İsveç’te Master Eğitimi - İsveç Master Proğramları - İsveç'te Doktora Eğitimi, İsveç Üniversitelerinde Doktora ve Master, İsveç öğrencI bursları,

İSVEÇ'TE MASTER PROĞRAMLARI

İsveç’te İngilizce yürütülen yaklaşık 150 Master eğitimi mevcuttur. Bunlardan yaklaşık 40 tanesi teknoloji ve mühendislik içerir. Master programına yada Doktoranızı yapabilmeniz içinde, bununla ilgili bir Üniversite diplomanız gerekir. Bir kaç Master proğramı dışında tüm Master proğramları devlet tarafından finanse edildiğinden dolayı, tüm İsveçli ve yabancı öğrencilere ücretsizdir. İsveç’te ‘Master’s degree’ karşılığı olan ‘Magisterexamen’ eğitimi İngilizce verilir.

Öğrencilerin İsveç’te bir Master proğramına kabul edilmeleri için İsveç Yüksek Öğreniminde 120 kredi puanına tekabül eden puan almaları gerekir. Öğrencinin başvuru kabulü her Üniversitenin ilgili bölümü tarafından verilir. Bazı Master proğramlarında, öğrencinin karşılaması gereken özel giriş şartları’da mevcuttur.
Genel olarak Master proğramları bir yıl olmakla beraber 40 kredi puanına tekabül eder. Bunun dışında bazı proğramlar, özellikle mühendislik dalında, 60 kredi puanına tekabül edip bir buçuk yıl sürer.

‘Magisterexamen’ eğitimi ilgi alanına göre ve akademik geçmişinize göre iki şekilde verilir İsveç’te:

-‘ders eni’, geçmiş akademik kariyerlerine bir başka konuyu eklemek isteyen öğrenciler için

-‘ders derinliği’ geçmiş akademik kariyerlerine aynı konu ile devam etmek isteyen öğrenciler için uygundur. Öğrencilerden genel olarak en az 20 kredi puanına tekabül eden bir yada 10 kredi puanına tekabül eden iki bağımsız tez istenir.


GİRİŞ ŞARTLARI
Genel giriş şartı, İsveç yüksek eğitim sisteminde 120 kredi puanına tekabül etmek üzere öğrencinin 120 kredi puanlık diploması yada derecesi olması gerekir. Bir ‘Bachelor’s degree’ bu koşul için yeterlidir. Bunun dışında öğrenciler ‘proficiency in English’ belge ile kanıtlamaları gerekir. TOEFL yada MELAB örnek kabul edilen testlerdir.
Ardından seçilme prosedürü, öğrencinin başvurduğu Üniversite yada Üniversite koleji tarafından öğrencinin aldığı notlar ve daha önce okuduğu kurslara göre yapılır. Bütün bunlar öğrencinin başvuru neticesini etkiler.

İSVEÇ'TE DOKTORA EĞİTİMİ/ARAŞTIRMACI EĞİTİMİ
Araştırmacı bölümlerin genel olarak resmi İsveççe dilini bilme şartı olmasa da, İsveççe yi bilmek yinede bir çok dersin ve seminerin İsveççe’de yürütüldüğünden dolayı gerekir.Öğrenciler doktora eğitiminin yanı sıra İsveççe dili dersi alması da tavsiye edilir.


BAŞVURMA YÖNTEMİ
Başvurma prosedürü Üniversiteden Üniversiteye göre biraz değişken olsa da genel prosedür aşağıdaki gibidir:

Tüm başvurular (hem İngilizce hem İsveççe) doğrudan, başvurulan Üniversiteye yada Üniversite kolejine yapılır. Son başvuru tarihleri değişken olsa da, genel olarak sonbahar dönemi için son başvuru tarihleri Nisan ortalarındayken, ilkbahar dönemi için son başvuru tarihleri Ekim ortasındadır. Başvuru formları ve bilgi her Üniversitede ve Üniversitenin web sayfasında mevcuttur.

Lisans seviyesindeki başvuruların çoğu National Admissions Office for Higher Education tarafına yapılır. Burada öğrenciler direk olarak ilgilendikleri bölümlere başvurmaz. Başvurma broşürleri (sadece İsveççe) İlkbahar dönemi için Ağustos ayından itibaren bulunur (son başvuru tarihi 15 Ekim) ve sonbahar dönemi için Şubat ayından itibaren bulunur (son başvuru tarihi 15 Nisan).

Notlarınızın İngilizceye çevirili olması gerekir, bunun yanı sıra bazı Üniversiteler İngilizce dışında Almanca, Fransızca ve İspanyolca kabul edebilirler. Üniversitelerin çoğu yetkili çevirmen tarafından yapılmış çevirileri kabul eder. Bu konuda daha net bilgi edinmeniz için başvurmak istediğiniz Üniversite ile görüşmeniz gerekir.


İSVEÇTE ‘EUROPEAN STUDIES-İSVEÇ-TÜRK BURSLARI
Öğrenci seviyesi: Söz konusu burslar genel olarak Master seviyesi eğitim için geçerlidir fakat Doktora eğitimi içinde mevcuttur.

Öğrenci dönemi: Burslar iki dönem için verilir fakat uzatılma ihtimali vardır.

Eğitim alanı: Avrupa eğitim dalına öncelik tanınırken, başka eğitim alanlarına da burs verilir.

Dil: Üniversite ve Üniversite Kolejlerine kabul edilmek üzere, öğrencinin İngilizcesi uluslararası profieciency test ile onaylanması gerekmektedir. Söz konusu geçerli olan testlerin örneği: TOEFL, IELTS, MELAB yada Cambridge First Certificate. Öğrenci kabul edilmek için gereken puanı öğrenmek üzere ilgili Üniversite ile kontak kurması gerekir.
Burs şartları: Şu an burs araştırmacı ve master öğrencileri için aylık 7,400 SEK olmakla beraber, PhD diploması olan öğrencilerimiz için 9,000 SEK’dir. Söz konusu burslar tek öğrencinin geçimi içindir ve diğer aile mensuplarının masraflarını karşılamaz. Burs alan öğrenci, burs aldığı süre içinde herhangi hastalığa yada kazaya karşı İsveç Enstitüsü tarafından sigortalıdır.

Nasıl başvurulur:
Master proğramları
Master proğramı başvuruları doğrudan ilgili Üniversite/Üniversite kolejine gönderilmelidir.

İlgili Üniversite yada Üniversite Koleji kısıtlı sayıda öğrenciyi İsveç Enstitüsüne burs için tavsiyede bulunur. Ardından İsveç Enstitüsü burs alacak olan öğrencileri seçer.

Master proğramı seviyesinde öğrenciler kesinlikle burs başvurularını direkt olarak İsveç Enstitüsüne göndermemeliler, doğrudan İsveç Enstitüsüne gönderilen başvurular dikkate alınmaz.

Öğrencilerin Master proğram başvuruları ile ilgili olan tüm soruları direkt olarak ilgili Üniversiteye yapmalıdır.

İleri Üniversite seviyesi, Doktora bölümü ve Doktora sonrası eğitim .

Başvurudan önce başvuru yapmak isteyen öğrenci kabul için bir İsveç Üniversite bölümü ile kont gerekir.. Bu kont başvuran öğrencinin bulunduğu Enstitüde görevli olan Profesör yada Akademik Tavsiyecisi (Academic Adviser) tarafından da yapılabilir.

Başvurduğunuz Enstitü size davetiye göndermesi için minimum şart, başvuranın net bir şekilde öğrenim görmek istediği dalı yada araştırmayı belirtip yanında özgeçmişini göndermesi.

Başvuru formlarını öğrenciler İsveç Enstitüsünün web sayfasından http://www.si.se/ temin edebilirler.


Önemli adresler:
The Consulate General of Sweden in İstanbul
P.K 12580072 BeyoğluİSTANBUL
Fax: +212 252 41 14

The Swedish İnstitute (İsveç Enstitüsü)
Skeppsbron
2Box 7434SE-103 91
Stockholm Sweden


Bu konularda bilgiler veren bir diger konu da burada: İsveç’te Eğitim - İsveç Üniversite Kayıtları

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)