Norveç'e Sığınma ve oradaki yaşam konusunda genel bigliler:
Bolum 1 - Sağlık (sayfa 2)
Diş sağlığı
Cinsel yoldan bulaşan hastalıklar
Cinsel yoldan bulaşan hastalıkların hepsi cinsel ilişki yoluyla geçer. Prezervatifler ve kadınlar için üretilmiş prezervatifler cinsel yoldan bulaşan hastalıkların yayılmasını önleyen gebelik önleyici araçlardır. Birçok süpermarketten ve eczanelerden prezervatif temin edebilirsiniz. Kadınlar için üretilmiş prezervatifler eczanelerde bulunmaktadır.
Cinsel yoldan bulaşan hastalıkların teşhis ve tedavisini ücretsiz olarak temin etme hakkınız vardır. Cinsel yoldan bulaşan hastalıklara örnek olarak HIV, gonnorea, frengi, uçuk, Chlamdia ve cinsel bölge siğilleri sayılabilir.
Daha fazla bilgi edinmek isterseniz kabul merkezi personeline ya da doktorunuza danışın.
HIV/AIDS
Norveç’e geldiğinizde HIV testinden geçmeniz teklif edilmiştir. HIV, korunmasız cinsel ilişki ve kan nakli yoluyla geçer. Ayrıca anne sütü yoluyla da geçebilir. Prezervatifler sizi HIV’e karşı korur. Birlikte olduğunuz kişinin hastalık taşıyıp taşımadığından emin değilseniz her türlü cinsel ilişki sırasında prezer-vatif kullanın. Diğer insanlarla günlük temaslarınızdan HIV kapmazsınız. Eğer HIV ya da AIDS taşıyorsanız tıbbi yardım talep hakkınız vardır. Daha fazla bilgi almak için kabul merkezi personeline ya da doktorunuza danışın.
Kadınların sünnet edilmesi
Norveç’e gelen kadınların birçoğu sünnet edilmiştir. Sünnet kadınlar için ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Profesyonel sağlık personeli sünnet edilmiş kadınlara tavsiyelerde bulunabilir ve onlara yardımcı olabilir.
Gebelikten Korunma
Tıbbi uzmanlar hamileliği önlemek için size çeşitli önerilerde bulunabilirler. Erkekler için en yaygın yöntem prezervatiftir. Kadınların doğum kontrol hapları, ,iğneleri veya bantları ve sarım gibi seçenekleri vardır. Size ve durumunuza en uygunu için bir tıbbi uzmana danışın.
Kürtaj Norveç’te gebeliklerinin ilk 12 haftasında kürtaj kararı kadına bırakılmıştır. Bir doktor, rahip, imam ya da başka birinin onayına gerek yoktur. Kadının kocasının, bebeğin babası olsa bile, bu konuda karar hakkı yoktur. Eğer kadın kürtaj yaptırmak istiyorsa bir doktora ya da ebeye başvurmalıdır. Eğer gebeliğin on ikinci haftasından sonra kürtaj isteniyorsa en yakın -hastanedeki pratisyen hekimlerden oluşan bir -kurulun onayı gerekir. Kadının ebesi ya da doktoru başvuru sırasında ona yardım etmekle yükümlüdür.
Doğum öncesi bakım
Hamile olmanız durumunda doğum öncesi düzenli kontrole gitmeniz -gerekir. Bir ebe ya da doktora gözükmek ya da bir bebek ve çocuk kliniğinden randevu almak sizin seçiminizdir. Hem ebeler hem de doktorlar bu kontrolleri yapabilecek şekilde eğitilmişlerdir. Eğer dilerseniz randevuya yanınızda biri ile beraber gidebilirsiniz. Eğer gebeliğiniz sırasında komplikasyonlar görülürse doktorunuz ya da ebeniz sizi bir uzmana sevk edebilir.
Doğum öncesi düzenli kontrollere gitmenin birçok avantajı vardır. -Böylelikle hem sizin hem de doğmamış bebeğinizin sağlığı kontrol altına alınmış olur ve gebeliğiniz sırasında bilgi ve yardım alırsınız. Doğum öncesi kontroller ücretsizdir.
Sağlık konusunda bilgilerin 2. sayfası icin Tıklayın
Norveç'e sığınma ve yerleşme konusu ana sayfasına gitmek icin tıklayın