Norveç'te yaşayan birinden Norveç'te eğitim konusunda bilgileri - Norveç'te üniversite okumanın şartları ve kayıt bilgileri

Norveç'te Siyasal Bilgiler okuyan ve 2002 yılından beri orada yaşayan bir arkadaşımızın Türkiye'den Norveç'e üniversite eğitimi almaya gelmek isteyenler için verdigi bilgileri aşagida okuyabilirsiniz.

Tecrübelerini ve bu degerli bilgileri bizimle paylaştıgı icin kendisine cok teşekkur ediyoruz.

2002 yılından beri Norveç'te yaşıyorum. Buraya geldiğim günden beri bu ülke beni mest etmeye devam ediyor. Bu güzelim ülkeyi size tanıtmak istiyorum çünkü bu ülkede gerçek anlamda istediğiniz her şeyi elde etme olanağınız var. Norveç, size fırsatlar sunuyor ve bu fırsatları değerlendirmek sizin elinizde.

Norveç, vatandaşlarına ve yurtdışından gelen öğrencilere eğitim fırsatları sunuyor. Bir Diyarbakırlı olarak sizlerin de bu fırsatları değerlendirmeniz için bu yazıyı kaleme aldım.

Şu anda Norveç'te siyasal bilimler okuyorum. Okulun genel eğitim ve sosyal yönünden çok memnunum. Hem okuyorum hem de çalışıyorum. Biraz soğuk ama o kadar da idare edilir.

Norveç'te eğitime geçmeden önce size ülke hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Norveç, bir kuzey Avrupa ülkesi olup, İskandinavya yarım adasının batısında yer alır. Batısında Kuzey denizleri, Kuzeyinde Brantshave (Barents denizi), Doğusunda İsveç, Finlandiya ve Rusya bulunmaktadır.

Norveç'in yüzölçümü 323 802 km2, nüfusu 4 769 073 dur. Başkenti Oslo'dur ve nüfusu yaklaşık 573 388'dir. Bergen, Trondheim, Kristiansand ve Stavenger önemli şehirlerindendir. Kişi basına düsen yıllık ulusal gelir 35000 dolardır.

Türkiye'den üniversitelere nasıl başvurulur?
Norveç'te üniversite eğitimi tamamen ücretsiz olup, sadece yıllık 1500 krone harç veriyorsun. Yasam maliyetleri de gayet uygundur. Yıllık yasam maliyetleri 6000 Euro civarındadır.

Türkiye'den kimler başvurabilir?
Türkiye'den başvurmak için en az üniversite bire gitmiş veya kaydınızı yaptırmış olmanız gerekiyor. Bazı ülkelerde başvuru şartları değişebiliyor. Ancak bazı okullar IELTS ve TOEFL'dan İngilizce seviye durumunuzu belirleyen kağıt istemektedir. Eğer İngilizceniz iyi durumda değilse, pek endişeye gerek yok. Çünkü burada bazı üniversitelerde Norveç'çe dil kursu verilmektedir. Bu demek oluyor ki, üniversitedeki ilk senenizi Norveççe öğrenerek geçirebilirsiniz. İngilizcesi olmayanlar, Norveç'te kurslara devam edebilirler. Devlet okullarında dil eğitimine yönelik programlar mevcut. Devlet üniversiteleri akademik, yazma, dinleme ve okuma gibi hazırlık programlarıyla sizi üniversite eğitimine hazırlıyorlar.

Eğer başvurunuz kabul edilip buraya gelirseniz, Norveç size hem çalışma hem de okuma hakki verecektir. Siz okul okurken ayrıca çalışabilirsiniz. Norveç Kanunları'na göre ülkeye gelen yabancı bir öğrenci haftalık 21 saat çalışma hakkına sahip oluyor. Bu demek oluyor ki, eğer is bulursanız kendi masraflarınızı kendiniz karşılayabilirsiniz. Haftalık 21 saat çalışma izni size ekonomik bağımsızlık kazandıracaktır. Ailenize yük olmayacaksınız.

Müracaat ederken sizden istenilen belgeler:
- Öğrenciler için başvuru formu
- İstenilen niteliklerde pasaport fotoğrafı
- Öğrenci belgesi ve okuduğunuz okuldan alınan resmi yazı
- Öğrenim görmek istediğiniz kurumdan kabul belgesi
- Geçim belgesi (yaklaşık 80000 – 85000 krone arasında paranın Norveç'te bir banka hesabına yatırıldığına dair bir belge)
- Pasaport fotokopisi
(Bu bilgileri Norveç Konsolosluğu'ndan da öğrenebilirsiniz)

Norveç'e öğrenci olarak gelmek isteyen kişilerin bütün temel şartlarının yerine getirmesi gerekiyor.

Devlet Eğitim Kredi Fonu'ndan kimler yararlanabilir?
- İskandinavya ülke vatandaşları( İsveç, Danimarka, İzlanda, Finlandiya)
- Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin vatandaşları
- Siyasi mülteciler ve ülkeye gelen mülteciler
- Ve ayrıca gelişmekte olan ülkeler.

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)