Finlandiya'da sigara yasaklanıyor - Sigaranın Yasak Olduğu Ülkeler

Finlandiya'da sigara tamamen yasak mı.

Finlandiya hükümeti, ilkbahara kadar tüm ülkede sigarayı tamamen yasaklamaya hazırlanıyor. Yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa tasarısında tütün ürünlerinin raflardan tamamen kalkması, hatta insanların özel araçlarında bile, eğer araçta 18 yaşından küçük biri varsa sigara yasağı öngörülüyor.

19 Ocak 2010

Finlandiya Dışişleri Bakanı Ilkka Oksala, yeni yasa tasarısının sigaradan kesin olarak "kurtulmayı" öngördüğünü belirterek, bunun tütün üreticilerine karşı bir savaş değil, halkın sağlığıyla ilgili bir durum olduğunu vurguladı.
Tütün üreticileri hükümetin kararına karşı resmi şikayette bulunmayı düşünüyor.

Bu arada, halkın sigara tiryakisi olan yüzde 20'sinin çoğunluğu da hükümetin kararını destekliyor.

Danimarka akraba evliliği vizesi - Danimarka'dan Oturma iznine akraba evliliği engeli

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde yaşayan genç, Danimarka vatandaşı olan teyzesinin kızı ile 5 yıldır evli olmasına karşın, ''akraba evliliği'' gerekçe gösterilerek, bu ülkeden oturum izni alamayınca, ayrı yaşadığı eşiyle internet üzerinden iletişim kuruyor.

Şarkışla'da yaşayan Bilal Ünalan (31), yaptığı açıklamada, Danimarka vatandaşı olan teyzesinin kızı Emine Ünalan (38) ile 5 yıldır evli olduğunu, ancak ''akraba evliliği'' gerekçe gösterilerek, Danimarka'da oturum izni alamadığı için eşinden 5 yıldır ayrı yaşadığını söyledi.

Evlendikten sonra Danimarka'ya gittiğini ifade eden Ünalan, 3 aylığına aldığı ''aile ziyareti vizesi'' bitince Danimarka'dan sınır dışı edildiğini kaydetti.

Oturum izni alabilmek için başvurduklarını belirten Ünalan, ''18 ay başvuruya gelecek yanıtı bekledik daha sonra oturum izni vizesi alamayacağımızı bize ilettiler. Teyze çocukları olmamız nedeniyle vizenin verilmediğini söylediler'' dedi.

-DOĞACAK BEBEĞİNİN YANINDA OLMAK İSTİYOR-

Eşinden 5 yıldır ayrı yaşadığını ifade eden Bilal Ünalan, ''Ben Türkiye'deyim, eşim Danimarka'da. Bu süreç bizi psikolojik olarak çok etkiledi. Eşimle sadece internet kafelerde, MSN'den görüşebiliyorum. Bir süre sonra bebeğimiz dünyaya gelecek ve ben onun yanında olamayacağım. Ben eşimin ve çocuğumun yanında olmak istiyorum'' diye konuştu.

Eşinin sadece yaz tatillerinde Türkiye'ye geldiğini, sadece o dönemde görüşebildiklerini bildiren Ünalan, oturum vizesi olabilmek için son bir kez daha Danimarka Konsolosluğuna başvurduğunu, sonucu beklediğini söyledi.

Ünalan, vize alabilmek için yetkililerden yardım istedi.

Kaynak: Stargazete.com.tr

Türkiye Norveç’e çok kızdı - Norveç’te bir Türke polis dayağı - Türkiye Norveç Gerilimi

Türkiye, Fedai Uçarlı’nın Oslo’da hasta kayınvalidesi Döndü Tulum için bağırarak ambulans istediği gerekçesiyle polis tarafından dövülmesi ve bu sırada anne Tulum’un ölümü nedeniyle Norveç’e nota verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olayda bir ihmal ve kusurun olup olmadığının araştırılması için Norveç Büyükelçiliği’ne bir nota verilerek girişimde bulunulduğunu açıkladı. Davutoğlu, Oslo Büyükelçiliğimiz’in de olayı yakinen takip ettiğini belirtti. Bakan, “Vatandaşımız Döndü Tulum’un maalesef çok acı bir şekilde kaybı, bizi büyük bir teessüre sevk etmiştir. Etnik, dini, kökeni ne olursa olsun, medeni bir toplumda karşılaşılmaması gereken bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.
Bu arada Döndü Tulum’un (63) cenazesi dün havayoluyla getirildiği İstanbul´dan başka bir uçakla toprağa verileceği Samsun’a gönderildi. Döndü Tulum’un oğlu Kutluay Tulum, Norveç polisinin insanlık ayıbı işlediğini belirterek “Norveç zengin bir ülke ama insanlık bakımdan fakir” dedi. Ambulans ekibine geç kaldığı için bağıran damat Fedai Uçarlı Norveç polisinden dayak yemişti.

Kaynak: Hürriyet

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)