıllık bir araştırmanın sonunda, insan vücudundaki proteinlerinin dörtte birlik bir kısmının tespit ve analizleri gerçekleştirilmiş oldu. "Human Protein Resource" (HPR) adı verilen bu projenin dünya genelinde sahasında öncü olduğu ifade edilirken, insan vücudundaki proteinlerin yüzde 25'nin tespit edildiği ve bunun da 6 bin kadarlık bir insan proteini çeşidine denk geldiği ifade eliyor.

Uzmanlar, proteinlerin tamamen tespit edilmesinin, kanser Hastalık larının tedavisinde çok etkili olacağını belirtti. Bu araştırmada 150 bilim adamı yer alırken, bu araştırmacılar 2003 yılından beri insan vücudunun protein haritasını ortaya koymak için çaba sarf ediyordu. Araştırmacılar, insan vücudunda 20 bin 400 protein çeşidi olduğunu tahmin ediyor. Geçtiğimiz günlerde konu hakkında bir haber yayınlayan Metro Teknik Gazetesi; 2010 yılında bütün araştırmaların nihayete erdirebileceğini ve araştırma sonuçlarının kanser tedavilerde çok işe yarayacağını kaydetmişti.
kaynak: Star

Medine Mücevheri - Danimarka yeni bir provokasyona hazırlanıyor - Kimsenin yayınlamak istemediği “Medine Mücevheri” adlı roman Danimarka’da

Amerikalı gazete yazar Sherry Jones tarafından yazılan ve Amerikalı yayınevinin tepkilerden çekinerek yayınlamaktan vazgeçtiği “Medine Mücevheri” adlı romanı Danimarka’da yayınlanacak.

Yayın Özgürlüğü Grubu (Trykkefrihedsselskabet) sözcüsü Helle Merete Brix, “Tehditlerden korkmak bir kitabın yayınlanmasını engellememelidir. Girişimimiz Hz. Muhammed karikatürleri ardından yaratılan tartışmanın bire parçası olarak görülmelidir” dedi.

Sherry Jones’un yayın danışmanı Natasha Kern, Danimarka derneğinin kitabı yayınlama girişimlerini sevinçle karşıladıklarını ve Danimarkalıların ifade özgürlüğünün savunulmasında gösterdikleri cesaretin takdire değer bulduğunu söyledi.
ABD’de bulunan yayınevi Random house, Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasının ardından büyüyen tepkilerin benzerinden çekindiği için bu ay başında yayınlanması planlanan kitabı piyasaya çıkarmaktan vazgeçmişti.

Çeşitli ülkelerde internet ortamında dile getirilen iddialara göre romanı incelemek üzere okuyan ve yayınevine görüşlerini bildiren bazı din adamları ve akademisyenlerin, bu haliyle yayınlanması durumunda romanın, 2006 yılında yayınlanan Hz. Muhammed karikatürlerinin yarattığı tepkiden daha fazlasını çekeceğini öne sürdüler ve romanın ardından bazı şiddet olaylarının da gerçekleşebileceği uyarısında bulundular.

Tartışmalı kitapta Hz. Muhammed’in, Hz. Ayşe ile evliliği konu ediliyor. Kitabın bazı bölümlerinin pornografi olarak adlandırılabilecek pasajlar içerdiği ve 2005 yılı sonlarında Jyllands-Posten gazetesinde yayınlanan Hz. Muhammed karikatürlerinden daha geniş tepki yaratabileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Sırbistan’da bir yayınevi de kitabı yayınlamış ancak ülkedeki Müslümanların tepkisi üzerine kitabı toplatma kararı almıştı.
Kitabı Danimarka’da yayınlamaya karar veren dernek geçtiğimiz aylarda “Fitne” adlı filmiyle gündeme gelen Gert Wilders’i de Danimarka’ya davet ederek parlamento çatısı altında konuşma yapmasını sağlamıştı.

Danimarka PEN kulübünden yayınlama girişimi ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Kitap yayınlama iyi bir şeydir, korku nedeniyle kitap yayınlanmasından vazgeçilmesinin savunulacak bir yanı yoktur” denildi.
Kitabın yayınlanması ile görüşmeler devam ederken ne zaman yayınlanacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yayın Özgürlüğü Grubu (Trykkefrihedsselskabet) halen Danimarka Parlamentosunda milletvekilliği yapmakta olan Danimarka Halk partisi milletvekilleri Jesper langballe ve Sören Krarup tarafından kuruldu.
Kaynak: Haber.dk

Norveç Mektubu

Lütfü Güven / YALOVA GAZETESİ

Norveç’in deniz sahilleri dantel gibi örülmüş İskandinavya ülkelerinden biridir. Sosyal demokrat ve krallıktır. Komşu ülkeler İsveç, kuzey burnunda ise Finlandiya ve Rusya’dır. Norveç’in nüfusu 4.642 milyon olup başşehri Oslo’dur. Nüfusu yarım milyon civarındadır. Oslo nüfusunun dörtte birini yabancılar teşkil eder. Yüz ölçümü 324.220 km2’dir. Milli gelir kişi başına 25.000 $’dır. Küçük nüfuslu bir ülke olmasına rağmen Avrupa’nın Lüksenburg’dan sonra gelen 2. zengin ülkedir. En çok gelirini petrol, balık, aliminyum ve orman ülkesi olduğundan kağıttır. Norveç kadın gücüne sahiptir.

Devlet ve şirketlerde çalışan kadın yöneticiler % 44 oranındadır. Norveç’de kadın hakları önceliklidir. Kadına atılan bir tokatın cezası 1 ay hapisle cezalandırılır. Çocuklar ve yaşlılar devlet himayesindedir. Bu iki sınıf en iyi yaşam şartlarına sahiptir.

Türklere gelince Norveç’in değişik illerinde 25.000 civarında Türk yaşar. Bunlar meslek sahibi ve ticaretle uğraşan kişilerdir. Türklerin bu ülkede yaşam sorunu yoktur. Mecburi 12 yıllık eğitim hariç, yüksek okullara gitme oranı çok azdır. İbadet yerleri (cami) ikamet ettikleri binanın alt katları diyanete bağlı İslam İbadet yeri, sleymancılar, milli görüş olmak üzere ibadet yerlerini ayırmışlardır. Herkes kendi ibadet yerini tercih eder.
İşçilerimiz Norveç’liler gibi ücret alır, kaliteli sanaatkar işçi Norveç milletvekili kadar ücret alır.

İsveç doktor arıyor - İsveç'te doktor açığı hızla büyüyor - İsveç'te doktor olmak

İskandinav ülkelerinde doktorluk yapmak isteyenler veya Tıp okumayı düşünenler iyi okusun bu haberi :

Bir türlü doktor açığı kapatılamayan İsveç'te, tıp fakültelerindeki öğrenci kontenjanları arttırılıyor. Diğer sağlık elemanlarında olduğu gibi, doktor açığının iyice büyümesi üzerine İsveç hükümeti tıp fakültelerindeki öğrenci sayısını önümüzdeki yılın eğitim döneminde arttırmayı düşünüyor. 110 kişilik bir artış öngörülürken, bu rakam şuan ki doktor sayısının yüzde 10'una tekabül ediyor.

Şuana kadar İsveç, doktor açığını Polonya, İspanya gibi ülkelerden getirtilen doktorlarla telafi etmeye çalışıyordu. Son yıllarda Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden gelen doktorlar da yaraya merhem olamamıştı. İsveçli doktorların; daha yüksek, hatta iki katı maaş umuduyla komşu ülke Norveç'e gitmesi bu açığın sürekli devam etmesine sebep olmuştu. Norveç'te de bu yönde bir açık gözlenirken; Norveç, başta doktorluk ve hemşirelik olmak üzere, kalifiye mesleklerde komşusu İsveç'ten bir hayli işgücü göçü almıştı.

İsveç, AB içinden olduğu kadar, Türkiye'den, Ortadoğu'dan gelen doktorları dahi hızlı ve kısa eğitim programlarıyla kendi sistemine uygun hale getirip çalıştırmaya başlamıştı. Belli dönemlerde açtığı bu programlara kursiyer olarak katılan doktorlara yüksek maaşlar bile bağlanmıştı.

Yüksek Eğitim Bakanı Lars Leijonborg, yeni tıp kadrolarının açılmasıyla ilgili olarak; dışarıdan doktor ithalinin uzun vadede çok uygun olmadığını söylerken, buna bağlı olarak da kendi okullarında kadro büyütme yoluna gittiklerini kaydetti.

İsveç basınına konu hakkında konuşan kimi eğitim uzmanları ise; tanınan bu sayının da yeterli olmadığını, İsveç belediyelerinin ve valiliklerinin şuana kadar acil 250 ekstra kontenjan istediklerini kaydetti. İsveç YÖK'ü Högskoleverket'in bu sayının 500 olmasını gerektiğini bildirdi. Aynı uzmanlar, şuan için doktor açığının bin 500 kadar olduğunu dile getiriyor.

Konuyla ilgili olarak basına bilgi veren Doktorlar Federasyonu ise, geçen yıl haziran ayında yaptıkları açıklamalarında 7 yıl sonra 4 bin 400 doktor açıklarının olacağını, zira her yıl 300 ila 400 arasında doktorun emekliye ayrıldığını dile getirdiklerini hatırlatarak aynı sözlerinin arkasında olduklarını açıkladı.
Sabah

Norveçli Uçan Adam ölümle dans etti - Düşüşünü kamerayla görüntüleyen çılgın Norveçli

Viking'deki cesarete bak :

Maceraperest Hans Lange, üzerinde özel bir tasarım olan kanat takımıyla uçuşa geçtiğinde başına geleceklerden habersizdi. Paraşütü açılmayan Lange'ın düşüş anı, üzerindeki kameradan saniye saniye görüntülendi.

Ölümle dans edenerden biri o da. Paraşüt sevdasıyla Norveç'te bir dağın üzerinden atlayan ve üzerine yerleştirdiği kamerasıyla uçuşunu görüntülemek isteyen Hans Lange'ın bu isteği neredeyse ölümle sonuçlanıyordu.

Maceraperest paraşütçü, giydiği özel bir kıyafetle kanatları olan bir insanı andırıyordu. Başına yerleştirdiği kamerasıyla yolculuğunu ölümüzleştirmek isteyen Lange, yüksek bir dağdan kendini boşluğa bıraktı.
Bir süre her şey normal gitti. Ancak daha sonra paraşütünü açmaya kalkıp bunda başarılı olamayan Lange, yere yuvarlandı. Şans eseri yolunu kesen bir ağaç, onu uçuruma düşmekten kurtardı.

Olay yerine gelen Norveç Hava Ambulansı, ciddi şekilde yaralanan adamı hastaneye götürdü. Bu inanılmaz düşüşü, bir kırık ayak ve birkaç çizikle atlatan Lange, o an yaşadığı duyguların unutulmaz olduğundan bahsediyor: "Orada öylece uzanıyorsunuz. Dağlar her yanınızı sarmış. Saçlarınız uçuşuyor. Tamamen kontrollüsünüz.Bu muhteşem bir his"
Gazeteport

Danimarka Milli Takımında Türk kızı - Yasemin Danimarka Bayan Milli Futbol Takımına seçilen ilk Türk bayan oldu

Futbolcu Türk kızın büyük başarısı:

Odense Futbol klübünde futbol oynayan 16 yaşındaki Türk kızı Yasemin Mermer 16 yaş altı Danimarka Bayan Milli Futbol Takımına seçilen ilk Türk bayan oldu.

Odense Boldklub takımında oynamakta olan Yasemin Mermer Danimarka 16 yaş altı bayanlar Milli takımına seçildi.

Konya’nın Kulu ilçesinden Danimarka’ya gelen bir işçi ailesinin kızı olan Yasemin Mermer 1992 yılında doğmuş 11 yaşından beri Odense’deki çeşitli kulüp ve okul takımlarında futbol oynayan Yasemin Mermer top tekniği ile antrenörlerinin ilgisini çekmeyi başarmış.

Genellikle sahada forvetin sağ tarafında görev alan Yasemin Mermer gerektiğinde her mevkide başarıyla oynamasıyla da tanınıyor.

Yasemin Mermer’i17 yaş grubu Milli Takımı için uygun gören federasyon yetkililerinin teklifineYasemin pek sıcak bakmamış ve 16 yaş altı takımını tercih etmiş, buna da neden olarak sakatlanma riskinden uzak durmak ve kendi gelişimini ve futbol bilgisini arttırmak olarak gösteriyor.

Yasemin’in futbola ilgisi aile içinde bazı üyelerce pek sıcak karşılanmamış olsa da yasemin en büyük desteği babasından alıyor

Kızının hiçbir maçını kaçırmadığını söyleyen baba Feti Mermer, “Ben yüzde yüz kızımı destekliyorum, o futbol oynamak istediği sürece de arkasında olacağım ve desteğim devam edecek” diyor.

Geçtiğimiz yıl oynadığı takımla katıldığı lig maratonu sonunda gol kralı olan Yasemin Mermer koyu bir Galatasaray taraftarı olduğunu söylüyor. Yasemin, kendine örnek aldığı bayan futbolcunun ise Brezilya bayan Milli takımını dünya şampiyonluğunu elde etmesinde önemli rol oynayan Marta Vieira da Silva olduğunu söylüyor.

Yasemin Mermer’in seçildiği 16 yaş altı Danimarka Milli takımı, geçtiğimiz günlerde Zainab Al Khatip adlı oyuncuya maçlara başörtüsü ile çıkma izni verilmesiyle gündeme gelmişti.
kaynak: Haber.dk

Danimarka'daki 20 kilometrelik köprü - Danimarka ile Almanya arasına dunyanın en uzun köprüsü yapılacak - Baltık Denizi'nde dev inşaat

Danimarka ile Almanya, Baltık Denizi'nde iki ülke arasında 20 kilometrelik köprü inşa edilmesini öngören bir anlaşma imzaladı.

Danimarka ve Almanya ulaştırma bakanları tarafından Kopenhag'da imzalanan anlaşmada, Fehmarn boğazında kurulacak kara ve demir yolu hattının 2018'de tamamlanması öngörülüyor.

Dört şeritli bir kara yolu ile çift demir yolu hattı yapılması tasarlanan köprünün inşaatının 2012'de başlayacağı ve maliyetinin AB fonu ve özel yatırımcılar tarafından karşılanacağı belirtildi.

Öte yandan, Almanya'da yerel yetkililer ile çevrecilerin, 6,2 milyar dolara mal olacak projeye, gereksiz olduğu ve çevreye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle karşı çıktığı haber veriliyor.
Star Gazete

Dünyada en iyi Yüksek Eğitim İskandinav ulkelerinde - Yüksek Eğitim'de ilk 10'da Finlandiya, Danimarka, Norveç ve İzlanda var

İskandinavya'da Üniversite okumak isteyenler iyi okusun bu haberi:

İsveç Yüksek Eğitim Kurumu'nun Hazırladığı Raporda, İsveç Yüksek Eğitimde Dünyada 13. Gelirken, İskandinavya Genelinde Sonuncu Çıktı. Diğer İskandinavya Ülkelerinden Finlandiya Dünya Genelinde 4. Olurken, Danimarka 5. Sırada, Norveç 6., İzlanda İse 9. Sırada Yer Aldı. Bu İskandinavya Ülkelerinde 25 İla 64 Yaş Arasındaki İnsanlar Genel Olarak Yüksek Eğitimli. İsveçlilerin İse 3'te 1'i Ancak Yüksek Eğitimli Çıktı. Hemen Yüksek Maaşla İş Bulan İsveçliler, Daha Yüksek Bir Eğitim ya da Kariyer Yapmaya Gerek Duymayabiliyor.

İsveç Yüksek Eğitim Kurumu'nun hazırladığı raporda, İsveç yüksek eğitimde dünyada 13. gelirken, İskandinavya genelinde sonuncu çıktı. Diğer İskandinavya ülkelerinden Finlandiya dünya genelinde 4. olurken, Danimarka 5. sırada, Norveç 6., İzlanda ise 9. sırada yer aldı. Bu İskandinavya ülkelerinde 25 ila 64 yaş arasındaki insanlar genel olarak yüksek eğitimli. İsveçlilerin ise 3'te 1'i ancak yüksek eğitimli çıktı. Hemen yüksek maaşla iş bulan İsveçliler, daha yüksek bir eğitim ya da kariyer yapmaya gerek duymayabiliyor.

İsveç, yüksek eğitim için dünyanın birçok ülkesinden daha fazla yatırım yapıyor. Yüzde 2,8 ile ABD yüksek eğitime dünyada en çok pay ayıran ülke olurken İsveç, Danimarka ve Finlandiya yüzde 1,7 ila 1,8 arasında bir pay ayırıyorlar. İtalya'nın ise yüzde 1'lik bile pay ayırmadığı ortaya çıktı.

İsveçlilerin birçoğunun yurtdışında eğitim yapmayı tercih ettiği bildirildi. Bu konuda en popüler ülkeler ise; İngiltere, ABD, İspanya ve Danimarka. Rapor, insanların Asya ülkelerini de tercih etmeye başladığı gözler önüne serdi.

2000'li yıllara nazaran 2006 ila 2007 yılları arasında 4 katı bir artışla bin 700 kişi herhangi bir Asya ülkesinde eğitim gördü. Bu artış içinde en çok da tıp eğitimliler; 600'den bin 800'e çıktı. Yurtdışında veterinerlik eğitimi görenlerin sayısı ise 100'den 330'a yükseldi.
Kaynak: Haberler.com

Norveç Yemekleri - Norveç Bisküvisi tarifi - Norveç mutfağından örnekler - İskandinavya'dan Bisküvi tarifleri,

Türkler Bisküvinin her çeşidini sever. Buyrun bir de Norveç Bisküvisi deneyin;

HAMUR MALZEMELERİ
4 1/2 su bardağı un (500 gr.)
1 3/4 çay bardağı süt (175 gr.)
2/5 paket margarin (100 gr.)
1 1/5 dolu çorba kaşığı kuru Pakmaya (20 gr.)
1 1/2 çay kaşığı tuz (4 gr.)
4/5 kahve fincanı toz şeker (45 gr.)
1 adet yumurta
1 1/2 çay kaşığı kakule
1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

MEYVE KARIŞIMI
1/2 su bardağı kuru üzüm (60 gr.)
1/2 su bardağı limon veya portakal kabuğu reçeli
1/4 su bardağı kıyılmış ceviz (30 gr.)

Hamuru hazırlayıp 20-25 dakika sıcak bir yerde beklettikten sonra, doğranmış meyvaları dikkatlice karıştınn ve 6 mm. kalınlığında açın. Elinizdeki bisküvi kalıpları ile değişik şekillerde parçalar çıkarın ve üzerlerine yumurta sarısı sürerek 30 dakika mayalanmak üzere ılık bir yerde bekletin. Üzerlerine toz şeker serpip 190°C ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.

lezzetler.com

İsveç'li kadınların alkol sorunu - İsveç’te alkolik kadınların sayısı artıyor

Alkol tüketiminin yüksek olduğu İsveç’te son 4 yılda alkolik kadınların sayısında yüzde 50’ye varan artış olduğu açıklandı.

İsveç Halk Sağlığı Enstitüsü’nün yaptığı ve Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, İsveç’te 2003 yılında 65 bin olan alkolik kadın sayısı 2007 yılında yüzde 50 oranında artarak, 100 bini aştı. Aynı yıllar içinde alkol sorunuyla boğuşan erkek sayısı da 135 binden, yüzde 25’lik artışla 165 bine çıktı.

İsveç Halk Sağlığı Enstitüsü alkollü içecekler ve uyuşturucu madde bölümü yöneticisi Doç. Sven Andreasson, 9 milyon nüfusa sahip İsveç’te son 4 yılda alkol bağımlısı insanların bu kadar hızlı artmasına neden olarak, vergi oranlarının düşürülüp fiyatların aşağı çekilmesini, kolayca internet üzerinden sipariş verilip satın almayı ve içki satan yerlerin açık olduğu saatlerin uzatılmasını gösterdi.

Alkol kullanımının artmasıyla buna bağlı zehirlenmelerin, şiddet olaylarının ve trafik kazalarının da arttığına işaret eden Andreasson, “Ayrıca birçok araştırma gösteriyor ki, alkol özellikle göğüs ve kalın bağırsak kanserine neden oluyor. İsveç’te sağlık kuruluşları da alkole bağlı hastalıklarda artışı rapor ediyor” dedi.
ntvmsnbc.com

Adı Ahmet olanlara İsveç’ten banka yasağı - "Ahmet"i de yasakladılar - İsveç’te Ahmet olarak yaşamak

İsveç'in Göteborg şehrinde yaşayan Ahmed Vaizu, internet üzerinden Almanya’dan bir yedek parça almak için internetteki banka hesabına girdiğinde kötü bir sürprizle karşılaştı. İnternetten formu doldururken ismini yazmaya başlayınca Skandia Banken isimli banka hemen red sinyali verdi. Bu durum üzerine bankasını arayıp sebebini soran Ahmet’e, ‘Müslümanlar’ı çağrıştıran isimlerde engel olduğunu ve yasaklı isimler listesinde Ahmet isminin de olduğunu, o yüzden de otomatik olarak yurtdışı işleminin iptal olduğu’ şeklinde bir cevap verildi. Konunun İsveç Meclisi’ne taşınması gündeme geldi.
Stargazete

Finlandiya Yemekleri: "Balık Pudingi" tarifi - Fin mutfağı - İskandinav Balık yemekleri

Balık Pudingi deyince akla Finlandiya gelir. Peki bu yemek nasıl yapılır, işte tarifi:

Malzememiz (4 kişi için) :

800 gram yayın veya mersin) balığı
20 gram tereyağı,
2 kaşık patates nişastası,
1/4 litre süt,
1/4 litre çiğ krema,
biraz cezi bevva,
yeteri kadar kurutulmuş ekmek tozu,
tuz ve karabiber.

Bir puding kalıbını bol şekilde yağa buladıktan sonra üstüne kurutulmuş ekmek tozunu serpmeli. Kalıbı sağa sola çevirip ekmek tozlarının yağa yapışmasını temin ettikten sonra yapışmayanların dökülmesi için kalıbı ters çevirmeli. Sonra kalıbı düzgün bir şekilde bir kenara koymalı. Balık dilimlerini bol akarsuda iyice yıkadıktan sonra kurulamalı ve makineden iki-üç defa geçirip kıymalı. Kıyılmış balığı yayvan bir porselen kâseye boşaltmalı.

Buna az sütte eritilmiş patates nişastasını katmalı. Tuzunu, cevz-i bevva-sını ve karabiberini serptikten sonra bunları karıştırarak birbirine yedirmeli. Karıştırmaya devam ederken kalan sütü sicim gibi ince akıtarak katmalı. Hemen arkasından da çırpılmış kremayı azar azar katmalı ve karışımı yarım saat kadar çırparcasına karıştırmalı. Bu süre sonunda karışımı puding kalıbına boşaltmalı. Üstünü de bir yağlı kâğıtla örtmeli. Fırına puding kalıbını rahatça alacak büyük bir kap koymalı.

Bunun içine de kalıbın üçte ikisine ulaşacak kadar kaynar su döktükten sonra kalıbı bu benmarinin içine oturtmalı. Balık pudingini 200 dereceye göre kızdırılmış termostatlı fırında elli dakika kadar benmari içinde pişirmeli. Benmarideki su azalırsa gerektiğinde yeteri kadar kaynar su katılmalıdır ki kalıptaki karışımın her yanı aynı derecede pişmiş olsun. Balık pudingi pişince kalıbı benmarisiyle fırından çıkarmalı.

Kalıptaki yağ kağıdını (veya yağlı kâğıdı) çıkarıp attıktan sonra puding kalıbını benmariden çıkarmalı ve ısıtılmış bir servis tabağına başaşağı ederek içindekini bu tabağa aktarmalı. Tabağın çevresini isteğe göre haşlanmış patatesle, füme edilmiş som balığıyle, bir-iki dilim limon parçasıyle ve maydanoz yapraklarıyla süsledikten sonra sıcak sıcak servis yapmalı.
lezzetler.com

Danimarke Yemekleri - "Danimarka Kanepeleri" tarifi - İskandinav yemekleri - Danviç tarifi


Danimarka Kanapeleri tarifi

Danimarka kanapeleril (ki bazıları Sandviçeı nazire olarak Danviç de derler)Batı'da oldukça ün yapmıştır. Özellikle Danimarka'da ulusal geleneklerin ayrılmaz bir parçası olan bu kanapeler Danimarka dışında da kokteyl partileri, açık vesoğuk büfelerde sık sık yer alırlar.Danimarka kanapelerinin bu başarısının sırrı son derece çeşitli olabilmelerinde yatar. Örneğin bu kanapelerin altına konan ekmekler hemen her çeşitten olabilir. Ülkemizde tost ekmeği, francala, çavdar ekmeği, kepek ekmeği vb. rahatça kullanılabilir. Göze hitap eden zenginlik ise elbette ekmeklerin üstündeki kısımdadır. Burada dikkat edilecek noktaların belli başlıları üstteki malzemenin alttaki ekmeği örtmesi ve bu sonuncusunun adeta ekmeğin üzerinden taşarmışcasma bir görünümü olması ile değişik malzeme kullanılarak renkler arasında bir karşıtlık yaratılmasıdır.

Bazı örnekler;

*Üç dilim soğuk et, çok az taze krema ve karıştırılmış turp rendesi çekirdekleri çıkartılmış siyah erik ve bir ince dilim portakal (İskandinav mutfağına dahil olan Danimarka'da da, diğer İskandinav ülkelerinde sık görüldüğü gibi, tatlı ve tuzlu çoğu kez biraradadır.)

• Yeşil salata yaprağı üzerinde, küçük bir rosto parçası yuvarlak domates ve ince hıyar dilimi, tere veya maydanoz.

• Ortadoğu mutfağının çiğ köftesine benzer, Batı'da çok ünlü olan, Stek Tartar. (Biraz tuz ve bolca karabiberle yoğrulmuş çiğ kıyma.) Ortasında yumurta sarısı, onun çevresinde zeytinler, onun da çevresinde ince kıyılmış çiğ soğan.

• Yeşil salata yaprağı üzerinde yuvarlak sarılmış rozbif düimleri ve değişik biçimlerde kesilmiş kornişon turşusu.

• Yeşil salata yaprağı üzerinde, yuvarlak kesilmiş domates ve yumurta dilimleri ve ikisinin arasında da üstü havyarla süslenmiş mayonez sosu.

• Kaşar, çedar, gravyer veya benzeri peynir dilimlerinin üzerinde bölünmüş domates dilimleri ile su teresi veya maydanoz benzeri bir yeşillik.

• Yuvarlak sarılmış jambon dilimleri üzerinde bir kaşık rus salatası ve onun da üzerinde ince birer dilim salatalık, domates ve haşlanmış katı yumurta.

• Füme somon dilimleri üzerinde, soğuk halde, yağda pişmiş çırpılmış yumurta.

• Pate üzerinde çok ince kesümiş salatalık düimleri ve mantar. • Beyaz halka soğanlarla süslenmiş salam dilimleri.

• Yeşil salata yaprağı üzerinde boylamasına kesilmiş haşlanmış katı yumurta dilimleri, bir adet dörde bölünmüş domates dilimi, bir dilim çiğ jambon ve tere veya maydanoz.

• Danimarka'nın blö peyniri veya roquefort'dan bir dilim, ortasında bir halka soğan içinde çiğ yumurta sarısı ve onun çevresinde de dört yuvarlak dilim kırmızı turp.
lezzetler.com

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)