İzlanda'da Eğitim - İzlanda'da Yüksek Öğrenim ve Burs - İzlanda Üniversiteleri - İzlanda'da Üniversitelere kayıt, İzlanda'da öğrencilik,

İZLANDA’DA YÜKSEK ÖĞRENİM VE BURS:


Genel Bilgiler:

İzlanda’da Yüksek Öğretimin temeli İzlanda Üniversitesine dayanmaktadır.Şu an toplam 8 tane yüksek öğretim veren enstitü mevcuttur.

1997 yılında belirtilen yasalar ile Yüksek Öğretimin çerçevesi ve aktiviteleri belirlenmiştir.Bu yasalar çerçevesinde geleneksel üniversiteler ve enstitüleri için ’’haskoli’’ terimi kullanılmaktadır.Farklı yasalar ile de halk eğitim merkezlerinin ve özel üniversitelerin çerçevesi belirlenmiştir.Özel üniversiteler ve halk eğitim merkezleri kendi çalışma alanlarının tanımını, araştırma , yerel organizasyonlar vs. ile yapmak zorundadır.

Tüm halk üniversitelerin yönetimi Senatoya , Rektör,Fakülte toplantılarına,fakülte birliklerine ve dekana bağlıdır.Senato; Üniversitenin temel kurallarını belirtmekte, genel politikasını belirlemektedir.

Devlet her üniversite ile performans anlaşması yapmaktadır.Bu anlaşma üniversitenin çalışmalarını ve amaç için izlenen yolu takip etmektedir ve hükümetim yapacağı maddi yardımı belirlemektedir.

İzlandalı öğrencilerin yüksek öğrenimlerini yurt dışında yapmak gibi bir gelenekleri mevcut.Yaklaşık %16 oranında öğrenci yurt dışında okumaktadır bunun geneli yüksek lisanstır.


Bulunan Enstitüler:

Ülkede toplam 8 enstitü mevcuttur.Bunların çoğu devlet üniversitesidir.Devlet desteği alan 3 tane özel üniversite vardır.Her enstitünün kendine ait çalışma programı vardır.

Bulunan 8 enstitüden en büyük olanı İzlanda Üniversitesidir.Toplam 11 tane fakültesi vardır.Bunlar; insan bilimi, ekonomi, işletme, mühendislik, hukuk, tıp, ezacılık, hemşirelik, doğa bilimi, odontoloji, sosyal bilim, ve teoloji.

Akureyri Üniversitesi; toplam 5 fakültesi vardır.Sağlık bilimi, iş yönetimi, balıkçılık, öğretmen eğitimi ve enformasyon teknolojisi.

İzlanda Eğitim Fakültesi; ilk ve orta öğretime için öğretmen yetiştirmektedir.Ayrıca beden eğitimi ve gelişim terapisi konusunda eğitim vermektedir.

İzlanda Mühendislik ve Teknoloji Koleji; yönetim, yüksek mühendis ve makine mühendisliği, laborant ve radyoloji teknoloji eğitimi vermektedir.

Hvanneyri Ziraat Üniversitesi; 2 yıllık bir program ziraat diploması veriyor artı bir yılda okunduğunda BS derecesine ulaşıyorsunuz.

Bifröst İşletme Okulu ; özel olan bu okul işletme yönetimi konusunda eğitim veriyor.Üniversite üç bölüme ayrılmış durumda.Bunlar işletme ve yönetim, iş hukuku ve açık öğretim.Ayrıca üniversite aynı zamanda hazırlık bölümünüde yönetiyor.

Reykjavik Üniversitesi üç fakültesi bulunan bir özel üniversitedir.Bölümleri: bilgisayar,hukuk ve işletme.

İzlanda Sanat Akademisi; dört enstitüsü bulunan özel bir üniversitedir. Bölümleri: Tasarım, görsel sanat, tiyatro ve müzik.


Okula Kabul:

Enstitülere kabul giriş sınavı veya bu sınava eşdeğer başka derece ile olmaktadır.Bu sınav haricinde okula kabulde iş hayatı tecrübesi olması okula kabul olabilmeyi sağlamaktadır.Genelde meslek ve teknik alanlarda çalışmış olmak yüksek öğretime kabul edilmekte etken olmaktadır.

1997 yılında belirlenen yasalara göre her enstitü kendi kabul kriterlerini belirlemektedir. Öğrenimlerini yurtdışında yapmış öğrenciler için kabul İzlanda eğitim sistemi seviyesinde öğrenim görmüş olmaları şartı aranmaktadır.

İlk yıl için kayıt yapacak olan öğrencilerin Mayıs sonu Haziran başı başvuruda bulunmaları gerekmektedir.Kuzey ülkeleri hariç diğer yabancı ülkelerden gelecek olan için son başvuru tarihi 15 Mart’ta sona ermektedir.Bazı enstitüler güz döneminde de kabul almaktadır.


Ücret, Öğrenci Finansı:

İzlanda da yüksek öğretimde öğrencilerden kayıt ücreti haricinde bir ücret talep edilmemektedir.Özel yüksek öğretim kurumları ücret almaktadır.

Yüksek öğretime başlamış olan öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmeleri için Öğrenci Borç Fonundan para talep edebilirler.Verilecek olan para öğrencinin eş durumuna veya yaşam koşullarına göre belirlenmektedir.Borç geri ödeme öğrencinin öğrenimini tamamladıktan veya öğrencilik ile ilişiği kesildikten 2 yıl sonra yapılmaktadır.EEA anlaşmasına göre Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve EEA-EFTA ülkeleri (İzlanda,Norveç ve Liechtenstein) için bu ülkelere de 1 yıl süre ile çalışmış olanlar borç para talebinde bulunabilir.Ayrıca Kuzey ülkelerinden gelen ve İzlanda’da sürekli oturum izni olan ve İzlanda’da yüksek öğrenime kayıtlı olan ve kendi ülkelerinden herhangi bir maddi yardım almayan öğrenciler borç para talebinde bulunabilir.İzlanda Borç Fonu ayrıca diğer ülke öğrencilerine de borç alma imkanı sağlamaktadır, ancak bu o iki ülke arasındaki anlaşma şartlarına göre belirlenmektedir.

İzlanda Bilim,Kültür ve Eğitim Bakanlığı, yabancı öğrencilere İzlanda Üniversitesinde İzlanda Dili ve Edebiyat alanında yüksek öğrenim gören öğrencilere 1 yıl burs imkanı sağlamaktadır.

NOT: İzlanda Eğitim Bakanlığı ve benzer linkleri sitemizde bulabilirsiniz

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)