(Alıntı: Gila Benmayor'un Hurriyet gazetesindeki köse yazisindan bir bölüm: )
NORVEÇ veliahtı Prens Haakon 25-27 Kasım arasında beraberinde Enerjiden sorumlu Devlet Bakanı ve kalabalık bir işadamı grubuyla Türkiye'ye geliyor.
Bu resmi ziyaret önemli zira dünyanın en zengin ülkeleri arasında olan Norveç'in, Türkiye'de özellikle enerji alanında yatırımları söz konusu.
İstanbul'daki Dünya Ekonomik Forumu sırasında sohbet ettiğimiz Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye'yle ilgilenen bazı Norveç fonlarından söz etmişti.
İşte bu ziyaret öncesi bir grup gazeteci Norveç'teyiz.
İlk durak Norveç'in en kuzeydoğu noktası, Rus sınırına komşu Kirkenes.
Kirkenes'i çoğunuz hayatınızda duymamış olabilirsiniz.
Ancak nüfusu 10 bin olan ve yılın bu ayında sadece üç-dört saat gün ışığı yaşayan Kirkenes'in Türkiye'yle yakın ilişkisi var.
Kars ile kardeş şehir.
Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu dört, beş kez gelmiş Kirkenes'e.
Kirkenes'in önemi şundan:İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya'yı bir araya getiren "Barents İşbirliği"nin Norveç Genel Sekreterliği bu şehirde.
***
Kirkenes'in Ruslarla özel bir durumu var.
Zira 1944 yılında bu şehri Almanlar'ın işgalinden Ruslar kurtarmış.
Ruslar'ın, Almanlar'a yağdırdığı bombalar nedeniyle 2. Dünya Savaşı sonrası bu şehirde ayakta kalan evlerin sayısı sadece 40.
Ruslar, Kirkenes'te bir yıl kaldıktan sonra çekilmişler.Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle, sınır kapısının açılmasıyla Murmansk'tan Kirkenes'e bir akın olmuş.
Yıllar boyu sınırın öte yakasından gelenlerle birlikte Ruslar'ın nüfusu yüzde 10'lara ulaşmış.
Kirkenes'te faaliyet gösteren bölgenin en büyük tersanesi Kimek'in bakım ve tamirini üstlendiği gemilerin yüzde 95'i Rus gemileri.
Murmansk'ta alamadıkları hizmeti burada alıyorlar. Rus tarafında bürokrasinin ağır işlemesi, rüşvet gibi şeyler Kirkenes'in işine yaramış.
Kimek'te çalışanların yüzde 30'u da Rus. Tersanenin yıllar yılı dev Rusların balıkçılık teknelerini tamir ederken son yıllarda ağırlık petrol ve gaz gemilerine doğru kaymaya başlamış.
Sadece bu veri bölgede hızla gelişmekte olan enerji tablosu için yeterli ipucu veriyor.Barents Denizi, Kuzey Buz Denizi gaz ve petrol zengini.