Medine Mücevheri - Danimarka yeni bir provokasyona hazırlanıyor - Kimsenin yayınlamak istemediği “Medine Mücevheri” adlı roman Danimarka’da

Amerikalı gazete yazar Sherry Jones tarafından yazılan ve Amerikalı yayınevinin tepkilerden çekinerek yayınlamaktan vazgeçtiği “Medine Mücevheri” adlı romanı Danimarka’da yayınlanacak.

Yayın Özgürlüğü Grubu (Trykkefrihedsselskabet) sözcüsü Helle Merete Brix, “Tehditlerden korkmak bir kitabın yayınlanmasını engellememelidir. Girişimimiz Hz. Muhammed karikatürleri ardından yaratılan tartışmanın bire parçası olarak görülmelidir” dedi.

Sherry Jones’un yayın danışmanı Natasha Kern, Danimarka derneğinin kitabı yayınlama girişimlerini sevinçle karşıladıklarını ve Danimarkalıların ifade özgürlüğünün savunulmasında gösterdikleri cesaretin takdire değer bulduğunu söyledi.
ABD’de bulunan yayınevi Random house, Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasının ardından büyüyen tepkilerin benzerinden çekindiği için bu ay başında yayınlanması planlanan kitabı piyasaya çıkarmaktan vazgeçmişti.

Çeşitli ülkelerde internet ortamında dile getirilen iddialara göre romanı incelemek üzere okuyan ve yayınevine görüşlerini bildiren bazı din adamları ve akademisyenlerin, bu haliyle yayınlanması durumunda romanın, 2006 yılında yayınlanan Hz. Muhammed karikatürlerinin yarattığı tepkiden daha fazlasını çekeceğini öne sürdüler ve romanın ardından bazı şiddet olaylarının da gerçekleşebileceği uyarısında bulundular.

Tartışmalı kitapta Hz. Muhammed’in, Hz. Ayşe ile evliliği konu ediliyor. Kitabın bazı bölümlerinin pornografi olarak adlandırılabilecek pasajlar içerdiği ve 2005 yılı sonlarında Jyllands-Posten gazetesinde yayınlanan Hz. Muhammed karikatürlerinden daha geniş tepki yaratabileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Sırbistan’da bir yayınevi de kitabı yayınlamış ancak ülkedeki Müslümanların tepkisi üzerine kitabı toplatma kararı almıştı.
Kitabı Danimarka’da yayınlamaya karar veren dernek geçtiğimiz aylarda “Fitne” adlı filmiyle gündeme gelen Gert Wilders’i de Danimarka’ya davet ederek parlamento çatısı altında konuşma yapmasını sağlamıştı.

Danimarka PEN kulübünden yayınlama girişimi ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Kitap yayınlama iyi bir şeydir, korku nedeniyle kitap yayınlanmasından vazgeçilmesinin savunulacak bir yanı yoktur” denildi.
Kitabın yayınlanması ile görüşmeler devam ederken ne zaman yayınlanacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yayın Özgürlüğü Grubu (Trykkefrihedsselskabet) halen Danimarka Parlamentosunda milletvekilliği yapmakta olan Danimarka Halk partisi milletvekilleri Jesper langballe ve Sören Krarup tarafından kuruldu.
Kaynak: Haber.dk

Bunlara da bak

.

İskandinav Ulkelerinde Ne Var Ne Yok - İskandinavya Arama Kutusu

Norveç'ten Haberler

Norveç’te 40-50 kişilik bir Çeçen grubunun, bir mülteci merkezindeki Kürtlere saldırması sonucu 23 kişinin yaralandığı belirtildi.Yetkililer, pala ve çelik sopalar kuşanmış Çeçenlerin, başkent Oslo’nun güneyindeki Oestfold’daki merkeze saldırdığını, ciddi şekilde yaralanan olmadığını, ancak 23 kişinin hastaneye kaldırıldığını kaydetti devamı>>

Danimarka'dan Haberler

Zorlaştırılmış ilk Vatandaşlık sınavının sonuçları açıklandı. Her dört kişinden üçü sınavı geçmeyi başaramadı. Soruların oldukça zor ve saçma olduğunu iddia eden pek çok dil okulu sınavının iptal edilmesinin en iyi yol olacağını savunuyor. Başvuru ücretinin 600 kron olduğu sınava 5 bin 500'den fazla kişi katılmıştı. Devamı >>

İsveç'ten Haberler

Müslüman kadınlara İslam kurallarına uygun biçimde örtünerek denize - havuza girme olanağı veren Burkini, İsveç yüzme havuzlarında kiraya verilmeye başlandı. Sadece yüzü, elleri ve ayakları açıkta bırakan polyester giysi olan Burkini, yüzme dersinde Müslüman bayan öğrenciler tarafından da tercih ediliyor. devamı >>

Finlandiya'dan Haberler

Reader's Digest adlı Amerikan dergisinin yaptığı araştırmaya göre, soğuk Kuzey ülkeleri yeryüzünün en yeşil yerleri ve bunlardan Finlandiya yaşanacak için en iyi ülke. Derginin dünyanın en yeşil, en yaşanabilir ülkeler ve şehirleri araştırmasında, ilk beşi, sırasıyla ... devamı >>

Bir İskandinavya Fotografı

Bir İskandinavya Fotografı
Hameenlinna'dan kış manzarası.. (Finlandiya)