Norveç'e yerleşmek veya sığınmak isteyenler icin bilgiler 1 "Sağlık" - Norveç'te yaşam ve göçmenlik - Norveç ve Sağlık,

Norveç'e Sığınma için Başvuru detayları sayfasi icin Tıklayınız


Norveç'e Sığınma ve oradaki yaşam konusunda genel bigliler:
Bolum 1 - Sağlık (sayfa 1)

Sağlık
Sağlıklı olmak herkes için önemlidir. Bu bölümde size talep etme hakkınız bulunan tıbbi yardım türleri ve kişisel sağlığınıza nasıl dikkat edeceğinize dair öneriler bulunmaktadır.

Hasta olmak sığınma talebinizin kabulü için gerekli olan koşullara sahip olmanızı zorlaştırmaz. Bu yüzden eğer ciddi bir hastalık ya da rahatsızlığa sahipseniz bunu sağlık personeline belirtmelisiniz. Norveç’te tedavi edilebilirsiniz. Ayrıca sağlığınızı daha iyi duruma getirmek için yardım alabilirsiniz.

Norveç’teki tüm sağlık perso-neli hastalarının kişisel mahremiyetini koruma görevi taşır. Bu demektir ki sağlık durumunuzu siz izin vermedikçe kimseye söyleme izinleri yoktur. Hatta herhangi bir kimseye isminizi verme ya da bu kişilere hasta olduğunuzu belirtme izinleri bile yoktur.

Bir tercümana mı ihtiyaç duyuyorsunuz?
Karşınızdaki kişinin ne söylediğini anlayıp anlayamayacağınızdan emin olamıyorsanız bir tercüman talep etme hakkınız vardır. Sağlık perso-neli gerekli olduğuna kanaat getirdikleri durumlarda size bir tercüman sağlamaktan sorumludurlar. Bazı durumlarda telefon görüşmesi yolu ile tercüme yapılabilir. Eğer bir tercümana ihtiyaç duyuyorsanız bunu doktorla randevunuzdan önce bildirmelisiniz. Bir tercüman bulmak birkaç gün sürebilir. Tüm tercümanların gizlilik vazifeleri vardır.

Zamanında gelme
Eğer sağlık personeliyle bir randevunuz varsa bu randevuya zamanında gitmeniz önemlidir. Eğer randevuya gidemeyecekseniz ya da geç kalacaksanız bunu bildirmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız randevunuz iptal olur ve tekrar randevu almak zorunda kalırsınız. Kural olarak, kaçırdığınız randevuların da ücretini Kendiniz ödemelisiniz.

Akut hastalık / ciddi yaralanma
Cankurtarana ihtiyacınız olduğunda 113 e telefon edin. Eğer akut bir hastalığınız varsa ya da önceden ciddi bir şekilde yaralanmışsanız bunu kabul merkezine ve / veya acil servis veya yerel hastaneye bildirmelisiniz. Eğer bu ikisini de yapamıyorsanız tedavi edilebilmeniz için birisinden yardım isteyin. Ambulansa ihtiyaç duyarsanız 113’ü arayın.

Doktor ile randevu
Eğer hastaysanız ya da sağlık problemleri yaşıyorsanız bir sağlık yetkilisi ile temasa geçin. Norveç’te herkes düzenli olarak gidebilecekleri bir doktor (Pratis-yen Hekim) seçme hakkına sahiptir. Sığınmacılar da aynı hakka sahiptir. Pratisyen hekiminize gittiğinizde konsültasyon ücretinin bir kısmını ödemelisiniz. Bu, transit kabul merkezlerinde ücretsizdir. Gerekli gördüğü durumlarda hekiminiz sizi bir uzmana yönlendirebilir. Çocuklar 12 yaşına kadar bedava sağlık hizmeti hakkına sahiptir. Psiko terapi tedavisi 18 yaşına kadar ücretsizdir.

İlaçla tedavi
Eczaneler her türlü ilacı satmaktadır. Bazı ilaçlar direk ücreti ödenerek alınabilir ancak çoğu ilaç için doktorunuzdan reçete almış olmanız gerekmektedir. Bazı ilaçlar süpermarketlerde satılabilir. Eğer kronik bir hastalık için özel bir ilaca ihtiyacınız varsa hükümet bu ilacın maliyetinin büyük kısmını karşılayacaktır. Doktorunuz bunun için bir ‘mavi reçete’ yazacaktır ve böylelikle ilacın gerçek bedelinin ufak bir kısmını ödeyeceksiniz. Hastalığa bağlı gider ve ilaçlara ait makbuzları saklayın.

Akli Sağlık
Belirsiz bir geleceğe sahip bir mülteci olmak zor olabilir. Bekleme süresi uzun olabilir. Birçok kişi ümitleri yıkılmış haldedir. Birçok kişi kaybolmuş hissi ve yalnızlık duyar. Mutsuz olmak, iyi uyuyamamak ve sinirli, yorgun olmak veya kendini güvende hissetmemek doğaldır. Bazı kişiler baş ağrısı, acı veya mide bulantısı çeker. Bu konuda kabul merkezi çalışanları veya kendi doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Akli sağlığınızı daha iyiye götürmek için kendi kendinize yapabileceğiniz şeyler vardır. Günlük egzersiz genelde buna yardımcı olur. Koşma, futbol oynama, ağırlık kaldırma ve oyunlar fiziksel ve akli sağılınız için yararlıdır. Aynı durum okuma, çalışma ve toplumsal etkinliklere katılmak için de geçerlidir. Birşeyler başarmak için konsantre olmanızı sağlayacak herşey sizin İçin iyidir. Bekleme sürecinde durgunluk sizin İçin iyi değildir.

Sığınma kabul merkezlerinde kalan kişilerden birçoğu değişik biçimlerde zulüm, savaş ve şiddete maruz kalmıştır. Bazılarında deneyimleri sonucu psikolojik problemler baş gösterir. Bu problemler bilinmedik bir ülkede ve bilinmedik bir toplumda yaşamak ile daha da gelişebilir. Psikolojik problemleriniz varsa ve yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bir sağlık personeli ile temasa geçin.

Çocukların akli sağlığı
Çocuklar kendilerini anlayacak ve destekleyecek kişilere ihtiyaç duyar. Özellikle savaş görmüş veya tacize uğramış çocuklar zarar görmeye daha açıktır. Aynı durum sevdiklerini kaybetmiş ya da çok yakınlarında ölüm olayları görmüş çocuklar için de geçerlidir. Bu çocuklar genelde yalnız kalmaktan ve karanlıktan korkar veya kendilerine kötü birşeyler olacağını düşündüklerinden tedirgin olurlar. Eğer çocuklarınız acı dolu deneyimler yaşadıysa bunları kabul merkezi personeline ya da bir doktora anlatmanız büyük önem taşır.

Beslenme
Norveç’te alışkın olduklarınızdan farklı yiyecekler yemek zorunda kalacaksınız. Kış aylarında güneş ışığı eksikliğini telafi etmek İçin D vitamini almalısınız. Sağlığınızı muhafaza etmek için sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz. Meyve, sebze, balık, et ve süt ürünleri tüketmek sizin için faydalıdır. Eğer hangi besinlerin sizin için iyi olduğundan emin değilseniz kabul merkezinden tavsiye alın. Özellikle çocuklar İçin doğru besinleri tüketmeleri önemlidir. Bu yüzden çocuğunuzun beslenmesine dikkat edin.

Temizlik ve Hijyen
Yaşadığınız yeri temiz tutmanız önemlidir. Bu, enfeksiyon riskini azaltır. Bakteriler mutfak ya da banyo gibi nemli yerlerde üreyebilir. Lavabolar, tuvaletler, duşlar, drenler ve suyun olduğu diğer tüm yerler bu yüzden temiz tutulmalıdır.

Kişisel hijyen
İyi bir kişisel hijyen hastalıkları önlemek için önemlidir. Tuvalete girdiğinizde, yemek hazırlamadan önce ve sonrasında her iki elinizi de sabunla yıkamalısınız.

Sağlık konusunda bilgilerin 2. sayfasi icin Tiklayin

Norveç'e sığınma ve yerleşme konusu ana sayfasına gitmek icin tıklayın

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)