Danimarka Vatandaşlık Sınavı - Danimarka'da Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı - Danimarka Vatandaşlık Sınavında zor sorular

Danimarka Halk Partisi'nin (DF) girişimleriyle zorlaştırılan Vatandaşlık sınavı, girenler için tam bir hezimet oldu. Daha önce Entegrasyon bakanlığının yayınladığı 200 soru içinden 40'ının sorulduğu sınavda bu kez 180 sayfalık bir kitaptan hazırlanan 40 soru soruldu. DF, soruların önceden yayınlanmasının sınavı anlamsız kıldığını belirtip, hükümeti değişiklik yapmaya zorlamıştı.

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor.

Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Katılımcıların Danimarka kültürü ve tarihiyle ilgili bilgilerinin ölçüldüğü sınavda başarı oranının çok düşük olması dil okullarını alarma geçirdi. Sınavın iptal edilmesi gerektiğini ifade eden Frederisberg'teki VIF dil okulu müdürü Lotte Darre sınavı "tamamıyla kabul edilemez ve uygunsuz" olarak değerlendirdi. Danimarka'nın en büyük dil okulu olan Laerdansk'dan Poul Neergaard'de benzer bir tepki göstererek soruların saçmalık sınırında gezindiğini ifade etti. "Absürd ve gereksiz tarihi detaylarla ilgili bilgi istiyorlar oysa başvuru sahiplerinin modern Danimarka toplumunun nasıl işlediğiyle ilgili genel bilgileri test edilmeliydi." diyen Poul Neergaard sınavın bu haliyle kabul edilemez olduğunu belirtti.


Yılda iki sefer yapılan sınavda bu yıl pek çok yeni düzenleme yapılmıştı. Öncelikle sınavın süresi değiştirilmiş 60 dakika 45 dakikaya indirilmişti. Ayrıca önceki sınavlarda 200 soru arasından belirlenen 40 soru soruluyor ve 28 doğru cevap vermek sınavı geçmeye yetiyordu. Ancak yapılan değişikliklerle sorular 180 sayfalık bir kitaptan seçilmeye ve 40 sorunun en az 32'sine doğru cevap verenler başarılı sayılmaya başlanmıştı. Daha önce Entegrasyon Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanan Vatandaşlık testi 200 sorudan oluşuyordu. Sorular Kraliyet, Danimarka bayrağı, haklar ve görevler, kültür ve gelenek, Danimarka coğrafyası ve toplumu, Danimarka tarihi ve kültürü, yönetim biçimi, belediyeler ve görevleri, Danimarka ve çevresi, Danimarka ekonomisi ve refah toplumu ile kilise ve inanç konularından oluşuyordu. Her soru için 3 şık bulunurken, Entegrasyon bakanlığının kamuoyuna açıkladığı Vatandaşlık testinde çıkacak 200 soru, "Danimarka'da şu anki devletin ve kraliyetim başı kim?" sorusuyla başlayıp, "Danimarka'da 2. büyük din hangisi?" sorusuyla bitiyordu.
Kaynak: Internet haberlerinden alıntı

İsveç'te müslüman kadınlara Burkini giyme izni - Burkini mayo İsveç yüzme havuzlarında - Müslüman bayanlar Burkini mayo giyip yüzebilecek

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor.

İsveç'in Borås kentinde belediyeye ait Stadsparksbadet yüzme havuzu, 30 İsveç kronu (3 Euro) karşılığında Burkini kiralıyor. Daha önce müşterilerinin bir kısmının uzun pantolon ve t-şortla havuza girdiklerini söyleyen havuz Müdürü Anette Ekberg, "Alternatif sunamadığımız için bu şekilde girmelerini yasaklamak istemiyorduk. Burkini iyi bir çözüm oldu" dedi. Borås Tidning (BT) gazetesine konuşan Anette Ekberg, Burkini kararının yükselen bir talep sonucu alındığını ifade etti. Burkini materyallinin hijyen açısından da tercih edildiğini söyleyen Ekberg, talep durumunda ilerde satmayı da düşündüklerini kaydetti.


Öte yandan, İngiltere'de de yetkililer, yüzme dersine katılmak isteyen Müslüman bayan öğrencilerin Burkini giymelerine izin verdi. Ealing Konsülü, mahalli havuzlarda Burkini bulundurmalarını da istedi.


Burkini, ilk defa Avustralya'nın Sidney kentinde yaşayan modacı Aheda Zanetti tarafından tasarlanmıştı.
Kaynak: Yeni Şafak

İsveç'te isyan - İsveç'te müslüman göçmenler polisle çatıştı - Malmö'de müslüman gençler olay çıkardı

İsveç’in güneyindeki Malmö kentinde bir Müslüman kültür merkezinin kapatılmasının ardından çıkan olaylarda, yaklaşık 100 gençten oluşan bir grup polisle çatıştı.

Polis sözcüsü Ewa-Gun Westford, yaptığı açıklamada kentte önceki gece de gençlerle güvenlik güçlerinin çatıştığını belirterek, dün gece kentte birçok aracın ve çöp kutusunun ateşe verildiğini kaydetti. Sözcü, “çok zor bir gece oldu. Dün ateşe verilen birkaç araç var, kamu malına da büyük zarar verildi, güvenlik güçlerine taş atıldı” dedi.

Olaylara karışan bir kişinin gözaltına alındığını belirten sözcü, olayların Malmö’de çok sayıda göçmenin yaşadığı Rosengaard mahallesindeki bir Müslüman kültür merkezinin kapatılmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Binanın sahibinin mülkü başka bir amaçla kullanmak istediği ve kültür merkezi yetkililerinin binayı boşalttığı, ancak bir grup gencin 24 Kasım’da binayı işgal ettiği belirtildi. Polisin hafta başında binayı boşalttığı, ancak polislerin bölgeden ayrılmasından hemen sonra gençlerin tekrar binaya girdiği kaydedildi.
Radikal Gazetesi

Finlandiya'nın dedektif sivrisineği - Kan emici sivrisinek Fin polisine yardım etti

Finlandiya'da çalıntı araçtaki sivrisinek, polisi bir şüpheliye götürdü.

Müfettiş Sakari Palomaki, bir garaj yakınında bulunan araçta inceleme yapan polislerin, "tıka basa kan emmiş" bir sivrisineği fark ettiğini belirtti.
Palomaki, daha sonra sivrisineğin laboratuvara gönderildiğini, tahlilin ardından sivrisineğin emdiği kanın arananlar listesindeki bir şüpheliye ait olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Müfettiş, şüphelilerin aranması sırasında sivrisineklerin kullanılmasının alışılmadık olduğunu, stajda suç yerindeki sivrisineklere bakılması yönünde bir eğitim almadıklarını anlattı.

Aracı çaldığını inkar eden şüphelinin suçlanması için "sivrisinek kanıtının" yeterli olup olmadığına yargıç karar verecek.

İskandinavya'da telekulak krizi - İsveç Norveçlilerin telefon ve internet görüşmeleri dinliyor - Norveç'ten İsveçe telekulak suçlaması

İsveç'te yürürlükte olan tartışmalı telekulak yasası kapsamında Norveç'teki telefon ve internet görüşmelerinin de dinlendiği iddiası Oslo'daki siyasi partileri kızdırdı.

Norveç'teki Sosyal Liberal Parti, kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle İsveç'i Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne vermeye hazırlanıyor.

Norveç internet ağlarının dünyayla bağlantılarının büyük bir kısmı İsveç üzerinden geçiyor. Bu nedenle İsveç'in Norveç halkını ve şirketlerini 'dinlemesi' söz konusu. Norveç'te daha önce Liberal Parti de bu konuda hukuki işlem başlatılmasını talep etmişti.

Konuyla ilgili gazetelere yorum gönderen İsveçlilerin bir kısmı Norveç'i haklı görürken, bazıları da geçmiş yüzyıllarda iki ülke arasında yapılan savaşlara gönderme yaparak "tarih tekerrür ediyor" nitelemesini yaptı.

Kantele ve Kanun - Kuzenlerin (Türkler ve Finliler) kanun ve kantele simgeleriyle buluştular

Finlilerin ünlü çalgısı Kantele ile Türk Müziği’nin vazgeçilmez enstrümanı Kanun, önceki gece İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall (Saatli bina)’da coşkuyla buluştular.

Iki kuzenin (Türkler ve Finliler) kanun ve kantele simgeleriyle buluşmaları öncesi Finlandiya Milli günü nedeniyle bir kokteyl verildi.
Kokteyl sonrası bir konuşma yapan DEİK Türk-Fin İş Konseyi ve İntekno Şirketler Grubu Başkanı Halil Kulluk, iki ülkenin kuzen olduklarının altını çizerek şunları söyledi.

“Türkçe ve Fince Ural-Altay dil grubuna mensuplar. Her iki dilin yapısal benzerliği Türkiye ve Finlandiya’nın birbirlerini kuzen olarak addetmesine yol açıyor. 8 Ekim 2008 tarihinde Finlandiya’da gerçekleşen ve iki ülkenin Cumhurbaşkanlarınında katıldığı Türk-Finlandiya İş Konseyi toplantısında ‘A Quest for the Reunion of Two Cousins’ yani ‘İki Kuzenin Tekrar Kavuşma Araştırması’ temalı bir bölüm oluşturuldu. Bu günde Istanbul’da iki kuzen; kanun ve kantele simgeleriyle buluşuyorlar. Bu buluşmanın gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz.”


Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Kirsti Eskelinen, bazı tarihçilerin iki ülkenin dillerinin aynı kökten geldiğini söylediklerini hatılatarak, “İstanbul’da belki de ilk defa Kanun ve Kantele buluşuyor, Burada iki dili bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Finlandiya AB Sürecinizi destekliyor
Finlandiya ile Türkiye ilişkilerinin mükemmel olduğuna, bunun ekonomi ve kültürde de gelişmesi gerektiğine inancını vurgulayan Büyükelçi Kirsti Eskelinen, Finlandiya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini koşulsuz desteklediğini de belirtti.
Konuşmalardan sonra Göksel Baktagir (Kanun), Selim Güler (Klasik Kemençe), Yurdal Tokcan (Ud), Emrullah Şengüller (Çello), Eyüp Hamiş (Ney) Sumru Ağıryürüyen (Vokal), Serdar Pazarcıoğlu (Keman), Bülent Elmas (Perküsyon) ve Oray Yay (Perküsyon)’dan oluşan İntekno İstanbul Sazendeleri “Hoşgörü” temalı konsere başladılar. Göksel Baktagir, Murat İşbilen ve Yurdal Tokcan’a ait özgün eserlerle izleyenleri büyüleyen Sazendeler’in daveti ile sahne alan Finli Kantele virtiözü Timo Vaananen, Neerem ve Syammestain adlı iki Fin ezgisi seslendirdi. Kanun ile Kantele’nin karşılıklı nağmelerine yer verilen bölümün ardından Timo Vaananen ve İntekno İstanbul Sazendeleri tamamen doğaçlama olarak “Kültür Kafiyeleri” adıyla izleyenleri Türkiye ve Finlandiya’nın sınırlarında, dağlarında dolaştırdılar.
Dinleyenlerin ayakta alkışladığı konsere Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Maria Szekely, ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran da katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran Kanun ve Kantelenin üniversitelerinde buluşmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.
Kaynak: Rotahaber

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)