Tepkilerden çekinen Sjomannskirken isimli kilisenin, Alanya'daki şubesinin ismini de gizlemesi dikkat çekmişti. Sjomannskirken'in www. sjomannskirken.no adresindeki resmi internet sitesinde Alanya'da açılan kilisenin ismi ve görevli papazın ismi belirtilirken, resmi açılışı yapılan binanın tabelasında kilise ismi geçmemesi de gözlerden kaçmamıştı. Sjomannskirken'in logosunun kullanıldığı kilisenin ismi tepki ihtimaline karşı "Norveç Evi" olarak kullanılıyor.
"İBADETLERİNİ YAPABİLİRLER"
Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, kilisenin açılacağından haberinin olduğunu, ancak yasal müracaatlar hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Karaoğlu, "Kültür evi olarak açıldığını biliyorum. Lokal gibi de kullanıyorlar. Ancak bana kilise açacaklarına dair bir soruyla gelmemişlerdi. Artık Alanya sıradan bir Alanya değil. Değişik milletlerin toplulukları var. Bu insanlara ibadetlerini yapabilmeleri için Kültür Sarayı'nda bir yer tahsis etmiştik. Öte yandan ibadet konusunda taleplerinin olması en doğal hakları. Bana göre burada ibadet yapmalarında bir sakınca yok. Örneğin Almanya'da da çok sayıda cami yapılıyor. Yabancılara da ibadet özgürlüğü tanınmalı" dedi. Hürriyetçi Türk (Hür-Türk) Alman Dostluk Derneği Başkanı Fahri Yiğit ise, yabancıların da düşünce ve ibadet özgürlüğü olduğunu dile getirdi. Yiğit, "Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşımız 2 bin civarında cami yaptı. Orada da bu özgürlük var. Burada açılan kilisenin de kanunlar çerçevesinde olduğunu tahmin ediyorum. Müslümanlar hoşgörülüdür. Ayrıca tabelalarındaki ifadeyi de korktukları için yazdıklarını sanmıyorum. Her türlü kültürel faaliyetlerini ve dini ibaretlerini yapmalarında sakınca görmüyorum" diye konuştu.
Saadet Partisi (SP) İlçe Başkanı Hasan Uğur ise konuyu şöyle değerlendirdi: "İnsanların ibadetlerini yapmalarına engel olamayız. Ancak buna karşın binayı lokal olarak neden kiraladıklarını anlamadık. Açıktan ibadet yapabilirler, sorun olmaz. Gizlilik olunca kafalar karışıyor. Aniden papazının değişmesi de ilginç."
ARIKAN TEPKİLİ
DP'li Meclis Üyesi Arıkan, dini tesislerin yapılmasının belli şartları olduğunu söyledi. Arıkan, "İmar planlarında bunlar belirli kurallara tabidir. Cami yapımları için sınırlamalar var. Örneğin cami yapımı için 2 bin 500 metrekare alan olmalı. Belediyenin bu şekilde bir yere müsaade etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu güne kadar gerek meclise, gerekse encümene böyle bir konu geldiğini görmedim ve duymadım. Bu müesseseden haberimiz olmadı. Bir anda ortaya çıktı. Tabi Başkan Sipahioğlu'nun kendi özel inisiyatifiyle müsaade edip etmediğini de bilemiyorum. Ancak onlar için de camilerdeki gibi kurallar uygulanmalı. Böyle apartman altlarında, mahalle aralarında uygun olmaz. Alanya'nın kuralsız bir şehir olduğunu söylediğim zaman tepki aldım. Ancak işte bu durum da benim söylediğimi kanıtlıyor. Bu işler gizli kapaklı olamaz. Ben yaptım oldu mantığıyla olmaz" diye konuştu.
Kaynak: Mithat KARA / Yeni Alanya Gazetesi